Empreses i universitats s’impliquen en el projecte del protector

L’ambiciosa iniciativa per crear un protector cervical per als castellers de la pinya ha protagonitzat un significatiu pas endavant, gràcies a la implicació de sectors tecnològics i científics catalans i nord-, que s’han sumat al projecte. El complex tecnològic Eurecat –que agrupa empreses tecnològiques catalanes i impulsa d’I-D– , la Universitat Politècnica de Catalunya UPC) i la Universitat de Virgínia, als Estats Units, s’han incorporat al projecte, impulsat per la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC) i en el qual ja participa des de fa un any l’empresa Leitat.

La creació d’aquest dispositiu és el projecte més ambiciós en matèria de protecció que, junt amb la creació del casc per a la canalla, ha impulsat mai el món casteller. El projecte –pilotat pel director mèdic de la CCCC, Dani Castillo– és d’una enorme complexitat científica, tècnica i econòmica. De fet, encara es desconeix si és viable en aquest tres àmbits, una condició indispensable per poder tirar endavant.

A diferència del casc –creat el 2006 després d’anys d’estudis orientats en buscar l’adaptació d’una peça concreta–, el projecte per crear un protector cervical no se sap encara com ha de ser ni de quina manera pot resultar adaptable per a la pràctica castellera. En aquest sentit, la iniciativa encara és a les beceroles. Però en els darrers mesos s’han registrat avenços significatius. En primer lloc, per la suma al projecte d’universitats i centres tecnològics i en segon, perquè els últims treballs han permès descartar dues opcions que fins no fa gaire encara es consideraven com a possibles vies: que el dispositiu consisteixi en una peça pneumàtica que s’inflaria en cas d’impacte i la immobilització predeterminada de les parts de major risc en cas de caiguda.

Amb la incorporació dels nous agents científics i descartades les dues anteriors variables, els impulsors del projecte han començat a redissenyar l’estudi amb tres objectius principals: la creació d’un dispositiu innovador, la seva adaptació a la pràctica castellera sense que en limiti el seu ús i la viabilitat econòmica.

La participació en el projecte de la Universitat de Virginia ha estat acollida com una injecció d’optimisme, ja que aquest centre s’ha destacat per la millora dels sistemes de protecció dels jugadors de la NFL, la lliga de futbol americà. Una part del seu equip va ser a Barcelona fa uns mesos per assistir a un congrés internacional i va aprofitar per assistir a un assaig dels Castellers de Barcelona. Per la seva part, la presència de la UPC estarà focalitzada a la realització de proves i testos un cop es formulin els primers avantprojectes de peces. Paral·lelament, Eurecat i Leitat treballen tant en les opcions de disseny com en la recerca de materials adaptables a les necessitats formulades.

El projecte no té terminis d’execució ni tampoc un pressupost tancat. Fins que no se sàpiga el disseny del possible protector no es podran avançar en aquests dos capítols. De fet, tampoc no es podrà saber si realment l’operació és viable. Amb tot, la suma de nous actors i els primers avenços en els estudis han il·lusionat els seus impulsors, però encara amb la necessària prudència de qui es troba davant d’un ambiciós projecte de futur incert.

La complexitat de l’operació ha estat definida en alguns circuits científics com un repte tecnològic de primer ordre, tant pel seu caràcter innovador com per les suposades conseqüències positives que generaria en la pràctica castellera. En els darrers trenta anys, el món casteller ha registrat sis lesions medul·lars greus entre components del nucli de la pinya a causa de caigudes; el creixement de registres i construccions de cada cop major dificultat has alertat –amb la seva habitual prudència i rigor mèdic– als responsables mèdics de la Coordinadora. Amb tot –i independentment del resultat del projecte–, la CCCC intensifica les tasques d’assessorament i consells per a que els castellers es posin de manera correcta a les pinyes.

SANTI TERRAZA

Foto: 3de10 amb folre i manilles carregat per la Jove de Tarragona a la darrera diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla (F. Fèlix Miró)

Articles relacionats:

El protector cervical més a prop

Un protector cervical per als components de la pinya?

Sense casc no hi ha castells

Més segur del que sembla

“És el rigor…”