El mapa de les grans fites del 2017

El 2017 va deixar 307 grans castells repartits per 41 poblacions totes a Catalunya, llevat d’Algemesí que va incorporar el País Valencià al mapa de places de 9. Vuit d’aquestes places van poder veure gaudir dels castells més dificils del repertori: la gamma de 10. Tarragona, Vilafranca, Valls, Reus i el Vendrell van ser les poblacions més afortunades en gamma. La diada del Mercadal va tornar a posar a Reus entre les places més afortunades de la temporada.

El Vendrell, Reus, Valls i Vilafranca van poder veure descarregat el castell més difícil del 2017: el 2de8 sense folre ara per ara el més valorat. L’altre desfolrat, el 4de9 sense folre, es va completar a Valls i a Vilafranca, i es va coronar a Tarragona i el Vendrell. L’únic 4de10fm descarregat es va veure a Reus i el 3de10fm complet a l’Arboç i Vilafranca. A Tarragona, Terrassa i Vilanova també van arribar castells de la gamma de 10, però, tan sols coronats.

Tarragona va ser, per gamma, la ciutat que va veure més varietat: amb aleta a 11 grans construccions diferents –vuit descarregades i tres coronades. A Vilafranca es van poder descarregar 10 grans estructures diferents i a Valls nou de completes i una de coronada. Excepcionalment els va seguir Reus amb nou grans construccions diferents finalitzades.

Barberà del Vallès i Lleida i es van incorporar com a places de gamma extra. Altafulla, Barcelona, El Catllar, Girona, Igualada, la Bisbal, Mataró, Sabadell i  Sant Cugat del Vallès completen la llista de poblacions extraordinàries.

A la meitat, gairebé, de places de 9 s’hi va fer gamma extra: 19 de les 41 poblacions afortunades. El denominador comú va ser el 3de9 amb folre a 39 de les 41 localitats s’hi va veure. Curiosament a Vilanova i la Geltrú, plaça de 10, no se’n va fer cap.

Taula de grans castells per poblacions.

Es detallen els coronats en groc i els descarregats en verd.

JORDINA ARMILLA

Foto: Torre de 8 sense folre descarregada pels Castllers de Vilafranca a Reus

Articles relacionats: