La Nit de Castells 2018 escalfa motors

La dotzena edició de la Nit de Castells se celebrarà dissabte 27 de gener al Centre Cultural de Valls i lliurarà catorze premis de diferents categories, dos més que en la darrera cita. L’acte serà retransmès en directe a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya i pel canal 159 de Movistar +. La Nit és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, per l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12.

La dotzena convocatòria de la Nit de Castells ja és en marxa. En els propers dies s’obre el termini per a la participació en els dos premis de fotografia, que enguany amplien dotació econòmica i nombre de premiats. I també en els propers dies finalitza la participació d’un dels premis ja en marxa: el concurs literari Els Xiquets de Valls, adreçat als alumnes de 5è i 6è d’educació primària dels centres educatius de l’Alt Camp.

Aquest és un dels dos premis nous que estrena la Nit de Castells. L’altre és el premi per votació popular de La Xarxa i TAC 12, que la cadena convocarà en els propers dies per a que siguin els mateixos telespectadors els qui emetin el seu vot. Aquests dos premis se sumen als dotze ja concedits en la darrera edició de la Nit i que tenen diversos jurats (les colles de gamma extra, els cronistes castellers, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, el Consell Assessor de la Revista Castells i la mateixa Revista Castells. També n’hi ha un altre que és per votació popular (fotografies a la pàgina de Facebook de la Revista) i un altre integrat per una comissió integrada per mestres i la mateixa Revista (el concurs literari). A més, la Nit també lliura els Premis Baròmetre Casteller, els únics dels quals ja es coneixen els guanyadors a hores d’ara, ja que premia les colles que han estrenat castell descarregat de pis superior i que enguany són sis (Marrecs de Salt, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Berga, Tirallongues de Manresa, Jove de Barcelona i Esperxats de l’Estany).

La gamma de premis que lliura la Nit de Castells permet efectuar reconeixements tant a colles que han millorat i progressat en els seus registres com les que han destacat per la seva creativitat, a més de castells i places que han marcat la temporada, trajectòries exemplars en el món casteller, accions rellevants orientades a la canalla, les millors fotografies castelleres de l’any i l’Ambaixador Castells.

La Nit de Castells és la trobada social del món casteller sense fer castells. A la cita hi acudeixen dirigents de totes les colles castelleres, així com representants institucionals i del conjunt de l’univers casteller, com patrocinadors, periodistes, proveïdors i altres agents vinculats. La gala serà retransmesa, un cop més, en directe per les televisions locals a través de La Xarxa per a la Comunicació Local. També es podrà seguir pel canal 159 de Movistar +.

Premis de la Nit de Castells 2018

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi de castells La Xarxa – TAC12 per votació popular. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local.

Premi Especial Nit de Castells 2018. Reconeix un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers castellers. Atorgat per la Revista Castells.

Premi literari Els Xiquets de Valls. Premia els treballs literaris concursats per alumnes de 5è i 6è dels centres d’educació primària de l’Alt Camp. Té dues categories: prosa i poesia.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Esperxats de l’Estany

Colles que han pujat de 7 a 8: Tirallongues de Manresa, Castellers de Berga Llevant i Jove de Barcelona

Colles que han pujat de 8 a 9: Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat

 

Foto: Premiats a la Nit de Castells 2017

Articles relacionats:

V Premi Repsol de Fotografia Castellera

Càmeres que retraten la grandesa dels castells

La canalla protagonitza el concurs de fotografia