Els Capgrossos brillen al regne dels verds

La diada de Tots Sants ha tornat a brindar moments de glòria castellera, però també ha mostrat algunes decepcions, repartides per barris. Les quatre colles –Castellers de Vilafranca, Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants i Xiquets de Tarragona– s’han exprimit al màxim, amb resultats desiguals: els verds han reeditat la seva millor actuació, els Capgrossos han signat també la seva millor diada, els borinots s’han emmanillat de nou i els matalassers han estat erràtics amb sort diversa amb els castell de 9. Alegria continguda i decepció limitada, avui a Vilafranca.

Els Castellers de Vilafranca han tancat la temporada repetint la seva millor actuació i que, segons la nova puntuació del Concurs, és també la més completa de tres castells i pilar. És el tercer cop que els verds signen en una mateixa exhibició el 3de10 amb folre i manilles, la torre de 8 sense folre, el 3de9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles, tot descarregat. Abans ho havien aconseguit per Tots Sants del 2015 i el passat Sant Fèlix.

De sortida, els vilafranquins han descarregat amb solvència el 3de10fm, més treballat a la pujada que no pas a la baixada. És el tercer de l’any, una xifra considerablemente inferior als de l’any passat (sis), però són l’única colla que l’han completat aquest 2017, si més no fins ara. Amb el d’avui ja són 25 els 3de10fm descarregats des del 1998, dotze dels quals són vilafranquins. A la segona ronda, han seguit fent història amb la torre de 8 sense folre, amb la qual han fregat novament l’excel·lència. És la tercera completada del curs, una xifra mai vista abans. El rotllo dels verds ha entonat “Un pis més, un pìs més”, en la celebració de la bèstia indomable. A la tercera tanda, s’han decantat pel 3de9 amb folre i l’agulla, que han executat amb esforç a la descarregada del tronc. És el setè completat aquest any pels de Cal Figarot, que els situa a un tan sols dels trenta-tres 4de9fa que tenen descarregats, una mostra del canvi de carta que han fet en els darrers anys. Quan ja ho tenien tot de cara per cantar “I tot descarregat” ha arribat un fet inesperat: se’ls ha ensorrat el folre del pilar emmanillat tot just sonar gralles. El format de diada els ha permès tornar-hi i descarregar amb esforç a la baixada el seu tercer Pde8fm de l’any. D’aquesta manera, han revalidat el seu millor resultat i han tancat una bona temporada, tot i no atacar el 4de9 sense folre, que han deixat tan sols coronat. El trio d’asos queda per a una propera ocasió; avui han completat un nou pòquer.

Els Capgrossos de Mataró han tornat a fer història amb la seva millor actuació. Tres gamma extra en un mateix dia i, fins i tot, amb marge de millora. De sortida, han completat un perfecte 3de9f, que suposa el quinzè de l’any i que convida a pensar en un hipotètic castell de 10 de cara l’any vinent. A la segona ronda, han descarregat amb facilitat el quart 2de9fm de la temporada, que confirma el seu domini en aquesta estructura. Enguany han completat més de la meitat dels set descarregats que tenen en el seu historial (i quatre més coronats). A la tercera ronda, han vençut de nou al 5de9 amb folre i han sumat, amb gran treball a la baixada, la tercera supercatedral descarregada de la colla (totes aquest any). A la tanda de pilars han coronat el pilar de 8 emmanillat, que abans tan sols havien carregat en aquesta mateixa diada del 2015. Amb aquestes quatre construccions han signat la seva millor diada i se situen com la sisena colla amb millor resultat, just darrere de les colles de 10 o amb castells sense folre. Aquesta actuació també els fa entrar al lloc 69 del Top 100 de resultats més complets.

Els Castellers de Sants han començat bé, però se’ls ha torçat la diada. D’entrada, han signat amb comoditat el setè 3de9f de l’any. Després han atacat el seu plat fort del dia i han descarregat amb treball el 2de9 amb folre i manilles, el segon de l’any i desè completat del seu historial. La fatiga se’ls ha fet palesa cap al final, ja que en tercera tanda han fet un intent de 4de9f que ha saltat inesperadament –enguany n’havien completat cinc i ha estat el primer castell no descarregat dels borinots aquest any–. Després han optat pel 4de8 i en la ronda de pilars han coronat el de 7 amb folre, el primer de l’any, després de la renovació de terç i quart del de 6.

Els Xiquets de Tarragona no han tingut el dia i han mostrat dificultats d’execució en els castells de 9. De sortida, han desmuntat el 4de9 amb folre, que no tenien ben quadrat. A la repetició, tot i els mateixos problemes, han completat el quart de l’any. Després han apostat pel 3de9f i han patit del mateix en els dos intents que han desmuntat amb els dosos dalt. Els tarragonins han aixecat el peu de l’accelerador i a continuació han executat el 3de8 i el pilar de 6.

La diada ha estat dedicada a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, empresonats a Madrid en la política de repressió del Govern espanyol. Les quatre colles han alçat pilars per reclamar la seva llibertat i, abans de la diada, els Castellers de Vilafranca han fet socis d’honor a Òmnium i l’ANC.

Tots Sants a Vilafranca del Penedès

  • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 2de9fm, 5de9f, Pde8fm(c)
  • Castellers de Sants: 3de9f, 2de9fm, (i)4de9f, 4de8, Pde7f(c)
  • Castellers dc Vilafranca: 3de10fm, tde8sf, 3de9fa, (i)Pde8fm, Pde8fm
  • Xiquets de Tarragona: (id)4de9f, 4de9f, (id)3de9f, (id)3de9f, 3de8, Pde6

Foto 1: 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 2: 2de9fm dels Castellers de Sants (F. Fèlix Miró)

Foto 3: 5de9f dels Capgrossos de Mataró (F. Fèlix Miró)

Foto 4: 4de9f dels Xiquets de Tarragona (F. Fèlix Miró)

Foto 5: Torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca (F. Fèlix Miró)

Foto 6: Pilar de 8 amb folre i manilles carregat dels Capgrossos de Mataró (F. Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Per Tots Sants, tots sumen

La temporada més estranya

Els grans castells ‘nets’ passen al davant

Caure al Concurs farà més mal

Bona collita de Tots Sants