Els Tirallongues renuncien al Concurs

Enguany és any de Concurs i bona part de les colles mitjanes i grans estan ajustant el seu calendari a la competició bianual. Però no a totes les colles els hi va bé anar a Tarragona i, ideologies a banda, n’hi ha que hi renuncien en benefici del seu calendari local. Aquest és el cas dels Tirallongues de Manresa, que han prioritzat la Fira Mediterrània al Concurs de de Castells de Tarragona.

Els Tirallongues de Manresa –que l’any passat van esdevenir una de les colles revelació en descarregar la clàssica de 8 la mateixa temporada que completaven els seus primers 4de8– han decidit en assemblea de socis no participar al Concurs. Els del Bages estaven provisionalment classificats per a la sessió de dissabte a la TAP i, al marge del que facin fins el 31 d’agost (quan es tanca el procés de classificació), tot indica que aquesta plaça la mantindran amb comoditat. Però no hi tornaran a la TAP, on ja hi van ser el 2016. El mateix cap de setmana del Concurs se celebra la Fira Mediterrània de Manresa i han hagut d’escollir entre actuar a casa o anar a Tarragona. Els socis de la colla van decantar-se per l’actuació a la Fira. L’actuació serà de nivell i comptarà amb quatre colles, entre les quals els Minyons de Terrassa. El cartell el completaran els Castellers de Santpedor, els Nyerros de la Plana i els mateixos Tirallongues.

Fa dos anys, els Tirallongues no van tenir el dilema de triar entre quedar-se a Manresa o anar a Tarragona, ja que, fins el 2017, la Fira se celebrava el cap de setmana posterior a Tots Sants. L’any passat, els organitzadors van avançar-la al primer cap de setmana d’octubre, per raons fonamentalment meteorològiques, però també de programació. La Fira Mediterrània és un dels principals aparadors de la cultura popular catalana, on diverses entitats, balls i iniciatives culturals exposen els seus serveis i en la qual es duen a terme contactes professionals que deriven en contractacions. Els castells sempre han estat presents a la Fira i en les darreres convocaròries amb la participació d’una colla puntera.

El 2016, els de Manresa van quedar últims entre les colles del dissabte i, fins i tot, van ser superades en la classificació global per cinc colles que van actuar a Torredembarra: van quedar al lloc 37 de les 45 participants, ja que només els van sumar dos castells en tenir tres desmuntats. Els va fallar el 4de8, que el van provar  dos cops. Tot i això van completar la torre de 7, a més del 5de7 amb l’agulla. Amb la temporada feta l’any passat, tot indica que la seva participació a la cita de Tarragona podria haver estat notablement millor que la de fa dos anys.

La renúncia dels ratllats actualment al lloc 25 de la classificació provisional per accedir a les tres actuacions i l’habitual dels Minyons de Terrassa obre les portes als Castellers d’Esparreguera i a la Colla Castellera de Figueres, que són les següents en el llistat. Els d’Esparreguera ja van actuar a la TAP el 2014, mentre que els de Figueres van descarregar el 2de7 a Torredembarra el 2016.

De renúncies al Concurs per la coincidència de dates, n’hi hagut en altres edicions. Els Castellers de Lleida i els Castellers de Cornellà ho han fet en anteriors cites en benefici d’actuacions locals. En la sessió de Torredembarra encara en ón més, tot i que aquí es barreguen coincidència amb actuacions locals amb la manca de seducció que per a algunes colles de nivell superior suposa participar en la divisió més petita. Els Castellers d’Esplugues, que van guanyar l’edició del 2011, van renunciar a anar a la del 2013, perquè el 2012 ja van actuar a la TAP com a colla de 8.

Per motius ideològics o per decisió de les assemblees de les colles també hi han renunciat en alguna ocasió –a més del cas permanent dels Minyons–, els Xiquets de Reus, els Bordegassos de Vilanova o els Margeners de Guissona. Els Bordegassos–una colla que durant els anys vuitanta i noranta va estar en l’òrbita d’influència dels Minyons– van estar 24 anys declinant la invitació de participar al Concurs, després d’haver-ho fet en les primeres edicions. El 2012 –amb el Concurs en plena projecció i l’estrena del nou format– van optar per ser-hi i, a més, guanyar la cita de dissabte amb la recuperada torre de 8 amb folre. L’entrada de gent jove va canviar les dinàmiques internes i els vots a favor del Concurs es van imposar als contraris.

Foto 1. Torre de 7 dels Tirallongues de Manresa a la TAP el 2016

Foto 2: 5de7 amb l’agulla dels Tirallongues a la TAP el 2016 amb el 4de8 dels Al·lots al darrere

Foto 3: Torre de 8 amb fole dels Bordegassos el 2012

Articles relacionats:

Classificació oberta per al Concurs 2018

Resum 2017 IV: les bàsiques de 8

Serà tan diferent el Concurs?

Caure al Concurs farà més mal