Fotografies que mostren el moment del país

El moment polític que viu el país i que va marcar bona part del tram final de la temporada passada ha estat present també entre les imatges que han participat en la categoria professional del V Premi Repsol de fotografia castellera organitzat per la Revista Castells i patrocinat per Repsol. La imatge guanyadora, obra del fotògraf Pere Toda, exhibeix un pilar a contrallum en què l’únic color que es distingeix és el de l’estelada.

57 fotografies van participar en la categoria professional de la Foto de la temporada del premi patrocinat per Repsol. Es tracta d’imatges d’estils, enfocs i visions plurals. La canalla, tal com ja va passar en la categoria de votació popular, també ha estat protagonista de diferents dels treballs presentats.

La imatge guanyadora és obra del fotògraf vallenc Pere Toda, un habitual i veterà de les places castelleres i membre de la Colla Joves. La fotografia està feta a la diada del Mercadal de Reus, celebrada sis dies més tard de l’1 d’octubre, i retrata un pilar a contrallum on hi destaca l’estelada. Precisament, la memorable actuació que es va viure aquella tarda a Reus –amb el 4de10 amb folre i manilles de la Colla vella i la torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca com a plats estrella– va merèixer a la Nit de Castells el premi Plaça de la temporada al Mercadal.

La segona imatge classificada en la categoria professional del V Premi Repsol de fotografia castellera ha estat per Jon TC, un altre habitual en algunes de les diades castelleres de les comarques del sud. La imatge és un detall d’una pinya, i hi ha apareix la part inferior del cos d’un casteller en una construcció aixecada per sota amb les mans que l’aguanten… o l’intenten aguantar. La tercera foto és de Laia Solanellas –fotògrafa que va quedar segona en l’edició de l’any passa–, i mostra l’eufòria de l’enxaneta de la Colla Vella, un cop està sobre la pinya, després de baixar del 4de9 sense folre que els rosats van descarregar per Santa Úrsula.

La quarta i la cinquena imatge del concurs han estat per Gemma Soldevila, respectivament, amb dues fotografies de detalls notablement descriptius. La quarta classificada és la imatge d’una component dels Castellers d’Altafulla concentrada abans de començar el castell; l’altra mostra el preu brut de la persona que fa l’escaleta.

Els cinc guanyadors van recollir els seus premis durant la gala de la Nit de Castells, celebrada dissabte passat al Centre Cultural de Valls, de mans del director de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran. Els guanyadors de la categoria de votació popular del mateix concurs també van pujar a l’escenari per recollir els seus diplomes. El guanyador de la categoria professional rep 700 euros; el segon, 350; el tercer, 150, i el quart i el cinquè, 100 cadascun. De la categoria de votació popular, la imatge més votada és obsequiada amb 300 euros; la segona, amb 150; la tercera amb 100, i la quarta amb 50.

Foto 1: Pere Toda

Foto 2: Els dos primers de la categoria professional, Pere Toda i Jon TC, i els dos primers de la categoria popular, Aitor Ubeda i Xavi Vicente

Foto 3: Jon TC

Foto 4: Laia Solanellas

Foto 5: Gemma Soldevila

Articles relacionats:

El destí solidari dels que pugen

La Nit de Castells 2018: pluja de premis i emocions

La Nit de Castells aplegarà 86 colles a Valls

La Nit serà un innovador espectacle d’imatges, so i llums

Repsol renova el patrocini de la Nit de Castells

Una foto de canalla guanya el concurs popular de fotografia

Quatre moments que van marcar la temporada

110 imatges ja competeixen per ser la foto de la temporada

La Nit de Castells 2018 escalfa motors

V Premi Repsol de Fotografia Castellera

Sis trofeus Baròmetre a la Nit de Castells