Els premis de la Nit de Castells (2007-2018)

PREMIS NIT DE CASTELLS 2007-2017

Valls (2007)

Premi a una trajectòria: Dr. Jaume Rosset, pel seu treball en la seguretat i prevenció de lesions en el món casteller.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Setmanari El Vallenc per la seva campanya a favor del Museu Casteller.

 

Vilafranca (2008)

Premi a una trajectòria: Oriol Rossell, per haver estat fundador dels Castellers de Vilafranca i persona clau en la seva consolidació.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Col·lecció L’aixecador, de l’editorial Cossetània, per la seva aportació al coneixement del món casteller.

Ambaixador Castells: Noah Gordon, per la seva novel·la El celler, en què apareixen els castells.

 

Tarragona (2009)

Premi a una trajectòria: Pere Català i Roca, per la seva tasca de documentació del món casteller.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Guia de castells a les escoles de Tarragona, per la tasca didàctica dels castells.

Ambaixador Castells: Institut Ramon Llull, per la difusió internacional dels castells.

 

Terrassa (2010)

Premi a una trajectòria: Josep Antoni Falcato, per haver estat fundador dels Minyons de Terrassa i persona clau en la implantació d’una nova cultura castellera.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Les colles universitàries, per haver aportat una nova dimensió al fet casteller.

Ambaixador Castells: Jordi Pujol i Pasqual Maragall, per haver contribuït a l’expansió dels castells quan eren presidents de la Generalitat i alcalde de Barcelona, respectivament.

 

Mataró (2011)

Premi a una trajectòria: Marcel·lí Güixens, per haver mantingut una presència constant i activa als Nens del Vendrell des del 1946.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Colla castellera de Lo Prado (Xile), per l’exportació dels valors dels castells.

Ambaixador Castells: Centre Català de la Unesco, per la seva tasca de suport a la candidatura ”Castells, Patrimoni de la Humanitat”.

 

Vic (2012)

Premi a una trajectòria: Francesc Piñas, per la seva contribució decisiva a la castellística moderna.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca, per la seva tasca entusiasta de promoció i preservació de la tradició castellera.

Ambaixador Castells: Josep Maria Espinàs, per haver fet dels castells un element narratiu en la seva obra.

 

Valls (2013)

Premi a una trajectòria: Joan Vallès, per la seva dilatada i activa vida dedicada als castells, com a casteller i entusiasta promotor d’activitats.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Xiquets de Hangzhou, per haver sabut exportar els valors i la cultura castellera a l’altra part del món.

Ambaixador Castells: Cerveses Damm, pel continuat i decidit suport als castells.

 

Valls (2014)

Premi a una trajectòria: Quico Pino, pels 50 anys fent castells i haver esdevingut una icona de la Tarragona castellera. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Gent de Llorenç, per conservar i potenciar la tradició d’aplegar gent del poble per a una única diada a l’any. Atorgat per la Revista Castells.

Ambaixador Castells: Muixeranga d’Algemesí, com a testimoni d’un mateix passat amb el fet casteller i per compartir uns valors comuns. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a una plaça castellera: El Catllar, pel protagonisme que ha aconseguit l’actuació de la Festa Major. Atorgat per la Revista Castells.

Premi a la colla de la temporada: Castellers de la Vila de Gràcia, per la seva impecable trajectòria i la consecució d’una temporada excepcional. Atorgat per les colles de gamma extra (Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró).

Premi Moment casteller de l’any: 3de10 amb folre i manilles dels   Castellers de Vilafranca, com com a símbol de la millor actuació i la millor temporada de tots els temps. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi L’Aleta: canalla dels Castellers de Barcelona, pel seu projecte integrador i de treball conjunt. Atorgat per la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya.

Premis de fotografia: Èdgar Sumalla (1er classificat), Èdgar Toldrà (2n classificat), Bernat Almirall (3r classificat) i Josep Martí (4rt classificat). Atorgat per votació popular. Patrocinat per Repsol.

 

Valls (2015)

Premi a la trajectòria. A Josep Sala, per una intensa vida dedicada als castells, primer com a component dels Castellers de Vilafranca i, després, com a membre fundador dels Castellers de Barcelona, entitat de la qual ha esdevingut un referent.

Premi a la iniciativa social. A la Base de dades de la Coordinadora de Colles Castellers i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, perquè un cop culminat el procés d’incorporació de dades fins el 1926, constitueix un corpus de referència per a l’estadística i la història dels castells.

La Plaça de la temporada. A la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre 0, per ser un escenari únic –bressol dels castells d’història bicentenària–, on les actuacions d’alt nivell de les dues colles locals es continuen vivint una intensitat genuïna, com es va copsar l’any passat en la tercera ronda de Sant Joan sota la pluja a la diada de Santa Úrsula.

Premi Ambaixador de Castells. A Òmnium Cultural, per la seva campanya Catalans want to vote. Human Towers for Democracy, celebrada el 8 de juny del 2014, on més de 5.000 castellers van aixecar castells a vuit capitals europees i altres poblacions per dir al món que els catalans volem decidir lliurement el nostre futur com a poble.

