Cal tenir fòbia als ‘empats’?

CARLES ESTEVE

Les matemàtiques i l’estadística són bones eines per mesurar, però els nombres no entenen de sensacions o de tendències. Un cop acabada la temporada és un bon moment per fer anàlisi i descobrir les perversions dels números aplicats amb calçador a l’art dels castells. Hi ha por, en alguns sectors, a igualar el valor dels castells d’un mateix grup –amb l’argument del rebuig als possibles empats–. Doncs bé, les matemàtiques juguen males passades i el caprici dels punts és tan pervers que generen casos reals que permeten desmuntar la fòbia a equiparar castells.

Repassant dades, he pogut constatar que les dues actuacions de referència d’aquesta temporada dels verds –les diades de Sant Fèlix i Tots Sants d’enguany–, tenen el mateix valor que els tres castells validats en el passat Concurs pels vilafranquins.

Són casos reals, no ficció, i són recents. Les tres primeres rondes de l’actuació més completa de tots els temps –aconseguida per triplicat en les tres darreres temporades– empata amb l’actuació guanyadora del passat Concurs. Cert és que les de Vilafranca acaben amb el pilar de 8 amb folre i manilles, però també es presumible que en cas d’existir una tanda de pilars al Concurs s’hagués pogut acabar igual. Serveixi com exemple del caprici dels punts i que la por als empats no pot ser el motiu principal dels que defensen puntuar els matisos o sensacions.

punts
Concurs 2016 4de10fm 3de10fm 2de8sf(c) 9.260
Tots Sants 2015 2de8sf 3de10fm 3de9fa 9.260 Pde8fm
Santa Fèlix 2017 2de8sf 3de10fm 3de9fa 9.260 Pde8fm
Tots Sants 2017 2de8sf 3de10fm 3de9fa 9.260 Pde8fm

Les dues actuacions obtindrien la mateixa puntuació i el desempat al Concurs vindria donat per les possibles penalitzacions de qüestions com els peus desmuntats, els intents previs o si s’ha fet l’aleta o no –qüestions que no penalitzen ni treuen mèrit en cap altra actuació–. Al Concurs, en cas de persistir l’empat, ho resoldria el castell més gran i llavors l’actuació de Tots Sants seria la guanyadora.

S’ha de tenir por als empats? S’ha de puntuar diferent per evitar empats? La resposta és no. Jo seria més partidari de fer valoracions més abstractes i que responguin a criteris filosòfics. Es pot preferir l’actuació de Tots Sants perquè té tots els castells descarregats o perquè inclou tres gamma extra de diferent tipologia: un castell desfolrat, un de 10 emmanillat i un amb l’agulla. També es podria optar per l’actuació del Concurs perquè inclou tres asos: castells de la gamma de 10.

En tot cas, per desfer l’empat –seguint amb la línia de les tres rondes, millors construccions– el millor seria completar tres asos. Una fita tan sols assolida un cop: la que va fer la Colla Vella per Santa Úrsula del 2016 amb el 4de9sf, el 4de10fm i el 3de10fm. És cert que va faltar-hi el pde8fm, però, crec que ara per ara és l’actuació més desitjada –de les completades–. El Pde8fm final pot ser una mancança, però ho és més la falta del tercer as descarregat en les altres.

Foto 1: Torre de 8 sense folre dels verds, el passat Tots Sants

Foto 2: 4de10fm de la Colla Vella per Santa Úrsula, el 2016

El dilema de com comunicar les lesions

El bicentenari joc de les normes no escrites

El límit de caigudes

Castells de 7 i 8 i mig

Qui valida els resultats?