El millor castell és el que es descarrega

CARLES ESTEVE

Amb el sistema actual de valoració dels castells, que premia els descarregats, podria passar que moltes colles tinguessin com a castell més valuós una construcció de menys dificultat que el seu millor castell carregat. Però no és així, ja que la majoria de colles ha pogut descarregar el seu repte més gran. Tan sols una quarta part tenen un castell coronat com a fita més difícil.

De 37 colles que han assolit 8 pisos, (i més) en els darrers anys, tan sols 10 no tenen completat el seu repte més gran. És una xifra sorprenent i que avala que les colles treballen amb seny i són conscients dels seus límits. Només una colla té un castell carregat com el més valuós: els Castellers de Terrassa tenen una escletxa històrica molt gran entre els seus dos millors castells: el 3de9 amb folre carregat i el 2de8 amb folre descarregat. El cas dels terrassencs és únic i allunyat en el temps enguany farà 20 anys d’aquell primer i únic castell de 9.

La gran majoria de colles, tres de cada quatre, han descarregat el seu major repte. Això permet pensar que l’ordenació de la taula de punts no està gens allunyada de la realitat. Els casos en què tenen el castell més difícil carregat són diversos i algunes les que no són de 10 expliquen les dificultats patides després de no completar els objectius. Els Castellers de Lleida, que van cercar el 3de9f i van coronar el pilar de 7 amb folre, o els Xiquets de Tarragona, que van coronar el 5de9f i el pde8fm. També hi són tres colles que van coronar el 4de8: Mallorca, Serrallo i l’Arboç. Els Castellers de la Sagrada Família van coronar el 3de8. És en la gamma màxima on hi hi veiem el major nombre de castells més valuosos només carregats: els Castellers de Vilafranca amb la torre de 9 sense manilles, la Colla Vella amb el 2de8 sense folre i la Jove de Tarragona amb el 4d9 sense folre.

Aquest exercici convida a pensar que les colles fan bé la seva planificació i es plantegen reptes assumibles que acaben sent descarregats. També serveix com a fotografia de l’evolució de les colles que tenen sostres sense descarregar la majoria que els ha succeït això han passat per moments de dificultat. També dibuixa un món casteller on els castells tan sols carregats no tenen una gran importància històrica sinó són finalment completat.

Fer volar coloms, o estirar més el braç que la màniga, en els castells no surt a compte. Fer l’aleta és un pas necessari per completar la feina, però, quedar-se a mitges mai ha estat un bon objectiu. I una darrera reflexió: els sostres de la majoria de colles seguirien sent els mateixos si no es donessin per bons els castells tan sols coronats.

Taula amb les colles de 8 en amunt i el seu castell històric més valuós i el carregat de major dificultat:

Resultat més valuós Carregat més gran
Al·lots de Llevant 4de8
Bordegassos de Vilanova 3de9f
Capgrossos de Mataró 5de9f
Castellers d’Esplugues 3de8
Castellers de Badalona 4de8
Castellers de Barcelona 9de8
Castellers de Berga 4de8
Castellers de Cornellà 4de8
Castellers de la Sagrada Família 4de8 3de8
Castellers de la Vila de Gràcia 3de9f
Castellers de Lleida 2de8f pde7f
Castellers de Mallorca 2de7 4de8
Castellers de Sabadell 3de9f
Castellers de Sant Cugat 3de9f
Castellers de Sants 5de9f
Castellers de Terrassa 3de9f(c)
Castellers de Vilafranca 2de8sf 2de9sm
Castellers del Poble Sec 3de8
Colla Castellera de St.Pere i St.Pau pde7f
Colla Castellera Jove de Barcelona 4de8
Colla Jove de Castellers de Sitges 4de8
Colla Jove Xiquets de Tarragona 3de10fm 4de9sf
Colla Joves Xiquets de Valls 2de8sf
Colla Vella dels Xiquets de Valls 4de9sf 2de8sf
Margeners de Guissona 4de8
Marrecs de Salt 3de9f
Minyons de l’Arboç 2de7 4de8
Minyons de Terrassa 4de9sf
Moixiganguers d’Igualada 5de8
Nens del Vendrell 3de9f
Sagals d’Osona 5de8
Tirallongues de Manresa 3de8
Xicots de Vilafranca 3de9f
Xics de Granollers 2de8f
Xiquets de Reus 3de9f
Xiquets de Tarragona 2de9fm 5de9f pde8fm
Xiquets del Serrallo 2de7 4de8

Foto: Eufòria dels Castellers de Sants després de descarregar el 5de9f, a la diada de Tots Sants del 2016

Articles relacionats:

Cal tenir fòbia als ‘empats’?

I ara què? Amb euros o amb pessetes?

El valor dels castells

O descarregat, o descarregat

La contradicció dels punts

La histèria dels punts