Caps de colla que continuen, altres que debuten

Cinc de les setze colles grans podrien canviar de cap de colla: és segur que ho facin els Minyons de Terrassa, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Cugat, mentre que els Nens del Vendrell i els Xicots de Vilafranca no tenen encara decidit qui prepararà la colla aquest any. Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella, la Colla Joves, la Jove de Tarragona, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants mantenen els dirigents del darrer curs.

La maquinària de les colles castelleres està a punt d’engegar i és hora de decidir qui manarà. Presidents i cap de colla convoquen les assembles i els processos de renovació si s’escauen. De les colles de 10 tan sols els Minyons de Terrassa hauran d’afrontar el relleu –cada any renoven els càrrecs i Nani Matas no es torna presentar–. El 20 faran assemblea i per primer cop, una colla de les grans podria tenir oficialment dos caps de colla:  Arnau Boada i Xavier Jurado. Són dos joves que no havien nascut quan els Minyons van coronar el primer gamma extra: el 2de9fm(c) del 1993. L’Arnau és fill de Màrius Boada, que va ser també cap de colla, i Jurado va ser enxaneta entre d’altres del 4de9 sense folre del 2001 a Vilafranca i a Reus –amb Nani Matas de cap de colla–. La Jove de Tarragona ja va celebrar assemblea el 16 de gener passat i no es va presentar cap candidatura. El proper 2 de febrer fan una segona convocatòria on és previst que opti a continuar Aleix Bordas. Els Castellers de Vilafranca entren en el tercer any del mandat de quatre i Toni Bach continuarà al capdavant. També seguiran els dos caps de les colles de Valls: Albert Martínez, a la Colla Vella, i Francesc Ramon, a la Colla Joves, que ostentaran el càrrec mentre vulguin. La mecànica vallenca és diferent a qualsevol altra colla i tan sols la renúncia o indisponibilitat del cap de colla vigent obliga a buscar un successor.

Els Capgrossos de Mataró renoven la junta anualment, enguany el 3 de febrer, i Cugat Comas vol seguir per segon any al capdavant. Els Castellers de Sants fan mandats de dos anys i Pere Camprovín farà el segon any de cap de colla. També continuarà per segon any en Sergi Feijoo al davant dels Xiquets de Tarragona després de ser ratificat a l’assemblea del passat desembre –tot i que com a Valls el càrrec és “de per vida”–. En canvi si que hi haurà relleu als Castellers de Barcelona després de l’anunci que Mery Mañané no seguirà de cap de colla. Els barcelonins tenen un candidat de continuïtat que no s’ha volgut desvetllar fins que no tingui tancada la nova junta tècnica.

Els Castellers de Sabadell faran assemblea el 21 de gener i Bea Jiménez es presenta a la reelecció. A més, els saballuts, enguany ampliaran a dos anys els mandats de la junta. Uri Vilajosana també continuarà de cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia en el seu segon i darrer any de mandat. En canvi, no està gens clar el futur cap de colla de Nens del Vendrell i dels Xicots de Vilafranca. Pere Rovira ha acabat el mandat de dos anys i a l’assemblea no es va presentar cap candidatura. Al Vendrell estan celebrant un procès participatiu i el 26 de gener tenen una nova assemblea on tot està obert. Als Xicots també tot està per decidir i Gabi Molero no té clara la seva continuïtat un segon any per motius laborals -no hi ha cap opció ferma sobre la taula-.

Els Xiquets de Reus continuaran amb Toni Rull al davant per segon any –el seu mandat és de tres però podria acabar el mandat enguany–. A Salt, els Marrecs, faran el segon any amb Iruna Rigau al davant de l’apartat tècnic. L’altra nova colla de 9, els Castellers de Sant Cugat, renovaran el càrrec que fins ara tenien amb Àlex Castellarnau i Biel Samsó. L’assemblea dels gausacs serà el 20 de gener.

Caps de colla de les principals colles del país. En negreta les colles que canviaran o podrien canviar de cap de colla:

colla cap de colla 2017 2018
Capgrossos de Mataró Cugat Comas es presenta a la reelecció
Castellers de Barcelona Mery Mañané no continua
Castellers de la Vila de Gràcia Uri Vilajosana segon any de mandat de dos anys
Castellers de Sabadell Bea Jiménez es presenta a la reelecció
Castellers de Sant Cugat Àlex Castellarnau i Biel Samsó no continuen
Castellers de Sants Pere Camprovín segon any de mandat de dos anys
Castellers de Vilafranca Toni Bach tercer any de mandat de quatre anys
Colla Jove Xiquets de Tarragona Aleix Bordas es presenta a la reelecció
Colla Joves Xiquets de Valls Francesc Ramon continua
Colla Vella dels Xiquets de Valls Albert Martínez continua
Marrecs de Salt Iruna Rigau segon any de mandat de dos anys
Minyons de Terrassa Nani Matas no es torna a presentar. Hi ha una candidatura bicèfala amb dos caps
Nens del Vendrell Pere Rovira ha acabat el mandat de 2 anys i tot està obert
Xicots de Vilafranca Gabi Molero no té decidida la continuïtat, ni un possible relleu
Xiquets de Reus Toni Rull segon any de mandat de tres anys
Xiquets de Tarragona Sergi Feijoo ratificat per l’assemblea

JORDINA ARMILLA

Foto: Toni Bach continuarà un any més al capdavant dels Castellers de Vilafranca