Resum 2017 VII: les colles de 6

El món casteller engloba un centenar de colles que fan des del castells de 6 fins als de 10. Les més modestes, les de 6, són un grup ampli amb una trentena de colles nacionals i internacionals. Enguany, 26 colles catalanes i 5 colles de fora han tingut el sostre de 6. Com a novetats: els Castellers de l’Adroc, els Castellers de Sydney, els Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de Madrid. Per contra, han parat la seva activitat els Xics Caleros.

Les colles de 6 és un univers heterogeni i canviant. D’un any a l’altre les colles més petites poden canviar el seu rumb i promocionar o patir per sobreviure. Enguany han pujat als 7 pisos els Esperxats de l’Estany, han carregat un castell de 7 els d’Andorra i Castellar, i han recuperar els 7 pisos els Castellers de Mallorca, el Torraires Montblanc i els Xiquets de Cambrils. Per contra ha baixat a colla de 6 els Castellers de Les Roquetes, els Bous de La Bisbal, els Picapolls de la Gavarresa –que han provat sense fortuna mantenir-se com a colla de 7–, i la Jove de l’Hospitalet i el Pallagos del Conflent sense cap intent en els 7 pisos.

El grup de 6 ha incorporat dues colles que han aparegut en zones on ja hi havia hagut colla: els de l’Adroc, a Sant Andreu de la Barca, i els de Sarrià, a Barcelona –les dues amb un 3de6 que els inclou al mapa de colles–. La colla de Madrid ha irromput amb els seus primer castells de 6 i amb el 2de6 per bandera. A Austràlia, els de Sydney, també han sumat el seu primer 3de6. A Lo Prado, a Xile, enguany no han pogut fer castells de 7 i han tingut el 2de6 com a millor castell. Les colles de París i els de Londres han fet castells de 6 amb l’agulla –a més, els parisencs han coronat el pilar de 5 per sota–.

El sostre de la categoria el marquen dos castells que s’han estrenat o perdut: el pilar de 5 i el 2de6. Pel que fa al pilar, els pota blava del Prat han incorporat el pilar de 5 al seu repertori. El Bous de La Bisbal han revalidat el pilar de 5 per sota, però no de la forma convencional. Els Pallagos del Conflent han tornat ha coronar el pilar de 5 –el 2015 el van completar per darrera vegada–. Els Castellers del Prat també han descarregat per primer cop el 2de6 i els Castellers de Rubí l’han recuperat complet. Els Angelets del Vallespir l’han coronat –sent l’únic castell de 6 d’aquesta peculiar colla nordcatalana–. En canvi, han perdut la torre de 6 els Vailets de Gelida.

A nivell global es constata novament que les colles de 6 desmunten molts castells, que poden ser una quarta part dels que proven. A nivell de gamma, aquest any, cap colla de 6 ha fet el 9de6, 3de6 per sota o 7de6. Les colles que els van descarregar durant el 2016 han promocionat enguany cap als 7 pisos. Han causat baixa els Xics Caleros, que al febrer del 2017 van completar el 3de6 i van fer un intent de 2de6 –després van decidir aturar la seva activitat–.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 2de6 dels Castellers del Prat

Foto 2: 3de6 dels Castellers de l’Adroc

Foto 3: 4de6 dels Castellers of London

Foto 4: 3de6 dels Vailets de Gelida

Articles relacionats:

Resum 2017: gamma extra i de 10

Resum 2017 II: les bàsiques de 9

Resum 2017 III: gamma alta de 8

Resum 2017 IV: les bàsiques de 8

Resum 2017 V: gamma mitjana i alta de 7

Resum 2017 VI: les bàsiques de 7