La Nit de Castells aplegarà 86 colles a Valls

La dotzena edició de la Nit de Castells –que se celebra aquest dissabte al Centre Cultural de Valls– comptarà amb la major presència de 86 colles, la participació més alta que hi hagut mai. Caps de colla, presidents i altres representants de les colles –junt amb càrrecs institucionals, patrocinadors i membres de diferents entitats i organismes– seran testimonis en directe del lliurament dels Premis Castells, que enguany tenen catorze distincions diferents. La gala es podrà seguir en directe a partir de les 22 hores a través de La Xarxa per a les televisions locals de Catalunya i pel canal 159 de Movistar +.

La Nit de Castells –que serà presentada pel periodista Carles Cortès– serà un espectacle audiovisual, que permetrà mostrar imatges dels castells en grans dimensions. L’acte oferirà un itinerari d’imatges, so i llums sota l’eslògan de Tots els colors, tota la gent, que pretén destacar la pluralitat i riquesa del món casteller. Les 86 colles que hi assistiran procedeixen d’arreu del país i, fins i tot, algunes de l’estranger.

Entre els catorze premis que es lliuraran n’hi ha dos de nous: el Concurs literari infantil Els Xiquets de Valls –que ha comptat amb la participació de 38 treballs d’escoles de l’Alt Camp– i La imatge de la temporada, ofert per La Xarxa i resolt a través d’una de votació popular que finalitza avui. A més d’aquests dos premis, la resta de guardons que integren el catàleg són: a la trajectòria, al moment casteller de l’any, la colla de la temporada, la iniciativa social, la plaça de la temporada, una campanya de comunicació, L’aleta (adreçat a una acció vinculada a la canalla), Descarregat (a la colla més segura i en evolució), Ambaixador Castells, Premi especial, la foto de la temporada (en categoria professional i popular) i els Baròmetre casteller. Els dos únics premis que se saben són els dos últims, ja que el de fotografia es va realitzar a través de la pàgina de Facebook de la Revista Castells i els Baròmetre distingeixen les colles que han estrenat un pis descarregat.

El conjunt dels premis tenen vuit jurats diferents: la Revista Castells, el seu Consell Assessor, les colles de gamma extra, els cronistes castellers, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, un equip pedagògic i dos sistemes de votació popular.

L’acte comptarà amb la presència de diferents autoritats, tot i la situació de bloqueig que pateix Catalunya a causa del 155 imposat per l’Estat. A la gala està prevista l’assistència del secretari de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs, a més d’alcaldes, presidents de consells comarcals, diputats i regidors de diverses poblacions.

La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12. L’acte compta amb la col·laboració d’Estrella Damm, Repsol, Endesa, Sorea i ElNacional.cat, a més del suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

Premis de la Nit de Castells 2018

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local i TAC 12 per votació popular.

Premi Especial Nit de Castells 2018. Reconeix un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers castellers. Atorgat per la Revista Castells.

Premi literari Els Xiquets de Valls. Premia els treballs literaris concursats per alumnes de 5è i 6è dels centres d’educació primària de l’Alt Camp. Té dues categories: prosa i poesia.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Esperxats de l’Estany

Colles que han pujat de 7 a 8: Tirallongues de Manresa, Castellers de Berga i Jove de Barcelona

Colles que han pujat de 8 a 9: Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat

Foto: Nit de Castells 2017

Articles relacionats:

La Nit serà un innovador espectacle d’imatges, so i llums

Repsol renova el patrocini de la Nit de Castells

Una foto de canalla guanya el concurs popular de fotografia

Quatre moments que van marcar la temporada

110 imatges ja competeixen per ser la foto de la temporada

La Nit de Castells 2018 escalfa motors

V Premi Repsol de Fotografia Castellera

Sis trofeus Baròmetre a la Nit de Castells