Els castells del Concurs: catàleg obert

Falten vuit mesos per al Concurs de Tarragona i les colles que hi participen estan planificant la temporada per assolir els millors castells. Al llarg de la història, el Concurs de Castells ha estat motivador de noves fites i d’intents inèdits, però també de castells que s’han vist a la Tarraco Arena Plaça per un motiu o altre. El 4de8 és el castell més provat d’entre tot el catàleg i el 5de9f entre els de gamma extra. No s’hi ha completat mai el pilar de 7 amb folre ni s’ha provat mai el 3de8 aixecat per sota.

Toca preparar la temporada i dibuixar el full de ruta per a les colles que volen competir. Els castells de la gamma de 10 es preveuen dissuasius en la pugna per guanyar el Concurs: els castells de 10 i els desfolrats seran l’estrella. Però compte, fins al moment tan sols s’han completat cinc castells de la màxima categoria –un fet que no poden passar per alt les colles en el primer concurs on només es puntuarà un castell coronat–. Descarregar un castell de 10 és tasca complicada i l’estadística recorda que s’hi han completat un 2de8sf (Vilafranca, 2014); dos 4de9sf (Colla Vella, 2016, i Vilafranca, 2012), un 3de10fm i un 4de10fm (Vilafranca, 2016). Les colles hauran de calcular bé les seves intencions des d’inici de temporada, i a més, tenir en compte d’altres opcions com les sis construccions mai completades i que figuren en el generós catàleg de Tarragona. A la TAP s’hi han provat sense encert el 3de9 sense folre i el 2de9 sense manilles.

En la història del Concurs, 26 edicions, el castell provat en més ocasions ha estat el 4de8 (163 vegades): s’ha completat el carro gros 99 vegades (61% dels provats). El castell descarregat en més ocasions ha estat el 5de7 amb 117 finalitzats. D’entre la gamma extra, el 5de9 amb folre és el més utilitzat: s’ha provat en 29 ocasions, amb 12 descarregats (un curt 41% que reflecteix que va ser un castell límit i ho continua sent per les noves colles de gamma extra).

El 9de8, el 7de8 i el 3de8 amb l’agulla són els únics castells que s’han provat i s’han descarregat sempre –no són els més habituals–. Com tampoc ho és el pilar de 7 amb folre, que continua pendent de ser completat a l’antiga plaça de Braus. Tan sols s’ha provat quatre cops: el van coronar els Nens del Vendrell i la Colla Vella, el 1970. i el van coronar els Xiquets de Tarragona, els anys 1996 i 1998. La plaça té fama de poc pilanera, bé sigui per la forma rodona que dificulta les referències visuals o per la puntuació que reben els pilars, en tot cas s’hi han completat tan sols dos pde8fm i dos pde6. De pilars de 6 i de 7 al mig, com agulles de castells amb pilar, se n’han vist molts més.

El 3de8 per sota no s’ha provat mai al Concurs. És un castell complicat i poc puntuat per fer-lo interessant. El 3 és l’únic castell per sota a la taula de punts –no hi són castells històrics com el 2de7 per sota ni el pde6 sota, ni el 4de7 per sota–. Els aixecats per sota són castells estranys de veure i la seva peculiar execució els ha fet històricament desestimar per la complexitat que ofereixen a l’hora de donar un veredicte en cas de dubte.

JORDINA ARMILLA

Imatge adjunta: Tots els castells provats al llarg de la història del Concurs

Foto portada: 3de9 amb folre i l’agulla descarregat de la Jove de Tarragona, al Concurs del 2016

Articles relacionats:

Classificació oberta per al Concurs 2018

Serà tan diferent el Concurs?

I si el Concurs fos enguany?

Caure al Concurs farà més mal

Per una lectura més castellera del Concurs