Santa Eulàlia amb set colles locals

Aquest diumenge Barcelona aixeca el teló de la pretemporada a la plaça més cosmopolita del món casteller. La diada de Santa Eulàlia, a la plaça Sant Jaume, comptarà per primer cop amb set colles locals i pot oferir el primer castell de 8 de la temporada. La cita s’ha convertit en el despertador de la temporada i malgrat el fred d’enguany s’espera l’escalf de castellers, afeccionats i curiosos a la primera cita del 2018.

Enguany hi actuaran set colles, totes de casa, el primer cop que coincidiran totes del colles del pla de Barcelona. No serà el primer cop amb tantes colles en aquesta matinera cita: el 2016 hi van ser invitats els Capgrossos de Mataró població convidada de les festes i ja van ser set colles a plaça. La diada compta amb més de dues dècades de celebració i el 1997 va ser la primera amb més d’una colla. Els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants hi han actuat sempre des de llavors i els de Gràcia hi van fer la seva primera aparició també el 1997, però només van fer pilars de 4. L’any 2000 hi van entrar els Castellers del Poble Sec i el 2003 l’antiga colla de Sarrià. El 2006 hi van entrar els de la Sagrada Família i el 2011 la Jove de Barcelona. Enguany completaran el mosaic casteller els Castellers de Sarrià, que tornen, de moment, amb la provisional camisa blanca.

Fa cinc anys, els Castellers de Barcelona hi van fer per primer cop un castell de 8 i des de llavors el 4de8 hi ha estat present. L’any dels de Mataró, per partida doble amb el dels Capgrossos. Aquest any, a més de la novetat dels de Sarrià, s’estrenaran dos caps de colla: Jordi Planas com a cap dels Castellers de Barcelona i Hugo Bernaveu Txeco als Castellers de la Sagrada Família.

Els programes previstos no difereixen gaire dels de l’anterior edició. Els Castellers de Barcelona podrien tornar-hi amb el 4de8 a l’assaig ja han travessat el 4de7 net i han muntat el 4de8 fins a quints. L’alineació prevista no presentarà cap debut i el basaran amb el tronc del quatre que els va donar tan bon resultat durant l’any passat. El 5de7 i el 7de7 podrien ser els altres castells vermells. Els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia, que continuen amb Pere Camprovín i Uri Vilajosana respectivament, aposten per el 5de7, 7de7 i 4de7 amb l’agulla. Els Castellers de la Sagrada Família estrenaran cap i amb les mateixes intencions de 4de7 amb l’agulla, 3de7 i 4de7. La Jove de Barcelona vol pujar el seu llistó en aquesta diada i Dani Sésar, que continua de cap, vol estrenar-hi el 4de7 amb l’agulla. Els Castellers del Poble Sec apunten més amunt que fa un any i Dan Esteban, que segueix al capdavant, voldria portar tres castells de 7 amb el 4de7 amb l’agulla com a novetat. Finalment els Castellers de Sarrià es retrobaran amb la plaça de Sant Jaume i a la cita hivernal: diumenge voldrien fer tres castells de sis i fer per primer cop en aquesta nova etapa el 4de6 i el 3de6 amb l’agulla.

Cronologia de novetats per Santa Eulàlia:

1997 3 colles. Castells de 7 de Castellers de Barcelona i Castellers de Sants i primers pilars de 4 dels Castellers de Vila de Gràcia
1998 3 colles. Castells de 6 dels Castellers de la Vila de Gràcia
1999 3 colles. Totes amb castells de 7
2000 4 colles. Hi entren els Castellers del Poble Sec amb castells de 6
2001 4 colles.
2002 4 colles.
2003 5 colles. Castellers de Barcelona hi corona el 2de7 i entren els Castellers de Sarrià amb castells de 6
2004 6 colles. Entren els Castellers de la Sagrada Família amb castells de 6
2005 4 colles. No hi participen els Castellers de  la Sagrada Família i tampoc els Castellers de  Sarrià que van tancar la seva primera etapa
2006 5 colles. Tornen els Castellers de la Sagrada Família amb castells de 6
2007 5 colles.
2008 5 colles.
2009 5 colles. Els Castellers de la Sagrada Família fan pilars de 4
2010 5 colles. Els Castellers del Poble Sec hi fan per primer cop castells de 7 i els Castellers de la Sagrada Família hi tornen a fer castells de 6
2011 6 colles. Els Castellers de la Sagrada Família hi fan per primer cop castells de 7 i la Colla Jove de Barcelona entra amb castells de 6
2012 6 colles
2013 6 colles. Els Castellers de Barcelona hi fan per primer cop un castell de 8 i la Colla Jove de Barcelona castells de 7
2014 6 colles. La Colla Jove de Barcelona hi fa castells de 6
2015 6 colles
2016 7 colles. Convidats els Capgrossos de Mataró que fan el 4de8. La Colla Jove de Barcelona hi torna a fer castells de 7
2017 6 colles

JORDINA ARMILLA

Foto: Actuació conjunta a la Plaça de Sant Jaume, per Santa Eulàlia de l’any passat.

Foto 2: Una altra imatge de l’actuació de l’any passat.

Notícies relacionades:

Cares noves per Santa Eulàlia

Dos castells de 8 per Santa Eulàlia

Ja són aquí els primers castells del 2018