Resum 2017 V: gamma mitjana i alta de 7

Un terç de les colles del món casteller tenen sostre de set pisos. Divuit d’aquestes 31 colles de 7 han pogut fer quelcom més que els bàsics i conformen el subgrup de colles amb gamma mitjana i alta de 7. És el mateix nombre que el 2016, però amb diversos canvis de protagonistes: han pujat de nou a la categoria els Castellers de Mallorca i hi han retornat els de Badalona i el Poble Sec, que havien fet castell de 8.

Els Castellers de Cerdanyola ha estat l’única colla de 7 capaç de fer el 2de7 –castell que han fet per primer cop i que està puntuat dins del grup de castells bàsics de 8–. El van completar un cop i carregat un altre: les dues úniques torres de l’any –curiosament, no han portat el 2de6 a plaça–. En canvi, no han revalidat el 7de7. Pel seu aniversari, a l’octubre, van fer la seva millor diada de mai: 2de7, 5de7 i 4de7 amb l’agulla.

Els Nois de la Torre ha consolidat la categoria amb nombre i gamma. Ha estat l’única colla de 7 que ha fet el 3de7 aixecat per sota. N’han fet un de sol i han recuperat un castell que no feien des del 1982 –fa cinc anys el va provar per darrer cop–. També han recuperat el 5de7, que no feien des del 2013. A més, han sovintejat els castells amb agulla –l’any passat van coronar el 4de7a i descarregat un 3de7a–. L’actuació per Sant Rosalia ha estat la millor de l’any i la segona millor de la seva dilatada vida: 3de7s, 5de7 i 4de7a.

Els Castellers d’Esparreguera han fet més castells de la gamma mitja, especialment el 4de7 amb l’agulla, que han passat d’un de sol l’any passat a onz en aquest curs–. No han optat a la torre de 7, que sí van provar l’any passat. A la seva diada de novembre van reunir els seus tres millors castells de l’any: 5de7, 7de7 i 4de7a.

Els Castellers de Castelldefels han fet una gran passa endavant. Enguany, s’han confirmat al grup al completar per primer cop, i quatre vegades, el 5de7 –l’any passat el van carregar–. Han fet per primer cop el 7de7. També han completat tres cops el 4de7 amb l’agulla –no el descarregaven des del 1995– i el 3de7 amb l’agulla –l’havien fet un cop el 2015–.  El passat dissabte 8 de desembre, a la seva Festa Major d’hivern, van fer la seva millor diada històrica amb els seus tres millors castells de la gamma mitjana de 7: 5de7, 7de7 i 4de7a.

La Colla Castellera de Figueres també ha provat el 2de7 a final de temporada, però sense encert –l’any passat en van completar un i coronar un altre–. Han baixat amb el 5de7 i 7de7 i han tirat més castells amb l’agulla. L’actuació de la Santa Creu, al maig, ha acabat sent la millor de l’any –on van fet l’únic 7de7 de l’any a més del 5de7 i 3de7a–.

Els Castellers de Badalona no han provat el 4de8, que van poder estrenar l’any passat ni el 2de7 –deixant de banda la gamma de 8–. Han dominat a plaer el 5de7, però en canvi no han fet el 2de6. A la seva diada de novembre van fer tres castells de la gamma mitjana de 7: 5de7, 4de7a, 3de7a.

Els Castellers del Poble Sec no han provat cap castell de 8 i han retornat al sostre de 7 després de quatre temporades com a colla de 8. L’any passat van carregar el 4de8 i van completar fins a sis cops el 2de7 –enguany no hi ha optat–. Han baixat en nombre de castells de la gamma mitjana de 7  i han perdut el 7de7. Han hagut de recuperar el 3de7 amb l’agulla, que no utilitzaven des del 2012. Pel seu aniversari, al juliol, van fer la seva millor diada de l’any amb 5de7, 4de7a i 3de7a.

Els Castellers de Cornellà no han buscat revalidar el 3de7 aixecat per sota de l’any passat i s’han quedat amb gamma mitjana de 7: han baixat en nombre de 5de7, han fet dos 7de7 i han recuperat el 3de7 amb l’agulla, que l’any passat no van atacar. Tot i tenir quatre castells de la gamma mitjana de 7, la seva millor diada ha estat amb dos: 5de7, 7de7 i 4de7 (al Prat i a Cornellà).

Els Xiquets del Serrallo han baixat en nombre de registres i amb gamma –tampoc han caigut en cap castell–. No han provat el 2de7, que van coronar l’any passat, ni han atacat el 5de7 amb l’agulla, que van poder completar un cop i coronar un altre. Per Sant Pere van fer la seva millor actuació: 5de7, 4de7a i 3de7a.

