Índex de caigudes: Cal millorar l’efectivitat

La temporada 2017 ens va brindar més de 6.000 castells descarregats i un índex de caigudes del 3,3% en el total de castells provats. Unes xifres que es mantenen similars a les darreres temporades. Cada colla és un món i cada curs diferent, però,les tendències es veuen a venir i sortosament la majoritària és la que fa guanyar en seguretat i eficàcia. D’altres colles, una minoria, han de vetllar per revertir el cicle i la seva accidentalitat.

Durant el 2017 es van alçar prop de 12.000 castells i pilars (comptant els Pde4). Comptant tot el que han fet les colles de ple dret de la Coordinadora (convencionals i universitàries sense les exteriors ni les en formació) l’índex de caigudes va ser del 2,2%. Si s’exclouen els pilars de 4 comunicats a la CCCC (prop de 5.000), l’índex de fallits o tan sols carregats puja fins el 3,3%. Uns nombres similars als dels darrers anys.

Llegenda: Dades de les 62 colles amb més de 50 castells per temporada. Percentatge de caigudes en el trienni i per anys.
En vermell l’index igual o superior al 7%, en groc el superior o igual al 4% i en verd l’inferior a l’1%.

Analitzant les colles que actuen de forma regular van ser 61 les que van fer més de 50 castells durant el 2017–, n’hi han onze que es van situar per sobre del 4% de caigudes. Tres d’aquestes van quedar per sobre del 7%: Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa. L’any 2016 van ser moltes més: vuit colles per sobre del 7% i setze més per sobre del 4%. En aquest sentit hi hagut una millora de tendència. En el comput dels tres darrers anys tan sols tres colles mantenen la mitjana molt alta: Colla Joves, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona.

En positiu, cada cop són més les colles que acaben la temporada sense cap caiguda. L’any 2017 van ser set les colles que no van caure en tot l’any entre les 61 que van fer més de 50 castells: Castellers de Caldes, Margeners de Guissona, Moixiganguers d’Igualada, Nois de la Torre, Torraires de Montblanc, Xiquets del Serrallo i Xiquets de Cambrils. Algunes d’aquestes colles, a més, amb el valor afegit de progressar. No hi ha cap colla, però, que hagi aconseguit no caure en cap castell en el conjunt dels darrers tres anys.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 5de8 dels Moixiganguers, la colla que no ha caigut amb millors registres

Foto portada: Els Castellers d’Esplugues són la colla amb el percentatge més baix de caigudes els darrers tres anys

Articles relacionats:

Les colles més segures

Caure al Concurs farà més mal

Els enfonsaments, un problema important que necessita solucions

Enfonsaments, ensorraments i castells de 10 descarregats

O descarregat, o descarregat

Superar o mantenir-se sense cap caiguda