A Igualada avancen de tres en tres

Els Moixiganguers d’Igualada han encetat el curs a casa i amb un sorprenent 3de8. Un èxit matiner: tenen l’honor de ser la primera colla, junt amb els Minyons de Terrassa, en fer enguany aquesta contrucció a Catalunya (la Vella la va fer la setmana passada a Sicília). Un 3de8 per començar l’any és una clara demostració d’autoritat: després de la impecable campanya de l’any passat –cap caiguda i rècord de castells de 8, amb el primer 5de8 inclós–, els Moixiganguers miren ara als 9 pisos.

Diumenge va ser un gran dia per als de la capital de l’Anoia. Van encetar la temporada amb força plantant el 3de8, tota una declaració d’intencions en l’any que els ha de portar a provar per primer cop el castell de 9.  A la primera de canvi van oferir ja un pis menys del que serà el seu gran objectiu el 2018. El domini sobre el 3de8 ja el van exhibir la passada temporada en una dotzena d’ocasions, que suposen un bon presagi i la confirmació del domini d’aquesta estructura, que les temporades anteriors se’ls havia girat. A això cal afegir que mai no havien fet el 3de8 tan d’hora.

La història dels morats amb el 3de8 és la d’una relació d’amor-odi  i que va camí de ser de total enamorament: l’any passat, el 3de8 ja els va obrir les portes al 5de8 i ara dibuixa el perfil del desitjat castell de 9. El 3de8 el van atacar per primer cop a final de temporada del 2013, en què van fer un intent desmuntat; el castell va arribar l’any següent, tot i que abans ho va fer la torre de 8 amb folre, que van completar al Concurs. L’any 2015 el van desmuntar per Sant Jordi i se’l van anotar al maig a Gràcia. El 2016 va arribar també al maig, a Sant Cugat, després d’un intent desmuntat. L”any passat va ser a Lleida, al maig, i un cop més després de desmuntar-lo un cop. Enguany, la pel·lícula s’ha repetit, al segon intent després de desmuntar-lo, però més d’hora i a casa. Fer el 3de8 al març és fer la feina dos mesos abans de l’habitual dels darrers tres anys. I el fet de desmuntar-ne el primer no és res més que una anècdota en una colla que en els darrers anys ha exhibit seguretat i efectivitat.

El cap de colla dels igualadins continua sent Jordi Moreno, un jove casteller de tronc que ja acumula l’experiència de ser el cap dels moixis de les darreres exitoses temporades. La seguretat amb la que van culminar la passada temporada els ha donat ales per fer una arrencada sorprenent. Moreno i el seu equip s’han decidit pel 3de8 en veure els bons resultats a assaig i l’empenta de la colla. Van començar assaigs de pilars intermitentment un cop a la setmana a partir del gener, i això els va ajudar a començar els assaigs generals més rodats el 16 de febrer. Un mes després, el 3de8 ja era a plaça, fins i tot, amb algun canvi en els pisos superiors i amb renovació de canalla al pom.

L’objectiu del 3de9 amb folre per aquesta temporada obliga a avançar la feina. L’equip tècnic s’ha marcat com a repte assolir el nivell del final de la tempoada passada en el primer tram d’enguany. Paral·lelament, també necessitaran fer un salt quantitatiu en nombre de camises a assaig per poder treballar l’encaix del folre amb el peu cada setmana. Moreno no s’ha posat una data límit per a que arribi el castell de 9, però confessa que “el Concurs és una diada importantíssima marcada al calendari”.

El full de ruta a les Cotxeres passa per recuperar el nivell de forma de la temporada passada i té previst que en les properes actuacions arribin el 4de8 i el 2de7. L’any passat a l’aniversari de la colla, per Sant Jordi, ja van sorprendre amb la torre de 8 amb folre i l’objectiu és tornar-hi enguany. Més endavant serà el torn del 5de8 de moment l’han treballat tímidament a l’assaig, que podria presentar algun retoc, tot i que volen mantenir el màxim les peces que van fer possible la primera catedral igualadina. Un cop reeditats tots els èxits l’objectiu serà el 3de9f. De moment, ja han posat els seus fonaments.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de8 dels Moixiganguers diumenge passat

Foto 2: El 3de8 de diumenge, en el moment d’anar amunt

Foto 3: Jordi Moreno, en primer terme, al terç del 3de8 descarregat diumenge

Articles relacionats:

Moixiganguers i Minyons s’anoten el 3de8

Dos casos d’èxit: Moixigangueres i Gausacs

El millor castell és el que es descarrega

Índex de caigudes: cal millorar l’efectivitat

Carta als Reis amb reptes pendents