Quin costa més? el 4de8 o el 2de7

Una de les discussions més habituals en el món casteller és sobre quina dificultat té un castell respecte un altre. Cada cop hi ha més dubtes de si hi ha realment diferència entre castells d’una mateixa alçada i estructura similar. També hi ha dubtes entre castells d’un mateix grup tot i les diferències de mida: és el cas dels castells de la gamma de 10, que han invertit la seva puntuació recentment en la taula del Concurs. També al nivell més bàsic es generen dubtes i es fa evident en els castells: 8 no sempre és més que 7.

Amb la temporada acabada, l’anàlisi de resultats permet treure conclusions o fer aproximacions. Entre les colles bàsiques de 8 va tornar-se a fer evident que el 4de8 i el 2de7 són de major o menor dificultat segons la colla. La meitat de les colles bàsiques de 8, sis de dotze, van dominar més el carro gros que la torre i l’altra meitat, van dominar més la torre o les dues construccions per igual. Unes dades que conviden a la reflexió.

El 4de8 està puntuat per sobre del 2de7 també el 4de7 per sobre del 2de6–, però la progressió s’inverteix més amunt: el 2de8sf puntua més que el 4de9sf, si bé en aquest cas és perquè el nombre de torres completades ha resultat inferior que el de 4, si més no fins ara. En el cas del 4de8 sempre s’ha tingut en compte el fet de ser un pis més: un castell de 8 per sobre d’un de 7 pisos. Tot i això, el 2de7 està puntuat en el grup de castells de la gamma de 8 i el 2de7 descarregat val més que el 4de8 carregat o el pilar de 6 carregat. Això no treu que se’l consideri un castell de la gamma alta de 7.

Les estadístiques mostren que l’any passat, pels Castellers de la Sagrada Família, els Castellers de Lleida, la Jove de Barcelona, la Jove de Sitges, els Tirallongues de Manresa i els Xics de Granollers va ser més assequible el 4de8 que no el 2de7. I això que, en els darrers temps, la utilització de la xarxa als assaigs ha estat una ajuda inestimable en la millora tècnica de la torre i el pilar. També ha permès fer proves de 4 net, però on s’ha notat més és en els espadats i en l’estructura del 2.

La lògica històrica defensa que la torre arriba abans que el carro gros. En l’actualitat hi ha casos de tot: l’any passat, els Castellers de Cerdanyola van confirmar la norma en completar el 2de7 i no optar al 4de8. Però entre les colles de 8 tan sols els d’Esplugues, Sant Pere i Sant Pau i Castellers de Terrassa van fer més 2de7 que 4de8, probablement a causa de la disponibilitat de camises en algunes actuacions.

Precisament, sovint, la presència de més o menys 4de8 en les registres de les colles de 8 està condicionat per la dificultat d’aplegar un bon nombre de cordons en les actuacions que realitzen fora de casa. Mentre que tancar un peu de torre de 7 resulta més assequible (es requereix la meitat de castellers que per a una bona pinya de 4) per dur el carro gros hi ha colles que necessiten fer una mobilització extra, ja que la mitjana de components que reuneixen en les actuacions fora de casa resulta insuficient.

Amb tot, el debat sobre la dificultat de totes dues estructures es manté viu. Algunes colles –com per exemple, la Jove de Sitges– tenen vuit 4de8 descarregats en els seus registres històrics i, en canvi, només dues torres de 7 completades, tot i ser una de les colles que sovint tenen dificultats per aplegar un nombre gran de camises. A altres nivells, la torre també ha generat més complicacions: els Castellers de Sabadell van estar un any i mig sense fer la torre de 8 amb folre, tot i plantar castells de 9. Significatiu és el cas recent d’una de les colles més potents –la Jove de Tarragona: entre 2013 i 2016, només va descarregar cinc 2de8f i va registrar quatre caigudes d’aquest mateix castell, tot i el seu gran domini sobre les construccions de gamma extra.

 

En l’estudi hi són les colles de 8 bàsiques, els Bordegassos de Vilanova i els Xics de Granollers, que van completar un sol castell per sobre dels bàsics torre de 8 amb folre i 7de8, respectivament. No hi són colles de 8 com Moxiganguers d’Igualada, Sagals d’Osona o Xiquets de Reus, que sovintegen castells superiors i descarten opcions bàsiques en moltes actuacions.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 4de8 de la Jove de Barcelona

Foto 2: 2de7 dels Castellers de Terrassa

Articles relacionats:

El 4de8 barceloní més Jove

La frontera dominada del 4de8

4de8: estació final o de pas

Les dones dels Xicots i el 4de8

El carro gros recupera el protagonisme

Amb el 2de7 com a repte