Els castells també són grocs

El color tradicional dels castells és el vermell, identificat en el mocador amb puntets i en els colors de les primeres camises castelleres, amb diverses varietats i tonalitats. Ara se li suma el groc, que és el color que des del mes d’octubre passat identifica el clam a favor de la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats. Òmnium Cultural i les colles castelleres del país han creat un mocador groc per fer refermar el seu posicionament contra la repressió de l’Estat i recaptar diners de suport als presos i els seus familiars.

La iniciativa va néixer dels Moixiganguers d’Igualada, i de seguida s’hi van sumar les altres colles castelleres i també la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). El mocador Casteller colidari, de color groc i amb piquets blancs, porta la inscripció ‘Llibertat presos polítics’ .L’objectiu de la campanya és reivindicar la llibertat dels empresonats i el retorn segur dels exiliats. Tots els diners de l’acció aniran destinats a la caixa de solidaritat.

La presentació del mocador, que es va fer a la seu d’Òmnium Cultural ahir dimecres, va comptar amb la presència del vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, que va remarcar que, a més de de recaptar fons per la caixa de solidaritat, l’altre propòsit és que “totes les places castelleres aquesta temporada estiguin tenyides de groc”. També hi van ser presents familiars de presos i exiliats, com Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, entre molts d’altres; castellers d’arreu del país i el vicepresident de la Coordinadora, Roger Gispert.

Oriol Solà, president dels Moixiganguers d’Igualada, va subratllar que “aquesta no pot ser una temporada normal. Fem castells per alegria i amb festa i volem que els presos i exiliats, quan vegin un castell a la premsa, recordin que tenen tot un poble al darrere ”.

Les colles assistents a la presentació van ser les següents: Castellers de Vilafranca, Colla Vella Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa, Capgrossos de Mataró, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Moixiganguers d’Igualada, Xics de Granollers, Castellers de Sant Cugat, Castelleres de Caldes, Castellers de Sants, Castellers de Castellar del Vallès, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Tarragona, Castellers de Santpedor, Xiquets de Cambrils, Jove de Barcelona, Castellers d’Esparreguera, Bous la Bisbal del Penedès, Castellers de Tortosa, Nois de la Torre, Castellers de Sabadell, Matossers Molins de Rei, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Castellers de Mediona, Castellers de Sarrià, Castellers de Cornellà, Xerrics d’Olot, Castellers de Caldes de Montbui, Colla Castellera Grillats del CBL i Engrescats URL.

MANEL CARBONELL

 

Foto: Representants d’Òmnium i de les colles castelleres amb el mocador groc

Articles relacionats:

El groc tenyeix el món casteller

Pinyes multicolors per acompanyar mobilitzacions

Els castells seran sempre nostres

Les colles protesten per l’empresonament del Govern

Les colles deixen de vendre loteria espanyola

El món casteller tanca per vaga

Els castellers ja no tenen por

La repressió de l’Estat apunta als castells

El món casteller condemna la repressió de l’Estat

Les colles s’apunten al ‘Sí’ en el referèndum