Sant Fèlix es fixa en els Capgrossos

Els administradors de la Festa Major de Vilafranca s’han posat les piles i tenen previst decidir durant el mes de febrer el cartell de la diada de Sant Fèlix. Hi han seleccionat sis colles per a quatre places: a més de les cinc que han entrat en la roda els darrers anys (Castellers de Vilafranca, Colla Vella, Minyons de Terrassa, Colla Joves i Jove de Tarragona) també han inclòs els Capgrossos de Mataró per a la prèvia.

Les sis colles ja han rebut la trucada dels administradors i la darrera setmana de gener està programada la primera reunió amb els Castellers de Vilafranca, en aquest cas, de tràmit i més protocol·lària. En els dies següents, els administradors tenen previst reunir-se amb les altres cinc colles per seleccionar-ne tres, una de les quals amb gairebé tota probabilitat serà la Colla Vella. Per tant, enguany es preveuen en litigi dues places amb quatre candidats.

La inclusió dels Capgrossos en la roda és la novetat que presenta enguany els preparatius de la diada, a més del necessari avançament de les gestions. L’excel·lent temporada que van traçar els de Mataró l’any passat (amb quatre 2de9fm, tres 5de9f i un pde8fm carregat) ha fet inclinar-se als administradors per valorar la seva possible inclusió. En principi, els del Maresme són de les sis colles convidades la que presentaria menys opcions, però en el nucli de la colla s’ha rebut la trucada com un reconeixement a la feina feta, al paper que reclamen per ser entre els grans i, d’una manera destacada, a participar en diades de primer nivell.

Precisament, l’any passat els Capgrossos van presentar batalla per ser a la diada del Mercadal de Reus, on només havien actuat un cop (el 2013), tot i haver presentat alguns anys millors registres que altres de les colles participants. I els de Mataró no van decebre les expectatives, ja que van clavar tant la torre emmanillada com el 5de9 amb folre, tot i ser a 200 quilòmetres de casa.

Aquesta és la segona vegada que els Capgrossos reben la trucada dels administradors de Sant Fèlix. L’anterior va ser al desembre de 2006 per a la diada de l’any següent. Feia quatre mesos que els de Mataró havien patit el fatal accident de les Santes i la trucada va resultar més un suport moral que una intencionalitat real d’incloure’ls en el cartell. Al Tots Sants d’aquell mateix 2006, els de la camisa blava havien tornat a fer un castell de 9 i va ser, precisament, a Vilafranca, durant la dida de Tots Sants, un dels castells que probablement s’ha aplaudit amb més intensitat a la plaça de la Vila.

Els primers contactes dels administradors amb les sis colles candidates al Sant Fèlix del 2018 han estat protocol·laris, però també executius, ja que, a banda de comunicar-los-hi que són en la roda a participar en la diada, els han transmès la seva voluntat que el cartell es tanqui durat el mes de febrer –i no necessàriament a final de mes–. Aquesta és una demanda generalitzada del món casteller. L’any passat, els administradors no van anunciar el cartell fins el mes d’abril, una data que tothom va coincidir a qualificar de massa tard, ja que els calendaris de les colles ja feia mesos que eren tancats.

En alguns casos, els administradors ja han fixat dates de reunió amb les colles candidates, tot i que en altres, com en el cas dels Minyons de Terrassa, des de la mateixa junta els han demanat d’esperar a l’elecció dels nous responsables, que està previst que sigui dissabte vinent.

En principi, no es preveu que les exposicions que facin les colles quan rebin als administradors variïn gaire respecte al que han fet en els darrers anys. Una de les reunions interessants a seguir serà la que protagonitzaran amb la Jove de Tarragona, a la qual l’any passat la majoria de travesses situaven el dia 30 a Vilafranca, però que finalment no van ser entre les quatre triades. La Jove va fer l’any passat la millor temporada de la seva història. Els tarragonins han actuat tres cops a la diada de Sant Fèlix (1996, 2012 i 2014).

A la Joves, per la seva part, hi ha la confiança que el 2de8sf de l’any passat (dos descarregats i dos carregats, un dels quals a Vilafranca) sigui aval suficient per ser el dia 30 a Vilafranca, mentre que els Minyons no podran exhibir els números del 2017 com a factor convincent, però en canvi sí que podran argumentar –a més dels plans per al 2018– que en els tres darrers Sant Fèlix s’hi han presentat amb el 3de10fm per obrir actuació (un descarregat, un carregat i un intent).

Fa dos anys, els administradors també van incloure en la ronda de visites als Xiquets de Tarragona, després que la temporada anterior haguessin acompanyat el 5de9f i el pde8fm carregats al 2de9fm assolit l’any abans.

2008 2009
Castellers de Vilafranca Castellers de Vilafranca
Colla Joves Colla Joves
Colla Vella Colla Vella
Minyons de Terrassa Minyons de Terrassa
2010 2011
Castellers de Vilafranca Castellers de Vilafranca
Colla Joves Colla Joves
Colla Vella Colla Vella
Minyons de Terrassa Minyons de Terrassa
2012 2013
Castellers de Vilafranca Castellers de Vilafranca
Colla Vella Colla Joves
Jove de Tarragona Colla Vella
Minyons de Terrassa Minyons de Terrassa
2014 2015
Castellers de Vilafranca Castellers de Vilafranca
Colla Joves Colla Joves
Colla Vella Colla Vella
Jove de Tarraagona Minyons de Terrassa
2016 2017
Castellers de Vilafranca Castellers de Vilafranca
Colla Joves Colla Joves
Colla Vella Colla Vella
Minyons de Terrassa Minyons de Terrassa

SANTI TERRAZA

Foto 1: 5de9 amb folre de la Colla Joves al Sant Fèlix del 2014, davant la Jove de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella

Foto 2: Emotiva celebració del 3de9f que els Capgrossos van fer a la plaça de la Vila de Vilafranca per Tots Sants del 2006

Infogràfic 1: Històric de participacions des del 1979

Infogràfic 2: Els deu últims Sant Fèlix

Articles relacionats:

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La Joves manté la plaça de Sant Fèlix

Primeres dates del 2018

La diada més cotitzada

És possible millorar Sant Fèlix?

El Sant Fèlix més habitual i més difícil