Vint colles ja s’han estrenat

S’acaba el mes de febrer amb una vintena de colles que han fet els primers castells de l’any. Del gener i febrer en destaca el 4de8 dels Castellers de Barcelona i els castells de 7 de nou colles més. Les colles van sortint a plaça mica en mica i es preparen per un març més actiu.

Els Castellers de Barcelona són un any més la colla que encapçala el Baròmetre a finals de febrer. El 4de8 de Santa Eulàlia els posa al capdavant de la pretemporada 2018. Els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia també han fet el 5de7 i completen el podi provisional. Quatre colles s’han plantat a finals de febrer amb el 4de7 amb l’agulla com a sostre: Jove de Barcelona, Castellers de Terrassa, Castellers dela Sagrada Família i Castellers d’Esparreguera. Les tres altres colles de 7 en aquest inici d’any han estat la Colla Castellera de Figueres, els Castellers del Poble Sec i els Tirallongues de Manresa. Deu colles més han fet castells de 6. Entre aquestes colles hi són de forma sorprenent dues colles a l’exterior: la colla de Madrid i els de Sydney –en aquest cas en ple estiu austral–. En aquestes primeres setmanes s’han produït tan sols 2 caigudes: un 3de6 carregat dels de Sarrià i el pilar de 5 al balcó dels de Barcelona. Les colles més grans encara no s’han estrenat -tot i que a Valls les dues colles van fer pilars de 5 per la Calçotada-.

En total s’han estrenat a plaça 20 colles. La temporada passada es va cloure amb 93 colles i amb la retirada d’una sola colla: ara tot just fa un any els Xics Caleros aturaven la seva activitat –confirmant la seva dissolució tot just fa unes setmanes–. El món casteller viu un moment de manteniment del nombre de colles després d’uns anys d’expansió. Aquesta setmana la Coordinadora ha anunciat la creació d’una nova colla castellera a l’Alt Penedès: els Castellers de Mediona. La primera alta en els darrers nous mesos.

Baròmetre Casteller 2018 a finals de febrer:

Castellers de Barcelona 4de8 5de7 7de7 Pde5(c)
Castellers de Sants 5de7 7de7 4de7a Pde5
Castellers de la Vila de Gràcia 5de7 7de7 4de7
Colla Castellera Jove de Barcelona 4de7a 3de7 4de7 Pde5
Castellers de Terrassa 4de7a 3de7 4de7 Pde5
Castellers d’Esparreguera 4de7a 3de7 4de7 Pde5s
Castellers de la Sagrada Família 4de7a 3de7 4de7
Colla Castellera de Figueres 3de7 4de7 5de6
Castellers del Poble Sec 3de7 4de7
Tirallongues de Manresa 3de7 4de6a Pde5
Castellers de Sydney 4de6a 3de6 4de6
Castellers del Riberal 3de6a 3de6 4de6 Pde5
Xiquets de Vila-seca 3de6a 3de6 4de6
Castellers de Mallorca 3de6a 3de6 4de6
Castellers de les Gavarres 3de6a 3de6 4de6
Castellers de Sarrià 3de6a 3de6(c)
Xicots de Vilafranca 3de6 4de6
Castellers de Santpedor 3de6 4de6
Castellers de Rubí 3de6 4de6
Colla Castellera de Madrid 3de6

JORDINA ARMILLA

Foto: 4de8 dels Castellers de Barcelona per Santa Eulàlia

Articles relacionats:

A Austràlia fan salts endavant

Aletes a Esparreguera, Riudellots i Sydney

Set de castells a Barcelona amb carro gros vermell