Els castells en pantalla gran

Els castells a la gran pantalla viuen el seu millor moment gràcies a l’interès que han despertat des de la visió documental. Produccions pròpies de colles i l’interès cada cop més gran pel món casteller a l’exterior propicien una proliferació de títols mai vista fins ara.

Després de dècades en què els castells no van esdevenir una expressió mereixedora d’aparèixer com a tema principal a la gran pantalla, ja sigui a través de la ficció o d’obres documentals, l’auge dels darrers anys ha obert la porta del cinema als castells, tant a través de la iniciativa de les pròpies colles o, sobretot, de directors i realitzadors audiovisuals que veuen en el món casteller la combinació perfecta entre imatges espectaculars i històries humanes amb profunditat.

Dels primers intents d’explicar el món casteller en blanc i negre amb obres com Fiesta Mayor, del 1966, o les aparicions d’actuacions i concursos al recordat NO-DO, es va passar a finals de segle a curtmetratges com L’Anxaneta (1993) o a diversos productes purament informatius apareguts amb més o menys continuïtat al programa referencia documental de TV3 30 minuts. Pel que fa a la ficció, poca cosa més enllà de la recordada aparició castellera a la pel·lícula La Teta y la Luna, de Bigas Luna, amb Biel Duran d’enxaneta vallenc.

Amb el canvi de segle, documentals com l’obra d’origen alemany Castells obren la porta a l’espectador a veure en primera persona els castells des de dins, amb una visió fins al moment amagada per al públic en general. Una línia argumental que seguiran diversos dels nombrosos documentals realitzats en aquesta segona dècada del segle XXI. Entre aquest gènere que vol mostrar la manera de fer d’una colla per dins destaquen també el documental sobre els Castellers de Vilafranca, Verd sobre blau (2011).

La proliferació, però, d’obres documentals castelleres coincideix amb la voluntat de donar a conèixer el món casteller i els seus valors més enllà de les fronteres catalanes. Entre aquests, destaca el vídeo promocional de la candidatura del Castells com a Patrimoni de la Humanitat l’any 2010. Un any després apareix Enxaneta, que suposa una primera petita revolució pel que fa a l’aplicació de la tecnologia 3D a les imatges del món casteller i tot el que suposaria de descobriment de l’espectacularitat de les imatges castelleres en els anys posteriors. Uns valors que s’han exportat a diversos països arreu del món, fet que no ha passat desapercebut al món documental casteller. El viatges del Castellers de Vilafranca a l’Índia i a la Xina queden immortalitzats en obres com Dahi Handi o Els Verds a la Xina, mentre que el dels Castellers de Sants, també a l’Índia, a Melting Pot. Altres obres posen l’accent en la comparativa entre els castells i altres manifestacions més o menys similars com Castellers del món o The Human Tower.

El gènere documental casteller ha posat també l’accent en casos puntuals, ja sigui de colles en particular com, per exemple, de l’evolució dels castells en una determinada localitat. Dels primers destaca 165th Regent Street, al voltant de la historia dels Capgrossos de Mataró; L’herència millorada, dels Xiquets de Tarragona, o combinant una història particular amb l’expansió dels castells al món, com El jardí de les flors del presseguer, que obre els ulls del món casteller a la història dels Xiquets de Hangzhou. Pel que fa a la manera de veure els castells en un determinat àmbit destaca Nosaltres, els Xiquets de Valls, amb una nova explicació molt singular de la rivalitat entre els colles de Valls i, en menor mesura, De les Cols a la TAP, que explica l’evolució de les colles de Tarragona en els darrers anys.

La història del Concurs de Castells també arriba a la gran pantalla amb El somni de Pau Casals, commemorant les 25 edicions del certamen que es van complir l’any 2014. Fins i tot, s’han fet un forat en la cinematografia castellera els castells universitaris amb una de les darreres peces estrenades, Emmanillem-nos, que explica la història d’una de les grans fites dels Arreplegats de la Zona Universitària, la primera colla d’aquestes característiques en tastar les manilles. Destaca també de manera significativa la incursió en la ficció purament dita que suposa el curtmetratge Camises cap al cel, llargament premiat en els darrers mesos.

