Aletes per la llibertat a Brussel·les


Uns 500 castellers de 54 colles diferents han participat a la manifestació d’aquest dijous a Brussel·les per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels membres del govern legítim que són a la capital europea. La gran assistència de catalans a la manifestació –45.000 segons la policia de Brussel·les– ha fet molt difícil la coordinació dels diferents castellers que, al final, no han pogut fer el que estava previst, que era bastir un 4de7 de germanor en acabar els parlaments. El fet que la policia hagi demanat als organitzadors canviar l’emplaçament de la capçalera de la manifestació ha provocat la dispersió dels castellers, de manera que a la pràctica ha estat impossible reagrupar-los. Tot i amb això, s’han pogut fer diversos pilars de germanor. Han estat pilars de 4 amb els colors de les camises de moltes de les colles que han fet cap a la capital europea, seguint la crida que van fer els Castellers de Vilafranca. Alguns d’aquests pilars de 4 s’han pogut bastir davant de l’edifici de la Comissió Europea, tal i com es pot veure a les imatges que reproduïm.

Un cop més, doncs, els castells han estat presents en les grans manifestacions organitzades per reclamar el dret a decidir i, en aquesta ocasió, per reclamar la llibertat dels presos polítics. La manifestació d’aquest dijous estava organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, i els Castellers de Vilafranca van assumir el paper de coordinar la presència dels castellers, per fer visible el món casteller a l’acte.

Quan s’ha decidir el canvi d’emplaçament de la capçalera s’ha generat un cert caos, perquè molts castellers no han pogut accedir al punt de concentració que s’havia acordat. “Érem tants que ha estat impossible fer el que teníem previst”, ha declarat un cap de colla present a Brussel·les, que ha explicat que “havíem organitzat 15 pilars, però no ens hem pogut reagrupat”. Segons ell, “hem anat fent pilars de 4 combinats de la manera que hem pogut”. Fins i tot, s’havia assajat un pom de dalt de 4de7, que finalment no s’ha pogut bastir per la dispersió dels castellers.

En qualsevol cas, els castells han estat novament presents en una demostració de la capacitat de mobilització del sobiranisme, aquest cop, a la ciutat que acull la seu de les principals institucions europees.

Foto 1: Pilars de 4 simultanis i de germanor davant l’edifici de la Comissió Europea, a Brussel·les.

Foto 2: Aspecte general de la manifestació a Brussel·les.

Articles relacionats:

Mig miler de castellers es manifestaran a Brussel·les

Els castells seran sempre nostres

Les colles protesten per l’empresonament del Govern

Les colles deixen de vendre loteria espanyola

El món casteller tanca per vaga

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum