L’exigència de la gamma extra

La temporada passada va ser la segona millor temporada en nombre castells de gamma extra –tan sols superada pel 2016–. Si es compten els bàsics de 9 va ser la quarta temporada amb més registres: el nombre de grans castells en un any pot haver tocat sostre amb 300 grans castells anuals.

L’any passat va ser la 25a temporada de gamma extra: 1993-2017. En tot aquest temps, el món casteller ha evolucionat amb noves fites i més colles. El nombre de registres ha anat augmentant exponencialment fins arribar al centenar llarg de castells de gamma extra en un any. En tot aquest període s’han produït alguns descensos de volum: després del 2000 es va produir una davallada de quantitat i no va ser fins el 2013 que van tornar a presentar-se uns números similars de gamma extra. El 2014 va haver un esclat i l’any passat el primer retrocés en nombre –cal tenir en compte que no era any de Concurs i els esdeveniments de país que van alterar la temporada–.

Dins de la gamma extra es constata un augment dels castells de la gamma més difícil i l’efecte del 9de8, que ha distorsionat especialment el conjunt dels darrers anys. Aquest 2018 serà clau per analitzar l’evolució i si els números finals tornen a ser de la millor temporada de la història: el Concurs i una temporada sense interferències a nivell social podrien contribuir a fer-ho possible.

JORDINA ARMILLA

Foto: Els Capgrossos descarregant el 2de9fm a les Santes (F. Fèlix Miró)

Articles relacionats:

El mapa de les grans fites del 2017

Resum 2017: gamma extra i de 10

Resum 2017 II: les bàsiques de 9

Resum 2017 III: gamma alta de 8

Resum 2017 IV: les bàsiques de 8

Resum 2017 V: gamma mitjana i alta de 7

Resum 2017 VI: les bàsiques de 7

Resum 2017 VII: les colles de 6