Una proliferació de títols que no sembla tingui ganes d’acabar-se en els propers temps, la combinació que ofereixen els castells al món audiovisual encara té fórmules per explotar.

La videoteca castellera

Exquisits (2017)
El prestigiós xef Quim Casellas reuneix els presidents de les tres colles punteres en una cabana de pescadors l’Empordà on aborden la situació actual dels castells en consonància amb la tradició, el paisatge i la terra.
Autor: La Xarxa de Comunicació Local
30 min.

Camises cap al cel (2016)
Curtmetratge de ficció al voltant de la figura d’un enxaneta en una història de superació personal dins d’un petit poble ple de passió i tradició. Ha rebut nombrosos premis i distincions al llarg del 2016.
Autor: Jordi Ferré. ESCAC FILMS
15 min.

De les Cols a la TAP (2016)
Explica l’evolució i al transformació de les quatre colles de Tarragona en els darrers anys.
Autor: Faixapart Produccions
40 min.

Els Verds a la Xina (2016)
Narra el viatge dels Castellers de Vilafranca a la Xina l’any 2015 i la interacció amb els Xiquets de Hangzhou i entre les cultures catalana i xinesa.
Autor: Punt-TV
35 min.

Emmanillem-nos, la construcció d’un somni (2016)
Documental que explica la historia de la preparació del primer castell emmanillat del món universitari per part dels Arreplegats de la Zona Universitària.
Autors: Arreplegats de la Zona Universitària
20 min.

El jardí de les flors del presseguer (2016)
Documental que posa l’accent en la colla xinesa dels Xiquets de Hangzhou, explicant-ne el projecte iniciat pel propietari de la factoria Antex i com la colla tenia com a objectiu participar en el Concurs de Castells de Tarragona.
Autors: Oriol Martínez i Enric Ribes
90 min.

Pilars de futur (2016)
Cinc caps de colla de cinc colles en creixement (Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona, Xiquets de Reus, Nens del Vendrell i Xicots de Vilafranca) debaten a la plaça del Blat sobre el futur dels castells.
Autor: La Xarxa de Comunicació Local
25 min.

L’Herència millorada (2015)
Recull els 130 anys d’història dels primers Xiquets de Tarragona i els 5 de l’actual colla ratllada.
Autor: Juan Desafinado Produccions
50 min.

La tripleta somiada (2014)
Revisa la història recent dels Nens del Vendrell arran l’esperada actuació de tres castells de 8, anhelada des de principis dels 70.
Autors: Gemma Armela, Kevin Prados i Edgar Toldrà
80 min.

Nosaltres, els Xiquets de Valls (2014)
Pretèn apropar la manera de fer i entendre els castells a Valls a través d’entrevistes amb membres de les dues colles vallenques
Autor: Carles Cubos
61 min.

El somni de Pau Casals (2014)
Repassa la trajectòria dels concursos de castells en commemoració de la 25a edició del certame, celebrada l’any 2014.
Autors: Raquel Sans i Toni Xou
33 min.

Melting Pot (2014)
Explica l’experiència dels Castellers de Sants quan van participar al festival Dahi Handi del 2013 a Thane i Bombai, a la regió índia de Maharastra. Ha obtingut diferents premis i reconeixements a diversos festivals de documentals o especialitzats en peces etnogràfiques.
Autora: Marta Saleta
70 min.

Som castells (2012)
Curtmetratge que mostra unes espectaculars imatges castelleres gravades a la Diada del Primer diumenge de festes de Tarragona del 2011. Premiat al Festival SESIFF de Corea del Sud.
Autor: David Oliete
7 min.

