Deures per a l’hivern casteller vallenc

Si els caps de colla de la Vella i de la Joves poden fer vacances amb la tranquil·litat d’haver pogut tancar una bona temporada, als presidents de les dues entitats de Xiquets de Valls els espera un hivern intens, abans no es tornin a convocar els assaigs de la temporada del 2018.

Especialment dura es presenta la preparació del viatge a Washington a primers de juliol, després que les dues colles hagin estat les triades per representar el món casteller al Smithsonian Folk Festival, que tindrà per escenari la capital federal nord-americana, que ha elegit la cultura catalana com a convidada. Un viatge d’aquestes característiques necessita temps de preparació i la situació política, amb un Govern a la pràctica inexistent, està endarrerint decisions importants. D’ençà que es va anunciar la decisió que fossin les dues colles vallenques les que viatgessin als Estats Units, només hi ha hagut una reunió, el resultat de la qual les dues colles coincideixen a considerar que va ser decebedor.

La Generalitat preveu que a Washington hi vagin només un centenar de castellers de cada colla, i que el viatge sigui de quatre dies: el dia del vol d’anada, dos dies per actuar i el dia del vol de tornada. El pressupost és tan limitat, que els han proposat que siguin els representants dels geganters els qui acompanyin amb la gralla les construccions de les dues colles, una qüestió inacceptable, ja que consideren els grallers com a part essencial del col·lectiu que forma la colla.

D’aquesta reunió ja fa setmanes i els càlculs de calendari que fan els presidents és preocupant: no hi ha govern i de les eleccions del 21 de desembre no se’n constituirà un fins ben avançat el gener (si tot va bé), i el primer que haurà de fer és presentar un projecte de pressupostos que caldrà que el Parlament aprovi. Tot plegat suposa una dificultat afegida a la complexitat que suposa l’organització d’un viatge d’aquestes característiques. “Volien una colla i al final hi conviden dues mitges colles”, ja ha dit el president de la Joves, Cels Galofré.

Aquesta és una patata calenta que hauran d’afrontar Cels Galofré i Albert Pedret, però no l’única. Un dels reptes que té pendents de resoldre tot el món casteller és aclarir el futur de la Coordinadora i, també, aclarir la qüestió dels drets d’imatge que al juliol es va tancar de manera provisional, després d’una dura controvèrsia entre tres de les colles grans (Colla Vella, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa), amb la resta. A Valls, al Portal Nou i al carrer d’en Gassó les posicions són diferents i caldrà veure quin paper voldran jugar una colla i l’altra a la futura junta de la Coordinadora. Ara, la Joves hi té una vicepresidència i la Vella no té representació a la Junta.

La plaça del Blat. A tot plegat, que no és poc, cal sumar-hi els moviments que pugui haver-hi en relació a l’organització de les actuacions castelleres a Valls. La llarga durada d’algunes diades ha convençut les colles i l’Ajuntament de la necessitat de canviar algunes coses. Si el sistema de rondes que s’utilitza a Valls (si una colla cau, l’altra s’espera que faci el castell de repetició) encara no s’està prou madur per canviar-lo, sí que hi ha plantejat l’avançament de l’hora d’inici per aconseguir acabar més aviat, i és probable que la diada de Santa Úrsula de l’any que ve comenci mitja hora abans. La decisió, en última instància, correspon a l’Ajuntament, que té constituïda una comissió amb les dues colles on es debaten totes les qüestions relatives als castells a la ciutat i que serveix de pont de relació entre les diferents parts. El tema de l’horari ja s’ha posat sobre la taula de la Comissió Xiquets de Valls, i s’ha vist bé per totes les parts.

Però a la plaça del Blat s’ha de resoldre un altre tema, delicat. La distribució de l’espai destinat a la canalla a l’edifici de l’Ajuntament no és equitatiu entre les dues colles. La Joves, fins i tot, ha llogat uns baixos comercials en desús que hi ha just al costat del palau municipal per habilitar-lo com a espai per a la canalla. De les quatre portes que té l’Ajuntament de Valls, tres les utilitza la Vella i una la Joves. La Joves reclama equitat i s’ha dirigit formalment en dues ocasions a l’alcalde, que no ha respost. La Vella diu que no és cosa seva i que ha de ser l’Ajuntament qui decideixi com repartir l’espai de l’edifici. Per tant, l’Ajuntament haurà de prendre alguna decisió, que els presidents hauran de gestionar.

Deures per a l’hivern, doncs, per a unes colles que han viscut una temporada que els ha deixat satisfets, però també amb deures castellers pendents, un dels quals coincident a les dues colles: el 3de9 amb folre i el pilar encara té a Valls la incògnita de quina colla el farà primer. I això, a Valls, és important. Potser més i tot que els deures que els presidents s’enduen a casa aquest hivern i que començaran a fer quan s’acabin les festes de les colles, que es fan durant la setmana del pont de la Immaculada.

FRANCESC DOMÈNECH

Foto: Cerimònia de llençament de la moneda, amb la presència del conseller empresonat Jordi Turull, aquest any per Santa Úrsula

Articles relacionats:

El tercer trio d’asos de la Vella

La mare de totes les actuacions… i més

Santa Úrsula demana canvis

La temporada més estranya