La Coordinadora obre una nova era

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) tancarà aquest dissabte la crisi oberta l’estiu passat arran del conflicte dels drets d’imatge, que va suposar la dimissió de dos membres de la junta, inclòs el president, i l’obertura d’un cisma entre diverses colles per aquest tema. L’organisme representatiu de les colles celebra dissabte a Valls una assemblea extraordinària per votar l’única candidatura presentada, integrada per dotze colles, entre les quals no hi són les tres que l’any passat van desmarcar-se de l’acord de la cessió de drets pres en la darrera assemblea: Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Minyons de Terrassa.

La candidatura presentada suposa un punt i apart en la trajectòria de la CCCC, ja que per primera vegada no hi seran presents en els seus òrgans de representació les tres colles que a començament de la temporada passada eren les més potents del panorama casteller i que eren partidàries d’un model alternatiu en la cessió dels drets, que afavorís les colles de manera individual. El nou equip que assumirà el govern de la Coordinadora està integrat per representants de la Colla Joves, la Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants, els Castellers de Barcelona, els Nens del Vendrell, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Marrecs de Salt, els Castellers d’Esplugues, els Tirallongues de Manresa, els Bordegassos de Vilanova i els Margeners de Guissona.

Tres colles que s’estrenen en la presidència. L’equip es presenta per un mandat de tres anys, amb presidència rotatòria. El primer any (és a dir, a partir d’aquest dissabte, si l’assemblea ho accepta, com es preveu), la presidenta serà Inés Solé, dels Xiquets de Tarragona; l’any vinent serà Sergi Font (Marrecs de Salt) i l’altre, Roger Gispert (Castellers de la Vila de Gràcia). Es tracta d’una fotografia que trenca amb la dinàmica representativa que ha tingut la CCCC des que fa prop de vint anys les colles grans acudir al seu rescat després d’un període convuls en la seva gestió.

En la nova junta hi són colles que l’any passat van mantenir una actitud bel·ligerant en defensa dels acords de l’assemblea i en contra de la voluntat de desmarcar-se’n de les aleshores tres colles punteres, com és el cas de la Colla Joves i la Jove de Tarragona. Tot i això, totes dues adopten un paper discret en el nou òrgan i han optat per a que siguin altres colles no directament implicades en el passat les que assumeixin més protagonisme.

El nou equip es va reunir ahir a Vilafranca per tancar les propostes del seu programa, que avui lliuraran a la gerència de la CCCC per a que les faci arribar a les colles. Demà dimecres encara faran una altra reunió a Barcelona per preparar la cita de dissabte a Valls.

El programa aposta per la territorialització, la participació i la proximitat com a eixos de funcionament, amb l’objectiu que els castellers i les colles el percebin com una cosa pròpia i propera. En aquest sentit, la proposta de treball és crear delegacions de la Junta, convocar comissions participatives, designar interlocutors de les colles entre els seus membres i intensificar la comunicació interna, entre d’altres aspectes. En definitiva, trencar amb la sensació que la CCCC és un grup de senyors que es reuneixen periòdicament a Valls per decidir sobre aspectes generals del món casteller.

La gestió de la candidatura. El nou equip que serà votat dissabte és el fruit de més de dos mesos de converses, iniciades a final de la temporada passada, amb l’objectiu de posar a la fi a la situació de tensió provocada per l’enfrontament per la cessió dels drets d’imatge. En les primeres converses hi van participar membres de la Joves de Valls, la Jove de Tarragona, els Castellers de Sants i els Nens del Vendrell, i després s’hi van incorporar altres colles, a partir de les afinitats i proximitats entre el nucli inicial.

Els primers punts en comú que va acordar el grup inicial tenien molt recents el conflicte de la primavera i l’estiu passat: que la junta estigui participada per representants amb representativitat clara en les seves colles i que actuïn amb lleialtat en els acords presos i que sigui propera a les colles petites.

