Resum 2017 VI: les bàsiques de 7

Aquest 2017 han estat tretze les colles que han tingut els bàsics de 7 com a sostre –dues colles més que el 2016–. Tot plegat en un autèntic ball de colles que avancen i d’altres que reculen. S’han produït cinc altes: Esperxats de l’Estany, Castellers d’Andorra, Castellers de Castellar del Vallès, Torraires de Montblanc i Xiquets de Cambrils. En canvi, han estat baixa cinc colles: Bous de La Bisbal, Castellers de Les Roquetes, Jove de l’Hospitalet, Pallagos del Conflent i Picapolls de la Gavarresa. Feta la compensació, el grup ha crescut amb dos descensos de categoria: han baixat de la gamma mitjana i alta de 7 els Salats de Súria i els Vailets de l’Empordà.

Els Xiquets de Vila-seca ha estat la colla de 7 amb més realitzacions a la subcategoria bàsica –tot i que han baixat en nombre de 4de7 i no han provat el 4de7 amb l’agulla–. Al juliol, a la seva Festa Major, van fer la clàssica de 7 i pilar de 5, amb què van igualar la seva millor diada.

Els Castellers de Mollet han recuperat –i sovintejat– el 3de7, que no feien des del 2005. També han sovintejat més el 4de7 –l’any passat en van fer un de sol–. A la Festa Major dels Gallecs, al juliol, van fer la clàssica de 7 i el pilar de 5: igualant la seva millor diada que no feien des del 2003.

Els Margeners de Guissona s’han tornat a quedar amb els bàsics, però han recuperat el 2de6. A l’abril i a l’octubre, aniversari i diada, van fer la seva millor actuació amb els dos bàsics de 7 i el 5de6: sense reunir la clàssica de 7.

Els Vailets de l’Empordà han perdut el 4de7 amb l’agulla i tampoc han provat el 3de7 amb l’agulla –tal com van fer l’any passat en una ocasió–. Han fet més 3de7 i 2de6, però han estat menys efectius amb el 4de7 i el pilar de 5. Al maig, a Olot, a la trobada de colles gironines, van fer la única clàssica de 7 de tot el curs.

Els Esperxats de l’Estany han irromput amb força entre les colles de 7. Han coronat i descarregat per primer cop –i sense cap caiguda– tres doblets de 7. Tot i dominar el 2de6, han tancat les seves millors diades amb castells com el 5de6 o el 7de6. Al setembre, a Cornellà de Terri van tenir el seu millor dia.

Els Castellers de Santpedor s’han consolidat com a colla de 7 després de la seva estrena l’any passat. Al maig ja van fer doblet, 7de6 i pilar de 5, que ha acabant igualant la seva millor actuació. No han optat per la clàssica de 7 i han preferit donar joc amb castells com el 5de6.

Els Brivalls de Cornudella han reeditat els dos castells de 7: enguany apostant més pel 3de7 que no el 4de7. Han coronat el pilar de 5 que van poder descarregar sis vegades l’any passat. Al juliol, a Reus, per Santa Anna, van fer l’únic doblet de set de l’any i amb el 5de6 de tercer castell.

Els Castellers de Sant Feliu han baixat en nombre de castells de la gamma i han perdut el 4de7. Han mantingut la categoria gràcies al 3de7 que han completat dos cops, però que han tan sols coronat en dues ocasions més. El setembre, a Caldes, van fer el 3de7 i l’únic pilar de 5 del curs.

Els Xiquets de Cambrils han recuperat el 3de7 i la categoria –l’havien provat fa dos anys i en l’anterior etapa el van fer per darrer cop l’any 2000–. Ha estat la nova opció després de coronar dos cops el 4de7 l’any 2015 –enguany no l’han provat–. No han intentat el pilar de 5 –l’any passat el van provar sense encert–.  El setembre, a Cabrils, i el novembre, a Cornudella, van plantar el 3de7.

Els Torraires de Montblanc tornen a ser colla de 7 gràcies al 3de7 que van fer a casa al setembre –un castell que no feien des del 1999–. El seu darrer castell de 7 va ser un 4de7 l’any 2000 –enguany han fet un intent desmuntat–. Han perdut el pilar de 5 i han baixat amb el 2de6.

Els Salats de Súria han reculat i han perdut gamma i volum. L’esporàdic 2de7 i el 3de7 amb l’agulla no han tingut continuïtat i s’han quedat tan sols amb un 3de7 –no han buscat tampoc el 4de7–. Al juliol, a la seva Festa Major, van fer els millors castells de l’any –molt lluny d’on eren el setembre del 2016–.

Els Castellers d’Andorra han carregat per primer cop un castell de 7. La novella colla ha provat el 3de7 per primer cop i el va coronar aquest novembre a la Sagrera (Barcelona) –L’havien provat el mes de maig a Tarragona–.  A més, han recuperat el pilar de 5.

Els Castellers de Castellar del Vallès també han coronat per primer cop el 3de7 –l’any passat el van provar per primer cop–. També han estrenat el pilar de 5 que no havien provat mai abans. A la diada capgirada de novembre van fer l’aleta al castell de 7.

 

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Primer 3de7 carregat dels Castellers d’Andorra

Foto 2: Els Torraires tornant a alçar un castell de 7 després de disset anys

Foto 3: 3de7 dels Esperxats

Foto 4: Els Xiquets de Vila-seca coronant un 3de7

Foto 5: Primer 3de7 dels capgirats de Castellar

Articles relacionats:

Resum 2017: gamma extra i de 10

Resum 2017 II: les bàsiques de 9

Resum 2017 III: gamma alta de 8

Resum 2017 IV: les bàsiques de 8

Resum 2017 V: gamma mitjana i alta de 7