Petites, mitjanes i grans fan un món

La temporada 2017 s’ha acabat i és hora de fer el balanç. El primer anàlisi a nivell general és d’una temporada marcada pels esdeveniments no castellers i de menor volum de grans castells. Tot i això, la majoria de colles han mantingut el nivell del seu sostre màxim i en nombres generals no hi ha massa canvis de categoria respecte l’anterior campanya. El món casteller és manté amb unes proporcions similars als darrers anys: un terç de colles de 6, un terç de colles de 7 i un terç de colles de 8 en amunt.

Enguany han validat castells un total de 92 colles convencionals. 31 ha tingut sostre de 6, 31 més l’han tingut de 7 i les 30 restants han tingut el sostre més amunt: 15 amb castells de 8, 10 amb castells de 9 bàsics o de gamma extra i 5 amb castells de la gamma de 10. Són unes xifres molts similars al 2016 i que dibuixa un món casteller format per diferents grups que casarien perfectament amb la imatge de plaça. Un grup ampli de colles molt modestes que fan castells de 6, un altre grup amb colles petites que són capaces de bastir castells de 7 i un grup heterogeni del mateix nombre que compten amb efectius i dinàmiques d’assaig que els permet fer castells de major complexitat: a partir dels exigents castells de 8 i fins assolir l’excel·lència dels castells de la gamma de 10.

Nombre de colles segons el seus sostre:

Sostre 7 pisos 8 pisos 9 pisos gamma de 10 Total de 7
en amunt
2017 31 15 10 5 61
2016 31 17 10 5 63
2015 35 12 11 3 61
2014 29 14 7 5 55

Enguany no hi ha hagut masses canvis en el nombre de colles segons el seu sostre, però sí en els noms; especialment entre les colles de 7, on hi ha moviments propis d’ascensor entre els 6 i 7 pisos.

Entre les colles de 10 es manté el quintet de Sant Fèlix. Colla Vella i Castellers de Vilafranca mantenen la màxima categoria descarregada, la Colla Joves l’ha completat a diferència de l’any passat (gràcies al 2de8sf), però Jove de Tarragona i Minyons de Terrassa mantenen la categoria tot i que tan sols coronada.

Capgrossos de Mataró i Castellers de Sants han tornat a ser les dues colles capdavanteres de 9 amb castells de gamma extra. Completen les colles de 9, els Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Castellers de Sabadell, Nens del Vendrell, Castellers de la Vila de Gràcia i Xicots de Vilafranca que han revalidat els galons, i Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat que s’incorporen per primer cop al grup de colles de 9. El grup és manté en nombre amb aquestes dues altes i les baixes dels Xiquets de Reus i els Xiquets de Hangzhou.

El grup de colles de 8 ha experimentat canvis amb moviments cap amunt i cap avall. Han pujat per primer cop als 8 pisos la Jove de Barcelona, però els Castellers de Badalona i els Castellers del Poble Sec no han pogut revalidat cap castell de 8. Han abandonat el grup de 8 els Marrecs i els gausacs que ara són de 9 i en canvi han baixat a colla de 8 els Xiquets de Reus.

El gruix de colles de 7 s’ha quedat amb el mateix nombre que el 2016. S’han guanyat la categoria els Esperxats de l’Estany, els Xiquets de Cambrils, els Torraires de Montblanc, els Castellers d’Andorra i els Castellers de Castellar del Vallès; hi han baixat els Castellers de Badalona i els Castellers del Poble Sec. No han pogut revalidar cap castell de 7 la Jove de l’Hospitalet, els Picapolls de la Gavarresa, els Bous de la Bisbal, els Castellers de les Roquetes, els xilens de Lo Prado i els Pallagos del Conflent.

En aquest balanç s’hi compten les colles de la Xina i de Xile. Els de Hangzhou estan fent un any sabàtic i no han validat cap castell com a actuació –tot i seguir assajant– i els de Santiago de Xile tenen prevista una actuació aquest proper dissabte on podrien provar el 3de7 i el pilar de 5 –dues construccions que no han revalidat encara aquest 2017–.

Aquest és un primer balanç global de la temporada per sostres de les colles: en aquest sentit els esdeveniments de país no haurien canviat massa la composició global del món casteller dels darrers anys.

