Dos millor que cap de colla

La temporada castellera 2018 està plena de novetats i algunes arriben de dos en dos com la moda (necessitat) de la bicefàlia a la direcció tècnica. Cada cop són més les colles que opten per tenir dos caps de colla i el cas dels Xicots de Vilafranca se suma al dels Minyons de Terrassa d’enguany, i a l’habitual dels Castellers de Sant Cugat. Els co-caps de colla són una solució per afrontar calendaris d’assaig i d’actuacions cada cop més exigents.

Els Xicots de Vilafranca han trobat relleu al seu capdavant tècnic amb la fórmula col·legiada. Després que Aina Mallol i Gabi Molero tanquessin els seus respectius mandats sense tenir temps per dedicar-se de ple a la colla, els vermells han optat per el format dual: Quim Mestre, un dels veterans de la colla que ho ha fet tot, i l’inquiet Quico Murillo, de nou a la colla, han agafat les regnes dels de Cal Noi Noi.

El Quim ha pujat a tots els grans castells dels Xicots i ha estat terç del pilar de 6. La seva militància incondicional, a la colla des del 2004, l’ha convertit en un dels castellers més antics de la colla que encara puja. A més ha estat sempre un referent per la canalla xicotera. Serà una peça fonamental per la seva experiència, tot i que no l’únic, a la tècnica també hi haurà noms de pes històric com Gabi Molero i Xavi Llenas.

L’altra cara visible de la nova tècnica serà Quico Murillo. Un jove casteller que ha tombat pel món i que ha passat per Sant Pere i Sant Pau i els Pataquers, en la seva estada a Tarragona.  És un dels molts llorencencs allistats a les files castelleres: de Llorenç del Penedès n’hi ha per tot arreu. La vila del Baix Penedès compta amb destacats castellers que han dirigit els Nens del Vendrell i han format part dels Castellers de Vilafranca, Colla Vella, Colla Joves, Xiquets de Tarragona, Minyons de l’Arboç o Xiquets de Cambrils.  Llorenç és la Lezama dels castells: una pedrera d’on surten grans castellers que nodreixen moltes colles.

Murillo va entrar per primer cop als Xicots el 2010 i ha tornat amb tantes ganes que ha acabat fent de segons a tots els grans castells i ara farà tàndem amb Quim Mestre. Els dos caps de colla s’han proposat fer créixer la colla horitzontalment i no es posen pressió amb els castells de 9. Primer volen perfeccionar els bàsics de 8 per tornar a pujar-los. Sobre Sant Fèlix, han comentat que pensen que és una diada de màxims per a totes les colles que hi poden arribar a participar i Murillo ha sentenciat que tal com està hores d’ara el món casteller “creiem que hem de potenciar el dia 29 i fer també una diada de màxims”.

La fórmula de co-caps de colla ha arribat a Vilafranca i Terrassa: els Minyons, també l’han implementat. D’altres colles grans com els Xiquets de Reus o els Castellers de Sant Cugat també l’han utilitzat i amb bons resultats. Els gausacs en van ser precursors: des del 1997 gairebé sempre han tingut binomi al capdavant tècnic.

Altres colles de la Zona Tradicional que han renovat el cap els darrers dies són els Nois de Torre, que han triat Aitor Úbeda –guanyador de l’últim concurs de fotos popular– com a nou cap de colla.

JORDINA ARMILLA

Foto: Quico Murillo i Quim Mestre, els dos caps de colla dels Xicots pel 2018 (Foto: Xavi Llenas)

Articles relacionats:

Els administradors busquen el millor Sant Fèlix

Barcelona trempa amb els joves universitaris

Continuïtat, retorn i incertesa al capdavant