Resum 2017 III: gamma alta de 8

Quinze colles han tingut el sostre en els vuit pisos durant la temporada 2017. Sis d’aquestes han fet castells de la gamma alta de 8, una menys que el 2016: en aquesta subcategoria frontissa hi hagut forces altes i baixes. Marrecs i gausacs han pujat als nou pisos i els Castellers de Terrassa han baixat als bàsics de 8. Els Xiquets de Reus han baixat a la gamma alta de 8 i els Sagals d’Osona hi han tornat a pujar.

Els Xiquets de Reus s’han quedat en els vuit pisos. Després de quatre temporades consecutives com a colla de 9 no han pogut revalidar el 3de9 amb folre, que van fer cinc cops l’any passat –enguany l’han provat tres cops sense encert fora de casa seva–. També van provar el 4de9 amb folre a la diada del Mercadal. El 5de8 ha estat el seu castell insígnia amb sis descarregats –un menys que el 2016–. En l’apartat positiu, han carregat per primer cop a la seva història el 4de8 amb l’agulla –dos cops–. Han revalidat el pilar de 7 amb folre i el pilar de 6 –amb més ensurts– i han fet la meitat de 2de8 folrats que el 201. L’actuació de finals d’agost, a la Festa Major d’Igualada, ha acabat sent el seu millor resultat amb tres gamma alta de 8: 5de8, 4de8 amb l’agulla carregat i 2de8 amb folre.

Els Sagals d’Osona han protagonitzat la seva millor temporada històrica. Han recuperat la gamma alta de 8 i han estrenat la catedral. El 5de8 taronja ha estat una de les sorpreses de la temporada –no l’havien provat–. També han recuperat el 2de8 amb folre, que no completaven des del 2014 –l’any passat no el van provar i el 2015 van coronar l’últim–. Han recuperat el pilar de 6, que havien descarregat per primer cop el 2015. Han consolidat el 4de8 i han doblat el nombre de 3de8. La dida de la colla celebrada a Vic principis de novembre és la seva millor diada de mai i  reuneix els seus millors castells històrics: 5de8, 2de8f, 3de8 i Pde6.

Els Moixiganguers d’Igualada també s’han superat, gràcies a la catedral. Han millorat en sostre i en regularitat –sense cap caiguda en tot l’any–. Amb el 5de8, aconseguit a la primera, han trencat el sostre de les darreres tres temporada, que tenien amb el 2de8 amb folre. Han sumat més torres de 8 folrades i 3de8 –enguany sense cap errada–. Han mantingut el domini a plaer sobre el 4de8 i han recuperat el 9de7 que, no van provar l’any passat. La seva diada, a l’octubre, ha esdevingut la seva millor actuació: 5de8, 2de8f i 3de8 –superant la tripleta de 8 que han fet sis cops durant el 2017-.

Castells de la gamma alta de 8 fets durant el 2017 per les colles d’aquest subgrup:

Els Xics de Granollers es mantenen un any més dins la gamma alta de 8. Han descarregat per primer cop el 7de8 –que van coronar l’any passat i un més enguany–. En canvi, no han provat el 2de8 amb folre –el seu sostre històric– i que havien descarregat en les tres anteriors campanyes. Han recuperat i agafat confiança amb el 3de8, que han completat cinc vegades –l’any passat van fer un sol intent desmuntat, tot i haver-lo dominat a plaer durant el 2015–. Han mantingut la confiança amb el 4de8. La caiguda del darrer carro gros del curs en la seva diada els va aigualir la seva millor diada de l’any: 7de8, 3de8 i 4de8(c) –la segona del seu historial per darrera de la tripleta de 8 que van fer el 1999–.

Els Bordegassos de Vilanova s’han envalentit aquest any i han buscat recuperar la catedral, que han provat dos cops el 5de8, però sense encert –feia 15 anys que no el portaven a plaça–. Han descarregat la torre de 8 amb folre un cop –l’any passat la van coronar in extremis i no la completaven des del 2012–. També han descarregat el 3de8 amb regularitat –després de completar-lo l’any passat– i  han dominat a plaer el 4de8. No han provat el pilar de 6 –que l’any passat van completar un cop– i han recuperat el 9de7, que van fer un cop el 2014.  La tripleta de 8 que van fer a l’octubre a l’Arboç ha estat la seva millor diada de l’any.

La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau han tornat a completar el pilar de 7 amb folre, que els dóna dret a ser entre les colles amb gamma alta de 8. Enguany, l’han pogut descarregar dos cops –l’any passat en van fer un–, tot i que tenien previst poder-lo portar més sovint,i factors externs els van esguerrar més d’una oportunitat. És la colla que ha fet més pilar de 6 enguany: 14 descarregats. En canvi, no s’han atrevit a ampliar la gamma: han estat assajant el 2de8 amb folre i el 4de8 amb l’agulla. Han augmentat el nombre de 3de8 i 2de7 i s’han mantingut amb el 4de8 amb total eficàcia. La clàssica de 8 i pilar de 7 amb folre de Santa Tecla és ara la seva millor diada de mai.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 5de8 dels Xiquets de Reus a la diada del Mercadal

Foto 2: 5de8 dels Moixiganguers, a finals d’octubre a Igualada

Foto 3: Tde8f dels Bordegassos a L’Arboç

Foto 4: Primer 5de8 descarregat dels Sagals

Foto 5: Els Xics de Granollers, descarregant el 7de8 per primer cop

Foto 6: Pde7f dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau a Tarragona

Articles relacionats:

Els de Vic i Manresa es fan grans

A Vic saben esprémer la taronja

La catedral, sota domini

A Vilanova, Vic i Terrassa volen la catedral

El nivell del 7de8