Comparativa del sostre de cada colla per gamma alçada 2017 i 2016:

Llegenda. G10: colla amb gamma de 10. 9E: gamma extra. 9B: colla de 9. 8A i 8B: colla de 8. 7A i 7B: colles de 7. c6: colla de 6. (c) carregat.

Gamma de castells 2017 2016
Colla Vella dels Xiquets de Valls G10 G10
Castellers de Vilafranca G10 G10
Colla Jove Xiquets de Tarragona G10(c) G10
Colla Joves Xiquets de Valls G10 G10(c)
Minyons de Terrassa G10(c) G10
Capgrossos de Mataró 9E 9E
Castellers de Sants 9E 9E
Xiquets de Tarragona 9B 9B
Castellers de Barcelona 9B 9B
Castellers de Sabadell 9B 9B
Castellers de Sant Cugat 9B 8A
Marrecs de Salt 9B 8A
Nens del Vendrell 9B 9B
Castellers de la Vila de Gràcia 9B 9B
Xicots de Vilafranca 9B 9B
Xiquets de Reus 8A 9B
Sagals d’Osona 8A 8A
Moixiganguers d’Igualada 8A 8A
Bordegassos de Vilanova 8A 8A(c)
Xics de Granollers 8A 8A
Colla Castellera de St.Pere i St.Pau 8A 8A
Castellers d’Esplugues 8B 8B
Castellers de Terrassa 8B 8B
Castellers de Lleida 8B 8B
Tirallongues de Manresa 8B 8B(c)
Castellers de Berga 8B 8B(c)
Al·lots de Llevant 8B 8B
Castellers de la Sagrada Família 8B 8B
Colla Jove de Castellers de Sitges 8B 8B
Colla Castellera Jove de Barcelona 8B 7A
Castellers de Cerdanyola 7A 7A
Nois de la Torre 7A 7A
Castellers de Badalona 7A 8B
Colla Castellera de Figueres 7A 7A
Castellers de Cornellà 7A 7A
Castellers d’Esparreguera 7A 7A
Xiquets del Serrallo 7A 7A
Castellers del Poble Sec 7A 8B(c)
Castellers de Castelldefels 7A 7A
Castellers d’Altafulla 7A 7A(c)
Matossers de Molins de Rei 7A 7A
Castellers del Riberal 7A 7A
Colla Cast.de St.Vicenç dels Horts 7A 7A
Castellers de l’Alt Maresme 7A 7A
Minyons de l’Arboç 7A 7A
Xerrics d’Olot 7A 7A
Castellers de Caldes de Montbui 7A 7A
Castellers de Mallorca 7A 7B
Margeners de Guissona 7B 7B
Vailets de l’Empordà 7B 7A
Castellers de Santpedor 7B 7B
Xiquets de Vila-seca 7B 7B
Castellers de Mollet 7B 7B
Esperxats de l’Estany 7B c6
Brivalls de Cornudella 7B 7B
Xiquets de Cambrils 7B c6
Torraires de Montblanc 7B c6
Salats de Súria 7B 7A
Castellers de Sant Feliu 7B 7B
Castellers d’Andorra 7B(c) c6
Castellers de Castellar del Vallès 7B(c) c6
Colla Jove de l’Hospitalet c6 7B(c)
Colla Castellera de la Gavarresa c6 7B
Colla Cast.de la Bisbal del Penedès c6 7B
Castellers de Les Roquetes c6 7B
Castellers de Lo Prado (Xile) c6 7B
Pallagos del Conflent c6 7B
Xiquets de Hangzhou (Xina) sabàtic 9B

Distribució del nombre de colles per sostres:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JORDINA ARMILLA

Foto: 3de10 amb folre i manilles de Minyons, diumenge passat a la seva diada.

Articles relacionats:

Els de Molins de Rei també se superen

Andorra fa el cim i entra en l’univers de 7

El 3de8 descarregat et fa clàssic

La catedral, sota domini

Uns mataronins més que extraordinaris

El tercer trio d’asos de la Vella

Anyada extraordinària, malgrat tot

Doble triomf al Pla de l’Estany

El 4de8 barceloní més Jove

El ressorgir dels Torraires

Als castells de 9, per la porta gran

Marrecs i gausacs: vides en paral·lel