Colla de la temporada. Ex-aequo als Castellers de la Vila de Gràcia –pel salt qualitatiu que han experimentat en els darrers dos anys– i els Nens del Vendrell –per la recuperació de l’històric pilar de 7 amb folre–. I en tots dos casos, per la projecció que evidencien per a formular reptes superiors.

Moment casteller de la temporada. Al 3de10 amb folre i manilles, carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs, pel simbolisme que el distingeix, el marc en què es produeix, l’efecte sorpresa que l’acompanya i la culminació d’una trajectòria espectacular.

L’aleta. Al projecte “Junts anem més lluny”, dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d’assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat pels cronistes castellers. Primer premi per a Ariadna Brunet per la foto Diumenge de Concurs. Segon premi per a Mireia Comas per la foto Pilar de 7 dels Minyons.
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. Primer premi per a Carolina Durán. Segon premi per a Vinyet Solé.

Premis Baròmetre Casteller.

Colles que han pujat de 6 a 7: Castellers de Sant Vicenç, Vailets de l’Empordà, Brivalls de Cornudella, Castellers de l’Alt Maresme i Castellers de les Roquetes.

Colles que han pujat de 7 a 8: Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau.

Colles que han pujat de 8 a 9: Castellers de Sabadell.

Colles que han accedit a la gamma extra: Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona.

Colles que han pujat de 9 a 10: Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

Valls (2016)

Premi a la trajectòria. A Helena Llagostera, per la contínua presència als castells de la Colla Joves des que era una nena i haver estat la primera dona cap de colla d’una colla puntera.

Premi a la iniciativa social. Al programa d’actuacions dels Matossers de Molins de Rei a l’Hospital de Sant Joan de Déu i a la presó, per contribuir a una funció social a través dels castells.

La Plaça de la temporada. A la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, per la seva sòlida i dilatada trajectòria com a escenari casteller i haver vist descarregat en la darrera temporada el 3de10 amb folre i manilles, el 4de9 sense folre i la torre de 8 sense folre per primera vegada en un mateix any.

L’aleta. A NZI, l’empresa fabricant dels cascos de la canalla, per la seva inestimable col·laboració en la implantació d’aquest projecte, ara fa deu anys, que ha resultat vital per a reforçar les mesures de seguretat.

Premi Ambaixador de Castells. A la Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat perquè prengui els castells com un exemple de la imatge i els valors que Catalunya pot oferir al món en el seu camí per a la consecució d’un estat propi.

Colla de la temporada. Exaequo: Als Nens del Vendrell, per haver protagonitzat un espectacular salt la temporada passada en haver descarregat a la primera el 3de9 amb folre, el 4de8 amb l’agulla i el 5de8 i haver tornat a descarregar el pilar de 7 amb folre, 46 anys després. I als Castellers de Sant Pere i Sant Pau, pels resultats obtinguts el 2015, materialitzats en la consecució dels castells de 8.

Moment casteller de la temporada. Al 4de10 amb folre i manilles dels Minyons de Terrassa per haver trencat una frontera en el món casteller i haver-lo acompanyat d’un altre castell de 10 descarregat.

Premi Descarregat. Als Nens del Vendrell per haver viscut un important pas endavant amb un nivell d’eficiència gairebé absolut.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat pels cronistes castellers. A Jean Segovia (1r classificat) i Gemma Soldevila (2a classificada)
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. A Vinyet Solé (1a classificada) i Ignasi Salat (2n classificat)

Premis Baròmetre Casteller.

Colles que han pujat de 6 a 7: Pallagos del Conflent, Encantats de Begues Castellers de Santpedor.

Colles que han pujat de 7 a 8: Castellers de la Sagrada Família.

Colles que han pujat de 8 a 9: Nens del Vendrell.

 

Valls (2017)

Premi a la trajectòria. A Pere Gassó, casteller dels Bordegassos de Vilanova des dels seus inicis, per continuar sent un membre actiu de la colla, implicat en les tasques de gestió i constant en la seva participació durant més de 40 anys. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Al JOVErd, la iniciativa impulsada pels Castellers de Vilafranca per difondre els castells entre els joves de l’Alt Penedès, per haver constituït una enginyosa eina de participació i recepció de futurs castellers, i que ja ha estat adoptada per altres colles.Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. A la Plaça de la Font de Tarragona, per la dimensió que ha assolit, gràcies a la diada del Primer diumenge de Festes per Santa Tecla, que se suma a una dilatada i fidel història amb els castells des de 1863. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Al projecte Joc sóc valent, dels Nens del Vendrell, perquè abraça els elements tècnics, emocionals, de compromís i de pertinença a una colla castellera. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Al vídeo viral de RedBull TV, del Concurs de Castells –produït per La Xarxa de Comunicació Local–, que ha tingut 70 milions de visites, per la dimensió mundial que ha aportat als castells.Atorgat per la Revista Castells.

