Les colles protesten per l’empresonament del Govern

El penúltim episodi de la repressió de l’Estat espanyol contra les aspiracions nacionals de Catalunya ha tornat a mobilitzar el món casteller. Bona part de les colles es van posicionar ahir a la tarda i vespre contra l’empresonament de la meitat del Govern legítim de Catalunya, just l’endemà que la diada de Tots Sants a Vilafranca constituís un clam a favor de la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

La majoria de colles han emès comunicats o han aprofitat les xarxes socials per protestar per l’empresonament del Govern. La mateixa Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) va efectuar un tuit on manifesta la seva “condemna enèrgica contra el Govern legítim de Catalunya” i exigia la llibertat dels presos polítics. La CCCC –que s’ha pronunciat en les darrers setmanes en termes similars per altres excessos polítics o judicials dels aparells de l’Estat– va ser un dels organismes intervingut inicialment pel ministre Montoro en el seu pla d’anul·lació de l’autonomia financera de Catalunya, tot i no tenir cap dependència amb la Generalitat.

Els Castellers de Sant Cugat –colla del conseller d’Exteriors, Raül Romeva– van emetre un comunicat on subratllen que “sempre hem estat al costat de la democràcia i del dret a decidir com a dret inalienable de la nostra societat”. Els gausacs manifesten “el nostre suport incondicional a les institucions catalanes” i mostren suport a la família del conseller Romeva, que també són membres de la colla. Com els de Sant Cugat, moltes altres colles s’han pronunciat contra l’empresonament i demanant la llibertat dels presos polítics catalans.

Un cop més, com ja ha passat en el darrer mes i mig, els fets que viu el país poden afecta l’activitat castellera. La intervenció de seus de la Generalitat, l’organització del mateix referèndum, l’aturada de país contra la repressió policial o les detencions dels Jordis han generat mobilitzacions en les quals s’han apuntat la majoria de colles castelleres i que han obligat a suspendre o ajornar assaigs i actuacions. Les colles que encara jugaven Loteria de Nadal de l’Estat –gairebé de manera unànime– han retornat en les darreres setmanes els dècims i s’han apuntat a la Grossa de la Generalitat en una nova mostra de protesta contra la repressió de l’Estat.

La manifestació convocada per a diumenge 12 per protestar contra els empresonaments i reclamar-ne la llibertat podria afectar algunes de les diades programades per aquell dia, com la dels Xics de Granollers (amb la presència dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Sants), la dels Castellers de Sant Cugat i dues que se celebren a Barcelona on també acostuma a haver-hi castells de 9: la diada dels Castellers de la Vila de Gràcia i la Festa Major del Clot. Els Capgrossos ja han canviat la diada de diumenge a dissabte,

Els membres del legítim Govern de Catalunya que van declarar ahir dijous davant la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ja han dormit la primera nit a la presó, en considerar acreditada la petició del fiscal Maza –teledirigit des de la Moncloa– que hi ha indicis de delicte de rebel·lió i sedició i que hi ha risc de fuga o de destrucció de proves. A més d’aquest empresonament, el president de la generalitat, Carles Puigdemont, i els altres membres del govern lliure són a Bèlgica, pendents d’una ordre de detenció internacional, decretada ahir per Lamela.

MANEL CARBONELL

Foto 1: Les colles participants a la diada de Tots Sants, alçant pilars reclamant la llibertat dels Jordis (F. Fèlix Miró)

Foto 2: Raül Romeva, recollint un premi a la Nit de Castells 2016