Mig miler de castellers es manifestaran a Brussel·les

Brussel·les serà un clam aquest dijous per demanar la implicació europea en el conflicte de Catalunya amb Espanya, i els castells hi seran àmpliament representats. Prop de mig miler de castellers de 54 colles diferents participaran a la manifestació que recorrerà diversos carrers de la capital comunitària, sota el lema de “Europe wake up! Help Catalonia” (“Europa desperta! Ajuda a Catalunya”). El nivell d’inscripcions ha superat les previsions i això ha motivat que a la trobada, a més de pilars, s’alcin castells.

De ben segur que una de les imatges de la manifestació de dijous a Brussel·les seran els castells, no només per la seva bellesa i espectacularitat plàstica, sinó per l’àmplia pinya que en disposaran. Ahir dilluns s’havien registrat 424 castellers en la llista que han obert i coordinat els Castellers de Vilafranca per ser plegats a la convocatòria pels carrers belgues, on hi ha exiliat el president Carles Puigdemont. El món casteller ha respost massivament a la crida que han fet els verds per fer-se veure a la manifestació, que han rebut un allau d’inscripcions en els darrers dies. El cap de colla dels vilafranquins, Toni Bach, està gestionant les alineacions dels pilars i la possibilitat de fer un castell, un cop disposa dels noms dels castellers que seran a Brussel·les. Els castellers s’han apuntat mitjançant el correu electrònic (info@castellersdevilafranca.cat) i precisant el nom, la posició que ocupen en la seva colla (sigui membre de la pinya, del tronc, graller o timbaler) i el nom de la colla a la qual pertanyen.

Amb el gran nombre de castellers apuntats, s’ha optat per quedar a les 9.30h –una hora i mitja abans del començament– prop de l’inici de la manifestació, de la qual encara s’ha de confirmar el lloc exacte. Els castellers aniran darrere la capçalera i faran quinze pilars de 4 a l’inici, alguna actuació encara per determinar a mitja manifestació, i a l’acabar –gràcies a la presència de components bregats de troncs– es faran quinze pilars de 4 i un 4de7. Cadascú hi participarà amb la seva camisa per omplir de color la manifestació.

Tant el castell previst com els pilars seran multicolors, en una prova de complicitat del món casteller cap a la causa catalana. Serà el castell de germanor amb més participació de colles i, probablement, amb més pinya que s’hagi fet mai. La darrera construcció de germanor de notable impacte va ser el 4de7 que van alçar les quatre colles de 10 (Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Jove de Tarragona) al concert dels refugiats celebrat al palau Sant Jordi el passat mes de febrer. La participació a la manifestació de Brussel·les és una nova mostra d’implicació del món casteller en el procés d’independència. Des que el 2012 els Castellers de Vilafranca van decidir participar a la primera de massives manifestacions de l’11 de setembre, els castells hi ha estat sempre presents, amb una àmplia i majoritària representació de les colles.

A través del compte de Twitter Catalans to Bruxelles (@CatBruxelles) es farà un recull d’informació i seguiment de totes les accions, idees, aportacions i successos que tinguin a veure amb la mobilització a Brussel·les.

MANEL CARBONELL

Foto: Les colles de 10 fan un castell solidari al concert pels refugiats

Articles relacionats:

Els castells seran sempre nostres

Les colles protesten per l’empresonament del Govern

Les colles deixen de vendre loteria espanyola

El món casteller tanca per vaga

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum

Castells de germanor: més que una imatge