Resum 2017 II: les bàsiques de 9

Aquest 2017 tornen a ser 8 les colles que tenen com a sostre els bàsics de 9, però amb alguns canvis: l’alta dels Marrecs de Salt i dels Castellers de Sant Cugat i les baixes dels Xiquets de Reus i dels Xiquets de Hangzhou. També s’han registrat canvis de tendència amb menys 3de9f i més 4de9f que l’any passat. Han minvat de forma significativa el nombre de 4de8 amb l’agulla i pilars de 6 entre les colles de 9.

Els Xiquets de Tarragona han estat la colla amb més gamma en la categoria però no la que ha fet més castells de 9. Han baixat en nombre de bàsics de 9 i s’han trobat més còmodes amb el 4de9f que no amb el 3de9f, que han passat dels set descarregats l’any passat a tan sols dos enguany. Han descarregat el 4de8 amb l’agulla i el 5de8 amb facilitat –l’any passat només els van coronar–. Han recuperat el pilar de 7 amb folre, que han completat quatre cops, i que els ha permès somniar amb el pilar de 8 emmanillat, que van intentar sense encert el dia de Santa Tecla. Han baixat amb el 2de8 amb folre –de setze completats el 2016 a quatre enguany–. Tot i tenir els castells, no han pogut fer tripleta i la seva millor diada va ser el diumenge abans de Santa Tecla –l’únic dia que van completar els dos bàsics de 9–. Enguany, Sant Magí no es va celebrar pels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Els Castellers de Barcelona han estat la colla amb major solvència amb els bàsics de 9 –mantenint el nombre global dels onze del 2016, però decantant-se més pel 4de9 amb folre–. Han perdut el 4de8 amb l’agulla i han fet més 5de8: cosa que els va portar a plantejar-se per primer cop el 5de9 amb folre –van fer un desmuntat i un de fallit–. Han perdut el pilar de 7 amb folre i han coronat tan sols el pilar de 6, però, en canvi han recuperat el 2de8 amb folre.  No han provat el 7de8, que van coronar un cop l’any passat. La seva millor actuació de l’any va ser la tripleta màgica que van fer tres cops: a la diada de Màrtirs de Vilafranca i a les dues diades de la Mercè de Barcelona.

Els Castellers de Sabadell han fet la seva millor campanya amb sis castells de 9. Han dominat el 3de9 amb folre i han recuperat per dues vegades el 4de9 amb folre –l’havien descarregat un sol cop el 2015–. En canvi, no han provat el 5de8, que van fer cinc cops l’any passat. En positiu, han agafat la mida al 2de8 amb folre, que han dominat a plaer a diferència dels darrers anys –l’any passat en van completar un i el 2015 no en van fer cap–. El 7de8 ha estat present vuit vegades –tantes com la torre folrada–. L’actuació de la seva Festa Major, al setembre, va esdevenir la millor de mai dels saballuts amb el doblet de 9 i el 2de8f.

 

 

Els Marrecs de Salt han pujat de categoria i s’han guanyat els galons de 9 per partida doble. Han descarregat dos cops el 3de9 amb folre –al juliol a la Festa Major de Salt i a l’octubre a les Fires de Sant Narcís de Girona–. L’any passat van provar-ho i enguany han confirmat el salt de categoria. A més, han millorat el nombre de registres amb el 5de8 i el 2de8 amb folre, que han dominat a plaer i els han portat lluny de casa. Han tornat a coronar el pilar de 6, però, no han revalidat el 7de8, que ha quedat fora dels seus objectius. El dia que van estrenar el 3de9f a Salt i el dia que el van reeditar a Girona són les seves millors actuacions històriques, van acompanyar el 3 del 5de8 i el 2de8 amb folre.

Els Castellers de Sant Cugat han pujat per primer cop als 9 pisos. Han assolit el 3de9 amb folre, que han afrontat per primer cop. Al final de temporada, a la diada de l’Esperidió, van carregar el 3de9f i la setmana següent el van completar a casa seva.  Han estat els dos trofeus d’una temporada en la que han millorat amb el 5de8 i el 2de8 amb folre, que han dominat a plaer –doblant els registres i enguany sense cap caiguda–. Han recuperat el pilar de 6 –que han pogut descarregar en una ocasió–, però no han revalidat el 7de8, que van fer el 2016. Les actuacions on van fer el 3de9f, a Tarragona i Sant Cugat, són les millors en la història de la colla.

Els Castellers de la Vila de Gràcia no han estat fins i s’han quedat amb menys gamma i tan sols dos castells de 9. No han pogut revalidar el 3de9f –que han provat tres cops– i finalment el 4de9f ha estat el seu millor castell –l’any passat van completar tres de cada–. Han fet en una sola ocasió el 5de8, que havien dominat a plaer durant el 2016. Han baixat en el nombre de 2de8f, s’han mantingut amb el 7de8 i han perdut el pilar de 6. Com d’altres colles, han patit els esdeveniments que han sacsejat el país i la diada de Festa Major de Gràcia va ser suspesa després dels atemptats de les Rambles. Per la Mercè i la seva diada de novembre van fer la seva millor actuació de l’any amb el 4de9f, el 2de8f i el 7de8.

Els Xicots de Vilafranca han confirmat la condició de colla de 9. Han descarregat dos cops el 4de9 amb folre –que van coronar per primer cop l’any passat–, però no han revalidat el 3de9 amb folre, que no han arribat a provar –enguany han baixat el nombre de 3de8–. El 4de9f de la Granada -a principis de juliol- va fer pensar en un gran any pels vilafranquins. El van reeditar la vigília de Sant Fèlix i el van desmuntar pel Roser. No han revalidat el 5de8 i han fet cinc torres de 8 amb folre –la meitat del 2016–. Han provat per primer cop el 4de8 amb l’agulla, sense aconseguir-lo, ni tampoc el pilar de 6, que van coronar dos cops l’any passat. En canvi, han sumat els dos primer 7de8 de la colla. L’actuació de la Granada del Penedès va acabar sent la millor de l’any dels vermells.

Els Nens del Vendrell han revalidat els 9 pisos gràcies a un únic 4de9 amb folre. Aquest any han perdut gamma per dalt. No han provat el 3de9 amb folre, que van completar l’any passat i el 4de8 amb l’agulla no ha anat a plaça –l’any passat en van fer set–. Això s’ha traduït en un augment del 5de8 i significativament de la Tde8 amb folre –als que li han recuperat la confiança–. El pilar de 7 amb folre l’ha fet en una sola ocasió –l’any passat en van fer quatre–. La Fira de Santa Teresa, a l’octubre, va arreglar en part la temporada i va suposar la seva millor actuació de l’any amb: 4de9f, 5de8, torre de 8 amb folre i pilar de 6.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de9f dels Castellers de Barcelona a la seva Festa Major

Foto 2: 4de9f dels saballuts a Sabadell

Foto 3: Primer 3de9f descarregat dels gausacs

Foto 4: Els Xicots van descarregar el 4de9f la vigília de Sant Fèlix

Foto 5: 3de9f dels Xiquets, la diada del Primer Diumenge de Festes

Foto 6: Primer 3de9f descarregat dels Marrecs, a Salt

Foto 7: 4de9f descarregat dels Castellers de la Vila de Gràcia per la Mercè

Foto 8: Els Nens del Vendrell, alçant el 4de9f per Santa Teresa