Resum 2017 IV: les bàsiques de 8

Nou colles s’han plantat aquest 2017 amb els bàsics de 8. N’hi ha tres que han descarregat per primer cop un castell de 8: Castellers de Berga, Tirallongues de Manresa i Jove de Barcelona –que ha pujat per primer cop als 8 pisos–. A més, els d’Esplugues i Manresa han sumat el 3de8 i Castellers de Terrassa i Lleida l’han revalidat. Al·lots, Jove de Sitges i Sagrada Família completen el grup del carro gros.

Els Castellers de Terrassa són la colla amb més bàsics de 8 d’aquest subgrup i sense cap caiguda. L’any passat van completar el 2de8 amb folre però enguany no s’hi han atrevit –tampoc amb el 7de8 que assajaven i que no han fet mai–. Han sovintejat el 3de8 –l’any passat en van completar un  de sol–, han mantingut bé el 4de8 i han baixat amb el 2de7. No han portat a plaça el 9de7, que van fer quatre cops l’any passat i han mantingut el 3de7 aixecat per sota. Al setembre van fer la seva millor diada, la clàssica de 8, a la diada de l’Avi Emili i després en van sumar tres més. A finals d’any van estar assajant la catedral, però finalment no la van portar a plaça: tot un repte per a la propera temporada.

Els Castellers d’Esplugues han fet un pas endavant al descarregar el 3de8 –ho van fer a la primera i en una altra ocasió més–. Han tornat a sovintejar el 4de8 i han doblat el nombre de 2de7, que han completat a plaer i els permet somiar i assajar el folre de la torre. No han dedicat massa temps al 3de7 aixecat per sota, que han fet un sol cop –l’any passat en van fer 11–. Al juliol, per Santa Magdalena, van fer la seva millor diada de mai amb clàssica de 8 –al novembre la van reeditar al Poble Sec–.

Els Tirallongues de Manresa també han fet passes endavant en completar per primer cop el 4de8 i sumar a la primera el 3de8. Per fi han descarregat el carro gros i ho han fet sis vegades –l’havien coronat tres cops abans d’aquest any–. Això els ha permès progressar ràpidament i han estrenat el 3de8 que han descarregat a la primera. També han descarregat els quatre 2de7 que s’han plantejat. A més, han estrenat el 3de7 aixecat per sota i alçat l’únic 5de7 amb l’agulla vist aquest any. El 5 de novembre, a la seva diada, van signar la clàssica que és ara la seva millor diada de mai.

Els Castellers de Lleida es mantenen en els bàsics de 8 amb una lleugera millora quantitativa en els sostres de 8: han fet algun castell de 8 més i sense caure. En canvi, han minvat amb el 2de7, que va arribar a finals de curs en dues ocasions –l’any passat en van fer nou–. En els set pisos no han tingut cap problema –recuperant el 4de7 amb l’agulla que l’any passat no van fer–. El 12 de novembre a Mataró van signar la clàssica de 8, la seva millor actuació de l’any, però van deixar el pilar de 5 en intent –l’única caiguda en tota la temporada en el darrer sospir–.

Els Castellers de la Sagrada Família han revalidat la categoria però ham perdut gamma. No han provat el 3de8, que van coronar per primer cop l’any passat i han coronat tan sols un 2de7 –l’any passat el van descarregar–. El 4de8 l’han mantingut, però amb menys eficàcia. També han baixat en el nombre de 3de7 aixecats per sota –el seu castell franquícia–. La temporada va començar molt bé, i a finals d’abril van signar el que ha estat millor resultat de l’any i el segon del seu historial: 4de8, 3de7s i 5de7.

La Colla Jove de Sitges ha consolidat la categoria: més d’hora que mai i recuperant la torre. Han revalidat el 4de8 a Ribes al juliol i l’han tornat a descarregar a Sitges a l’octubre –enguany sense cap ensurt–. Han carregat la torre de 7 que no coronaven des del 2013. L’actuació de la seva diada a finals d’octubre ha estat la millor de l’any i han igualat la seva millor actuació històrica assolida el 2009: 4de8, 2de7(c) i 5de7.

Els Castellers de Berga ha completat la feina aconseguida l’any passat amb el carro gros. Han descarregat per primer cop el 4de8 i han revalidat el 2de7 –tot i que en menys ocasions–. No han pogut reunir encara els dos castells en una mateixa diada. L’actuació del seu aniversari on van completar el 4de8, al juliol, ha estat la millor de la seva vida: 4de8, 5de7 i 4de7a.

Els Al·lots de Llevant han confirmat el 4de8 per segon any i també el 2de7 –tot i que n’han fet un de sol i l’any passat el van sovintejar–. Continuen treballant amb poca gamma i sense tocar el 7de7 des del 2014 i 2012, que en van fer un. A les Fires de Manacor, al maig, van revalidar la seva millor diada de mai, que havien fet al Concurs 2016: 4de8, 2de7 i 5de7.

La Colla Castellera Jove de Barcelona ha descarregat el 4de8 el mateix any de la seva estrena com a colla de 8. L’actuació del Poblenou, al setembre, va ser la bona i van completar el carro gros: abans l’havien provat a Sant Gervasi l’11 de setembre. El van tornar a coronar per la Mercè. També han provat per primer cop el 2de7, però sense encert. Aquest any no han buscat els inusuals 5de7 amb l’agulla o 7de7 amb l’agulla, que van fer en les darreres temporades.  L’actuació del Poblenou –que té marge de millora– ha estat la seva millor de mai: 4de8, 5de7 i 4de7a.

Finalment, els Castellers del Poble Sec no han provat cap castell de 8 i deixen la categoria –des del 2013 que hi eren–. Tampoc han repetit els Castellers de Badalona, que han tornat a tenir el sostre en els castells de 7, després de de descarregar el 4de8 l’any 2016.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de8 dels cargolins a Sant Just

Foto 2: 3de8 dels Castellers de Lleida a Mataró

Foto 3: 4de8 descarregat de la Jove de Sitgea a la seva diada

Foto 4: Primer 4de8 descarregat de la Jove de Barcelona

Foto 5: 4de8 descarregat dels Castellers de Terrassa a la seva ciutat

Foto 6: 3de8 dels Tirallongues a Manresa

Foto 7: Primer 4de8 descarregat dels Castellers de Berga

Foto 8: 4de8 dels Al·lots de Llevant a Manacor

Foto portada: 4de8 dels Castellers de la Sagrada Família

Articles relacionats:

Resum 2017: gamma extra i de 10

Resum 2017 II: les bàsiques de 9

Resum 2017 III: gamma alta de 8