Fa dues setmanes es va produir un acostament entre els membres del nou equip i d’algunes de les tres colles que l’any passat van discrepar dels drets, però sense que es produís cap oferta formal per a que s’integressin en la candidatura. Representants de la Joves i la Vella es van reunir per abordar la proposta i els Minyons –que estaven en procés d’elecció de nova junta– també van estar en contacte amb algunes de les colles que integren la candidatura. Durant uns dies va circular el rumor que es podria presentar una altra llista a l’assemblea de dissabte, participada per Vella, Minyons i Vilafranca, però aquesta opció ni tan sols va adquirir el caràcter de proposta (dimecres passat es va tancar el termini de presentació de candidatures). Davant aquest rumor algunes de les colles que integren el que serà el nou equip havien decidit que, en cas que hi haguessin dues candidatures, es retirarien per evitar la divisió.

El nou equip, però, vol posar fi a la situació de tensió viscuda l’any passat i pretén evitar, al mateix temps, que es criminalitzi les altres tres colles. La nova junta aposta per potenciar la mediació i l’arbitratge en els casos de conflicte, davant els casos que no es respectin els acords de l’assemblea. L’adopció dels mecanismes sancionadors només s’aplicarien en els casos extrems, segons la normativa de la pròpìa CCCC. Inicialment, la candidatura va estar treballant un punt que intensifiqués l’agilitat de les sancions, però a darrera hora ha estat retirat per afavorir un clima de complicitat entre totes les colles. La candidatura també s’ofereix per gestionar amb l’administració els viatges de les colles a l’estranger que tinguin finançament públic, un punt tradicionalment conflictiu entre les colles punteres.

L’elecció de la candidatura implicarà que ni els Castellers de Vilafranca, ni la Colla Vella ni els Minyons de Terrassa formaran part de la junta de la Coordinadora en els propers tres anys. Per fer-ho, caldria reformar els estatuts de la CCCC o que hi haguessin eleccions de nou… o bé que es trobés alguna altra fórmula imaginativa. En tot cas, no es preveu que cap d’aquestes tres colles voti en contra de la llista presentada i la seva voluntat –especialment manifestada en el cas de la Vella– és la de buscar proximitat.

Comiat de la junta actual. La junta sortint de la Coordinadora –sense president des de l’estiu passat per la dimissió de la Jove de Tarragona, que aleshores ocupava aquest càrrec, representat per Jordi Grau– es va reunir ahir a Valls per tancar el seu mandat. Des de la junta sortint es veu amb bons ulls la nova llista i tot augura que el traspàs serà senzill i efectiu. De fet, hi ha colles que continuaran representants en el nou òrgan, en alguns casos amb la mateixa persona i en altres renovant-la. Els darrers mesos han estat intensos i han cremat més d’un.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Trobada de presidents de les colles de gamma extra: Cels Galofré (Colla Joves), Xavier Sentís (Jove de Tarragona), Xevi Castellví (Capgrossos de Mataró), Jordi Juanico (Minyons de Terrassa), Joan Badell (Castellers de Vilafranca), Pere Camprovín (cap de colla del Castellers de Sants) i Albert Pedret (Colla Vella). Va ser a Sitges, el dia 13, per participar en un dels jurats de la Nit de Castells.

Foto 2: Darrera assemblea de la CCCC, el març de l’any passat

Articles relacionats:

La guerra dels drets d’imatge (Episodi XII: Continuarà…)

La guerra dels drets d’image (Episodi XI: Nissaga de poder)

La guerra dels drets d’image (Episodi X: House of Cards)

La guerra dels drets d’image (Episodi IX: Joc de Trons)

La guerra dels drets (Episodi VIII: La venjança)

La guerra dels drets (Episodi VII: El retorn del Jedi)

La guerra dels drets (Episodi VI: L’atac dels clons)

La guerra dels drets (Episodi V: L’amenaça fantasma)

La guerra dels drets (Episodi IV: El despertar de la força)

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)

La qüestió dels drets d’image i la inconsciència del borratxo

Protegint els drets del fet casteller

Que la tele ens acompanyi

Els efectes col·laterals i l’assegurança

Junts, tot i les diferències