Barcelona trempa amb els joves universitaris

Els Castellers de Barcelona són una de les colles grans del país que han canviat de cap de colla i que s’estrenaran més d’hora en el calendari. El diumenge 11 participaran de la diada de Santa Eulàlia, a la plaça de Sant Jaume, cita on han fet el 4de8 més matiner dels darrers cinc anys, i on s’estrenarà Jordi Planas de cap de colla –un jove de la colla amb connexió amb el món casteller universitari a través dels Trempats de la UPF–.

El relleu al capdavant dels barcelonins arriba després de dos anys de lideratge tècnic de Mery Mañané, en què els de la camisa vermella han guanyat en regularitat amb els bàsics de 9 i han posat els fonaments per fer el salt definitiu a la gamma extra. Els Castellers de Barcelona van tancar el 2017 amb onze castells de 9 descarregats i dos bons intents de 5de9 amb folre.

El relleu l’agafa en Jordi Planas –un jove de 22 anys, però experimentat en les tasques tècniques–. Fa vuit anys que fa castells i fins ara feia de primeres mans al folre i la pinya, i els dos darrers anys hae estat cap de pinyes. També forma part dels Trempats de la UPF –on va ser cap de pinyes amb en Carlos Maroño de cap de colla: ara els dos tornaran a fer tàndem com a cap i sots cap en una colla de 9–. Jordi Planas ve de nissaga castellera: el seu tiet, el Frederic Planas, va ser cap de colla, i el seu pare també ha portat la camisa vermella des de la dècada dels 90. Als 22 anys, Planas, serà un dels caps més joves en la història de la colla: l’any 1999 va ser-ne cap Josep Dàvila, també molt jove d’edat, i van acabar completant per primer cop un castell de 9. 

Tenen pendent el salt definitiu a la gamma extra. El nou cap de colla creu que podran fer-lo “de moment veig molta gent amb ganes de treballar, sobretot el jovent”. Per això volen assolir un punt més de regularitat en tots els sentits i no patir caigudes. Com totes les colles insisteixen en aconseguir un major compromís de la seva gent i moure més camises a totes les places. Planas confia en fer un pas endavant “sí som més, i fem els castells millors, no hi haurà dubte que podem fer el salt definitiu”.

L’objectiu és fer amb comoditat el 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre, i no patir cap caiguda. La colla té en un horitzó el 5de9 amb folre, hi van ser a prop l’any passat, i és una feina que no volen perdre i que seguiran madurant. Al nou cap de colla li agraden les manilles i tampoc s’hauria de descartar aquesta via, tot i que ha apuntat que “és evident que estem uns quants passos enrere en aquest tema, bàsicament perquè el 2de8f i el pde7f no ens han acabat de funcionar els últims anys”. Enguany el 2de8f serà una prioritat –l’any passat en van completar dos i carregar un altre–.

Els Castellers de Barcelona són una colla competitiva i enguany hi ha Concurs. Al nou cap li costa posicionar-se: no li acaba de fer el pes la “competitivització total dels castells” que suposa el Concurs. Per altra banda creu que el Concurs és un moment mediàtic potentíssim que té el món casteller cada dos anys. Planas opina que la colla ha d’aprofitar l’oportunitat de participar d’una diada tan potent i on aconsegueixen mobilitzar molta gent: “crec que la colla ha de fer els millors castells que sap, i pot fer, igual que ho fem per la Mercè”.

De moment, als Castellers de Barcelona els toca assajar i la setmana vinent debutar a les festes d’hivern de Barcelona. Si les proves van bé podrien tornar a ser els primers en fer un castell de 8: un fet ja tradicional per Santa Eulàlia i que porten fent des del 2013.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Jordi Planas, nou cap de colla dels Castellers de Barcelona (F. Natàlia Mocholi)

Foto 2: 4de8 dels Castellers de Barcelona per Santa Eulàlia del 2017

Articles relacionats:

Caps de colla que continuen, altres que debuten

Castells d’hivern encara que faci fred

Barcelona vol una supercatedral vermella

“A la diada històrica de la Mercè hi hem de ser”

Cares noves per Santa Eulàlia