El peu a l’antiga aguanta les manilles

El mètode de peu a l’antiga, que modifica la manera de tancar els castells amb folre, ha estat ampliat ara a les construccions amb manilles. Els Capgrossos de Mataró han estat els primers a posar-lo en pràctica i els Castellers de Sants –impulsors del projecte– tenen previst adoptar-ho en el proper 2de9fm, que portaran la setmana vinent a Terrassa.

El peu a l’antiga –o soca a l’antiga o pinya a l’antiga, segons les diferents variables– consisteix en aplicar als castells amb folre el sistema convencional de tancar les pinyes; és a dir, lligant els braços per dalt en tots aquells castellers que no portin folre a sobre, enlloc de fer-ho per sota, com s’efectua des de fa més de quaranta anys. Els Castellers de Sants van idear l’any passat aquest sistema, amb l’objectiu d’oferir més protecció als components que van als cordons externs del peu. Els anys anteriors havien tingut tres lesions en aquestes posicions i el projecte de Peu a l’antiga –que van presentar a les Jornades de prevenció de lesions, celebrades a Salt l’abril del 2016– pretenia neutralitzar els punts de risc. La denominació a l’antiga és perquè els primers castells amb folre a finals dels seixanta i començament dels setanta van ser, majoritàriament, utilitzant aquest sistema, especialment en el cas de la Colla Vella (no tant en els Nens del Vendrell).

El bon rendiment del projecte dels borinots en el seu primer any de funcionament va obrir la porta a que altres colles l’adoptessin en els seus castells amb folre. Els Capgrossos de Mataró van ser els primers a fer-ho, però també d’altres com els Castellers de la Vila de Gràcia, els Marrec de Salt i, esporàdicament, els Castellers de Sant Cugat. Els Xiquets de Tarragona també hi ha fet proves.

Ara el pas següent ha estat adoptar el sistema als castells amb manilles. Els Capgrossos han estat els primers a fer-ho i a la diada de Sant Narcís a Girona ja van fer el 2de9 amb folre i manilles tancant amb el peu a l’antiga. Dimecres passat a la diada de Tots Sants a Vilafranca també ho van fer, tant a la torre com al pilar de 8 amb folre i manilles i al 5de9 amb folre, un altre castell que mai abans s’havia tancat per la base d’aquesta manera.

Els Castellers de Sants van començar aplicant aquest sistema l’any passat al 2de8 amb folre. Posteriorment el van adoptar al pilar de 7 amb folre, que té una estructura molt similar a la torre, i en les darreres actuacions de l’any ho van incorporar al 3de9 amb folre. El mes de setembre passat també el van adoptar al 4de9 amb folre i ara tenen previst ampliar-ho al 2de9 amb folre i manilles.

Les primeres conclusions que extreuen tant els Castellers de Sants com els Capgrossos és que el sistema funciona. El fet que el peu tanqui per dalt no resta pressió a la pinya i el nucli del castell treballa amb la mateixa intensitat que ho fa quan els braços van per sota. els de Sants, en tant que impulsors de la iniciativa, tenen previst convocar unes sessions de treball, en acabada la temporada, on les diferents colles que l’han aplicat exposin les seves conclusions. Els borinots també han iniciat un treball, que permetrà obtenir dades científiques de la seva aplicació. Per elaborar-lo han entrat en contacte també amb responsables pinyes d eles colles amb que van compartir plaça a la dida de Tots Sants, ja que sovint els castellers que acaben tancant els cordons externs –especialment en les construccions més amples– són d’altres colles.

Aquest és precisament, el principal interrogant que ha acompanyat l’aplicació el nou mètode. Per a castells com la torre de 8 amb folre o el 3de9 amb folre, els castellers que van en els primers cordons d fora acostumen a ser de la pròpia colla, però en el 4, el 5 o els emmanillats ja són majoritàriament externs, i això suposa una coordinació que no sempre és fàcil, especialment quan la colla és a punt de provar un castell de gran envergadura i nivell. Els Capgrossos, per exemple, estan assajant el peu a l’antiga quan fan proves amb les barres, en què només treballa una part del folre i de les manilles.

Les figures claus en aquest mètode és el que a Sants diuen interfícies i a Mataró anomenem croissants o llaços. Són els castellers que se situen en el segon cordó que no porta folre i que cobreix amb el seus braços el castellers que porten just davant i que són els primers que no són trepitjats. Aquests castellers són els que han de lligar una part i altra de la pinya.

L’innovador sistema ha rebut el suport de l’equip mèdic de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya i va ser obsequiat amb el Premi Especial Nit de Castells 2017.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Torre de 9 amb folre i manilles dels Capgrossos de Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 2: Intent de 4de9f dels Castellers de Sants a Vilfranca (F. Fèlix Miró)

Articles relacionats:

El peu a l’antiga es fa gran

El peu a l’antiga: any 0

Castells més grans i més segurs

Un canvi revolucionari per tancar els folres

Repensant els folres, 40 anys després

Protegir les posicions de més risc