Premi Especial Nit de Castells 2017. A la iniciativa Pinya a l’antiga, dels Castellers de Sants, pel caràcter innovador en la protecció dels components de la pinya, que ja ha aportat els seus primers resultats positius. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Als Xiquets de Hangzhou, per la seva espectacular progressió, que els ha dut de fer castells de 7 a descarregar el 3de9 amb folre en una temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Als 5 dies compresos entre la Festa Major de Vilanova i la Firagost en què els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella van descarregar els seus primers 3de10 amb folre i manilles d’una temporada marcada pel frec a frec entre les dues colles. 5 dies que, en la gesticulació i estratègia de totes dues colles, són coneguts com la Setmana del retrovisor. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. A la Colla Castellers de Sant Pere i Sant Pau per la seva notable progressió en la primera temporada en què han aconseguit fer folres havent registrat una única caiguda. Atorgat per la CCCC.

Premi a una campanya de Comunicació. A la campanya Entre tots, pugem, de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, plantejada per preparar el seu primer pilar de 7 amb folre, pel seu enginyós plantejament i acurada realització. Atorgat pels cronistes castellers.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

A. Professional. Gemma Soldevila (1a), Laia Solanellas (2a), Josep Pont (3r), Joan Figueras (4rt). Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada.

B.Per votació popular: Marc Castellà (1r),Lins Griñó (2a) Lídia Gutiérrez (3r), a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Colla Castellera Bous de la Bisbal i Colla Castellera de La Gavarresa.

Colles que han pujat de 7 a 8: Al·lots de Llevant, Castellers de Badalona i Xiquets de Hangzhou.

Colles que han pujat de 8 a 9: Xicots de Vilafranca i Xiquets de Hangzhou.

 

Valls (2018)

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A Francesc Moreno Melilla, per la seva dilatada trajectòria –iniciada pujant d’enxaneta amb la Colla Vella, els Minyons de l’Arboç i els Castellers de Vilafranca– i culminada amb la seva etapa com a cap de colla dels verds, entre 1995 i 2003, als quals va saber dotar d’una mentalitat guanyadora que els va dur al cim dels castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. Al menjador social de la Colla Joves Xiquets de Valls, per permetre durant les darreres festes de Nadal oferir 30 beques menjador a infants amb risc d’exclusió social.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. A la plaça del Mercadal de Reus, escenari del 4de10 amb folre i manilles de la Colla Vella i de la torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca i que, gràcies a la diada bianual del Mercadal –organitzada per l’Ajuntament i els Xiquets locals–, ha aconseguit ser testimoni dels castells més grans en els darrers anys.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells. Als Castellers de Berga pel B de blau, el canal casteller protagonitzat per la canalla de la colla, per ser una eina participativa i amb una funció pedagògica que va més enllà de l’àmbit de la colla.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells. A Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura exiliat a Brussel·les, en senyal de reconeixement al Govern legítim de la Generalitat i com a mostra del posicionament que el món casteller ha adoptat el darrer any a favor de les institucions del país i de la sobirania nacional.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa. Als Castellers de Sant Cugat, pel creixement registrat en els darrers anys –prèviament planificat i tossudament treballat–, que culminar amb el 3de9 amb folre descarregat el 27 d’octubre passat, just una setmana després d’haver-lo coronat per primer cop.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers. Al 2de8 sense folre descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls a la Diada Nacional per la seva extrema dificultat i la culminació d’un treball intens realitzat portes endins.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC. Als Nois de la Torre, per haver aconseguit obrir –després d’una època convulsa– noves fites i haver multiplicat els registres sense patir cap caiguda.

Premi a una campanya de Comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers. A la campanya El nostre camí, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en la seva globalitat i d’una manera participar en l’espot realitzat per a la crida a les actuacions de Vilanova i Vilallonga.

Premi Especial Nit de Castells 2018. Als Colla Castellera de Madrid, pel seu projecte engrescador de difusió de la cultura catalana i els castells a Madrid.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local i TAC 12 per votació popular.

Premi literari Els Xiquets de Valls. Premia els treballs literaris concursats per alumnes de 5è i 6è dels centres d’educació primària públics de l’Alt Camp. Té dues categories: prosa. Atorgat per un jurat integrat per representants de les colles de Valls, mestres i periodistes. A Biel Campos (primer classificat) i Abril Coll (segon classificat).

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:
Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada: 1-Pere Toda; 2-Jon TC; 3-Laia Solanellas; 4-Gemma Soldevila, i 5-Gemma Soldevila.

Concurs popular al Facebook de la Revista Castells: 1-Aitor Ubeda; 2-Xavier Vicente; 3-Natàlia Masferrer, i 4-Andrea Ramos.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Esperxats de l’Estany

Colles que han pujat de 7 a 8: Tirallongues de Manresa, Castellers de Berga i Jove de Barcelona

Colles que han pujat de 8 a 9: Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat

Fotos: Els premiats de la Nit de Castells 2017

Articles relacionats:

La Nit de Castells aplegarà 86 colles a Valls

La Nit serà un innovador espectacle d’imatges, so i llums

Repsol renova el patrocini de la Nit de Castells

Una foto de canalla guanya el concurs popular de fotografia

Quatre moments que van marcar la temporada

110 imatges ja competeixen per ser la foto de la temporada

La Nit de Castells 2018 escalfa motors

V Premi Repsol de Fotografia Castellera

Sis trofeus Baròmetre a la Nit de Castells