Els Castellers d’Altafulla han recuperat el 5de7, que no feien des del 2014, i el 3de7 amb l’agulla, que van fer per darrer cop el 2011. Han tornat a coronar un cop el 4de7 amb l’agulla –l’únic gamma mitja de 7 del 2016–. A la diada de les Cultures, al juliol, van tenir el seu millor dia: 5de7, 3de7a i 4de7.

Els Castellers del Riberal viuen el seu millor moment. Han revalidat el 4de7 amb l’agulla per quarta vegada al seu historial i han estrenat el 3de7 amb l’agulla. Amb els dos castells de 7 amb l’agulla i el 3de7 van aconseguir fer a Millars, a l’agost, la seva millor diada de mai.

Els Matossers de Molins s’han consolidat dins la categoria revalidant el 5de7 i recuperant el 3de7 amb agulla, que havien estrenat el 2015. Han provat, sense encert, el 4de7 amb l’agulla, que mantenen com inèdit. La diada de la colla, al novembre, va ser el seu millor moment històric amb els dos castells de gamma mitjana de 7 i el 3de7.

Els Minyons de l’Arboç han perdut volum i gamma. Han fet un únic 5de7, que els ha permès revalidar la gamma mitjana de 7 –l’any passat a més van completar el 7de7 i van coronar el 4de7 amb l’agulla, que enguany no han provat–. Han completat el pilar de 5, que l’any passat van deixar a mitges. Per la Festa Major de l’Arboç, van signar el millor resultat amb tres castells de 7.

Els Castellers de l’Alt Maresme han perdut gamma enguany. No han revalidat el 5de7 i han deixat tan sols coronat el 4de7 amb l’agulla. Han acabant tirant de 3de7 amb l’agulla. A la Festa Major de Calella, al setembre, van reunir els dos castells amb l’agulla en el seu millor dia: 3de7a, 4de7a(c), 4de7.

Els Castellers de Sant Vicenç dels Horts han perdut gamma i han mantingut la categoria gràcies als castell amb pilar al mig. Enguany no han provat el 5de7, que van fer dos cops l’any passat. Tampoc han provat el 3de7 per sota, que van intentar al Concurs 2016. Un 3de7 amb l’agulla al maig i un 4de7 amb l’agulla al novembre els ha permès continuar per sobre dels bàsics de 7.

Els Xerrics d’Olot han confirmat la gamma en revalidar, i dos cops, el 4de7 amb l’agulla i coronar-ne un més –el van estrenar l’any passat–. També han augmentat el nombre de 3de7 i 4de7, sent la temporada que han descarregat més castells de 7 de la seva història. A la Festa Major de Salt, al juliol, van reeditar la seva millor diada de mai amb tres castells de 7.

Els Castellers de Caldes han mantingut la categoria gràcia a un solitari 3de7 amb l’agulla. Han perdut volum en la gamma mitjana i no han revalidat el 4de7 amb l’agulla, que havien fet les dues últimes campanyes. En canvi, han recuperat amb facilitat el 2de6. A la Festa Major de Caldes, pel Pilar, van fer tres castells de 7.

Els Castellers de Mallorca han retornat a la categoria després d’un 2016 on el 2de6 carregat va ser el seu millor castell –sense optar als set pisos–. Han recuperat els bàsics de 7 i fins i tot han completat el 3de7 amb l’agulla. També han coronat el pilar de 5 i en canvi no han provat el 2de6.

Tres han estat les novetats al grup i tres les baixes: la Jove de Barcelona ha promocionat com a colla de 8 i han baixat a bàsics de 7 els Salats de Súria i els Vailets de l’Empordà.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Els Nois de la Torre han recuperat el 3de7s

Foto 2: Primer 7de7 dels Castellers de Castelldefels

Foto 3: 5de7 dels Matossers de Molins de Rei

Foto 4: Els Castellers de Cerdanyola han fet dos cops el 2de7

Foto 5: Els Castellers d’Altafulla han recuperat el 3de7a

Foto 6: 3de7a dels Castellers de l’Alt Maresme

Foto 7: 4de7a dels Xerrics d’Olot

Resum 2017: gamma extra i de 10

Resum 2017 II: les bàsiques de 9

Resum 2017 III: gamma alta de 8

Resum 2017 IV: les bàsiques de 8

Resum 2017 VI: les bàsiques de 7