Castells liles amb mel: la recepta per a diumenge

Es preveu un cap de setmana fred i amb molt poca activitat a la plaça. Tot i així, amb tantes colles existents, sempre hi ha alguna diada programada. A Crespià, hi actuaran diumenge els de Figueres i en horari matinal: tal com s’estila al nord casteller. Un maridatge entre la mel i els castells per als més llaminers que vulguin anar de Fira i no quedar-se ni un cap de setmana sense castells.

Crespià, un petit municipi del Pla de l’Estany amb prop de 300 habitants, té el privilegi de ser l’única plaça castellera on s’han anunciat castells per aquest cap de setmana. Des de fa 39 anys celebren la Fira de la Mel i des del 2010 que compten amb els castells de la colla de Figueres. Els liles sempre hi han dut castells de 6, però hi ha ganes de fer-la plaça de 7. Els figuerencs van estrenar els bàsics de 7 diumenge passat a Riudellots i fa un mes van obrir l’any amb castells de 6 a Espolla. Aquesta temporada tornen a tenir a Ignasi Cabré de cap de colla, com el 2013 i 2015, i l’inici de pretemporada està sent tranquil. El propòsit de diumenge passat per fer castells de 6 amples com el 5de6, 5de6 amb l’agulla o el 7de6 i no es descarta el 3de7–. A Crespià no hi han dut mai un castell de 7 i el 5de6 amb l’agulla l’han fet un sol cop en el seu historial: el maig de 2010 a Figueres.

El de nou cap de colla, Ignasi Cabré, preveu un bon any pels figuerencs. Després d’un any estrany, per la situació sociopolítica del país, creu que la temporada fa bona pinta i més sent any de Concurs. Treballaran perquè sigui un any de creixement social i que els permeti aspirar als castells de 8.

La Colla de Figueres fa la seva pròpia via i forma part del grup de colles de més al nord del país que van a diferents velocitats. S’inspiren amb els Marrecs per proximitat i per la col·laboració que mantenen. El cap de colla lila destaca l’ascens dels de Salt en tots els nivells i l’assenyala com el model a seguir. Ignasi Cabré també ha apuntat el model dels Minyons de Terrassa, com un referent a nivell social i d’implicació amb el territori, castells a part. Cabré ha descrit que el panorama casteller del nord funciona a dos velocitats: amb colles que es mantenen o pugen de nivell i amb colles que els costa molt amb poques camises i algunes sense músics o de molt baix nivell. Ha reconegut que continua sent molt difícil que qualli el fet casteller a les comarques gironines i que els Marrecs són els que millor se’n surten gràcies al potencial de dues ciutats grans Salt i Girona i l’efecte de la colla universitària gironina dels Xoriguers. Els de Figueres són la segona colla de les comarques de Girona i en els darrers anys han revifat tot i l’aparició de noves colles i una certa rivalitat amb l’aparició dels Vailets de l’Empordà.

Els de la capital de l’Alt Empordà volen seguir avançant en la línia ascendent dels darrers anys i aspiren a superar la seva dilatada trajectòria. La Colla Castellera de Figueres és una colla amb història, nascuda el 1996, i la seva millor actuació recent va ser al Concurs de Tarragona del 2016: 2de7, 5de7 i 4de7 amb l’agulla. L’any 2000 van coronar quatre cops el pilar de 6, però en aquella època no van poder completar el 2de7 com ara fa dues campanyes l’any passat el van provar sense èxit al novembre. La colla lila és de les més matineres del país i ho fa tenint en compte que al maig tenen un dels compromisos locals més importants de l’any amb les Festes de la Santa Creu.

Qui vulgui gaudir de la Fira de la mel i dels castells de la colla de Figueres haurà de tenir en compte l’horari matinal de la cita. L’actuació està prevista a les 11 del matí al nord del país sol ser habitual la programació de les diades dominicals per a les 11h o 11:30h.

DIUMENGE

Fira de la Mel a Crespià
11h. Crespià

  • Colla Castellera de Figueres

JORDINA ARMILLA

Foto: 3de7 de la Colla Castellera de Figueres, el cap de setmana passat a Riudellots

Aletes a Esparreguera, Riudellots i Sydney

A Figueres volen la torre