Dahi Handi (2012)
Dues cultures allunyades com són la hindú i la catalana, govindes i castellers, han trobat el seu vincle a través dels castells. Aquest documental mostra el Dahi Handi del 2011, en què hi van actuar els Castellers de Vilafranca.
Autor: Pep Puig
45 min.

No plorar mai (2012)
Dos nens angolesos, la Cassinda i en Romeo, viatgen a Barcelona per operar-se i poder tornar a caminar. Aquí descobreixen els Castellers de Barcelona, on hi trobaran una segona família.
Autora: Alissa Nicole Creamer
55 minuts

165th Regent Street (2011)
Explica i analitza els quinze primers anys de vida dels Capgrossos de Mataró a través d’entrevistes amb membres de la colla i posant l’accent en la recuperació experimentada per la colla després de l’accident de la castellera Mariona Galindo.
Autors: Òscar Fernández i Jordi Rovira
52 min

The Human Tower (2011)
Documental que explica la passió per a la construcció de torres humanes en punts molt diferents del món com la Índia, Xile i Catalunya.
Autors: Ram Devineni i Cano Rojas
74 min.

L’Enxaneta (2011)
Documental en 3D sobre el món casteller a partir dels seus valors. Basat en les imatges del Concurs de Castells de 2010.
Autor: Paulí Subirà
82 min.

Verd sobre blau (2011)
Els castells vistos des de dins a partir de l’experiència dels Castellers de Vilafranca.
Autor: Pep Puig
65 min.

Castells, Patrimoni de la Humanitat (2010)
Vídeo promocional de la candidatura dels castells per a Patrimoni Immaterial de la Humanitat –impulsada per la Revista Castells i amb la participació de la Generalitat, la CCCC i el Centre UnescoCAT– per a l’elecció que es va dur a terme a Nairobi (Kènia).
Autors: Lavínia TV
10 min.

Castellers del món / Castellers del mundo / Human towers of the world / Les tours humaines du monde (2006)
Documental sobre els castells (Catalunya), la muixeranga (País Valencià), els govindes (Mumbai, Índia) i els acròbates (Marràqueix, Marroc).
Autor: Agustí Corominas
52 min.

Castells (2006)
L’obra fa el seguiment de la Colla Joves dels Xiquets de Valls al llarg d’una temporada castellera amb especial atenció a la Festa Major de Valls i al Concurs de Castells. Guanyador del Festival de Documentals de Múnic 2006.
Director: Gereon Wetzel
90 min.

La teta i la lluna (1994)
Pel·lícula on el protagonista és un enxaneta enigmàtic que se sent desplaçat amb la llegenda del seu germà i a qui li agrada parlar amb la lluna.
Director: Bigas Luna
90 min.

L’Anxaneta (1993)
Curtmetratge sobre la vida d’un enxaneta durant l’actuació de Sant Fèlix.
Director: Agustí Corominas
13 min.

Fiesta Mayor (1966)
Pel·lícula sobre la Festa Major de Vilafranca a través dels ulls d’un enxaneta.
Director: Manuel Esteba
28 min.

ÀLEX ALONSO

Foto 1: Construccions catalanes i índies, durant el documental realitzat amb motiu del viatge dels borinots a Mumbai

Foto 2: Imatge del documental El jardí de les flors del presseguer, sobre els Xiquets de Hangzhou

Foto 3: Caràtula de 165th Regent Street

Foto 4: Caràtula de Verd sobre blau

Foto 5: Caràtula de The Human Tower

Foto 6: Caràtula de L’Anxaneta

Foto 7: Caràtula de Castellers del món / Castellers del mundo / Human towers of the world / Les tours humaines du monde

Foto 8: Caràtula de Fiesta Mayor

Articles relacionats:

Castells a la televisió: la Prehistòria

Els castells inspiren un documental sobre la independència

El proper documental sobre els govindes

Valls exporta documental