Pinyes multicolors per acompanyar mobilitzacions

La temporada 2017 va començar amb un 4de7 de germanor i ha acabat amb un altre 4de7 de germanor, tots dos per mostrar el suport del món casteller a dues causes i mobilitzacions actuals: d’una banda, l’acollida de refugiats i, d’una altra, la llibertat dels presos polítics i el clam per a que Europa intervingui en el conflicte entre Catalunya i Espanya.

L’11 de febrer, el Palau Sant Jordi va acollir un concert a favor de l’acollida de refugiats davant les traves mostrades pel Govern espanyol. Durant el recital, les quatre colles de 10 (Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Jove de Tarragona) van fer un inèdit 4de7 conjunt. Ahir, l’escenari va ser plaça de la Vila de Vilafranca, que va rebre 200 castellers d’una trentena de colles diferents que van bastir també un 4de7 multicolor, en aquest cas per demanar la llibertat dels presos polítics catalans: Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, empresonats a Madrid per presumptes delictes de “violència i sedició”, entre d’altres.

El castell d’ahir no s’havia de fer a Vilafranca, sinó a Brussel·les, on mig miler de castellers es van sumar a la multitudinària manifestació independentista del passat dia 7, per reclamar a Europa que intervingui en el conflicte. Les dificultats logístiques i els canvis de recorregut de la marxa, a causa de l’elevada participació van impedir l’execució del castell i la visibilitat castellera es va limitar a diferents pilars, també participats per membres de diferents colles. Per aquest motiu, els Castellers de Vilafranca –impulsors de la iniciativa– van demanar a les colles poder fer la construcció ahir a Vilafranca, que aquest cap de setmana celebrava la popular Fira del Gall. Dos centenars de castellers van respondre a la crida i el 4de7 es va poder enlairar a la plaça de la Vila com una mostra per demanar la llibertat dels presos polítics catalans. Quatre pilars de 4, en què es van desplegar pancartes a favor de la llibertat dels empresonats, van acompanyar la iniciativa.

El 4de7 d’ahir va ser totalment multicolor. La gran varietat de colles participants va permetre el tronc no tingués camises repetides. Des de colles de 7 fins a colles de 10 van participar a l’estructura, mentre que el peu va tenir també una àmplia representació d’una trentena de colles. En el cas del 4de7 del mes de febrer al Sant Jordi, el tronc va estar format per un casteller per pis de cadascuna de les colles, que anaven repartits per rengles, mentre que la distribució de la pinya es va efectuar en base a la posició de cada segon, dibuixant un formatgets dels quatre colors.

Els castells de germanor són un recurs habitual en algunes diades castelleres, però poques vegades amb les colles grans. La diada de l’Eix, que aplega colles de poblacions per on passa l’Eix Transversal (Castellers de Lleida, Tirallongues de Manresa, Sagals d’Osona i Marrecs de Salt) sempre finalitza amb un 4de7 de germanor. A les diada de les Decennals del 2011, les quatre colles també en van fer un. Altres colles que tenen afinitats també recorren ocasionalment, i fora dels pilars, a aixecar castells amb membres de cadascuna d’elles. Els Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova ho han fet en diverses ocasions, com a Solsona el 2007, o la gran cadena humana que va recórrer Catalunya de la Jonquera a la Sènia l’11 de setembre del 2013: en tots dos casos també van enlairar un 4de7. Les camises grogues i vermelles de totes dues formacions han permès en altres mobilitzacions sobiranistes alçar pilars intercalats per mostrar la senyera. Aquest recurs, de fet, ja ve de fa anys, quan el feien en l’actuació de la Diada Nacional a Badalona, sumant el groc de la colla local.

Un altre 4de7 recent singular va ser el que van enlairar els Xiquets de Hangzhou i els Castellers de Vilafranca en el viatge d’aquests darrers a la Xina l’any 2015. Però hi ha un grapat de casos més, com els 3de7 de la Joves de Valls amb els Al·lots de Llevant i els Castellers de Mallorca a Manacor el 2011, el 4de7 dels Castellers de Sants i la Jove de Sitges també el 2011 i una llarga llista de construccions de 6, entre les quals destaquen les que van fer les colles de l’exterior (Andorra, París, Londres i Copenaghen) a la diada a la plaça de la Font de Tarragona amb motiu de la darrera edició del Concurs.

Els castells de germanor també van ser presents en la que potser ha estat l’exhibició castellera més vista de la història: la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Hi van participar 2.174 castellers de setze colles diferents, que van fer dotze construccions, entre les quals algunes amb més d’un color de camisa.

El castell de germanor modern més antic és el que van fer a les Decennals del 1961 castellers de Valls, el Vendrell i Tarragona. També va ser un 4de7.

SANTI TERRAZA

Els castells seran sempre nostres

Les colles protesten per l’empresonament del Govern

Les colles deixen de vendre loteria espanyola

El món casteller tanca per vaga

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum

Castells de germanor: més que una imatge

Bon rotllo a plaça

Castells olímpics

Bons castells a màxima velocitat