La guerra dels drets d’imatge (Temps de pau)

Ara fa un any, l’assemblea de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC) va derivar en una de les crisis internes més accentuades que ha patit el món casteller en les darreres dècades, a causa de la cessió dels drets d’imatge. L’oposició a aquest document per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca (als quals s’afegirien setmanes més tard els Minyons de Terrassa) va obrir un període de tensió entre aquestes colles i bona part de la resta de formacions, que va acabar fent esclatar la junta de la CCCC i posant en perill les retransmissions televisives. Un any després, l’escenari és notablement diferent, com es va posar de manifest a l’assemblea anual de la Coordinadora –celebrada dissabte a Manresa–, però encara manté punts divergents substancials, en aquest cas centrats en els drets de propietat intel·lectual. Aquests drets han estat, ara sí, explícitament incorporats a l’acord de l’assemblea, a diferència de fa un any.

Un acord win win. La guerra dels drets d’imatge que va esclatar l’any passat va acabar amb un pacte de mínims, a finals de juliol, entre la junta de la CCCC i les tres colles que s’havien oposat al document inicial aprovat en assemblea. Va ser una mena de win win per salvar la temporada, ja que les primeres retransmissions castelleres (la de Sant Joan a Valls i les de juliol fins les Santes) van deixar en una certa indefensió generalitzada, tant a La Xarxa –que no podia garantir tots els documents que li reclamaven els seus advocats– com a la CCCC, que no podia signar un document sense l’aval explícit de totes les colles, malgrat l’aprovació de l’assemblea del març.

Aquell acord del juliol va permetre que els verds, la Vella i els Minyons cedissin els drets d’imatge a la CCCC, però no els intel·lectuals, que van acabar esdevenint el cavall de batalla en una discussió que va ser més tècnica i jurídica que conceptual, malgrat que en la majoria de reunions no es va convidar als advocats. Aquell acord va generar una situació paradoxal i és que les tres colles opositores van signar un document en que no van cedir els drets intel·lectuals, sinó només els d’imatge, però, en canvi, la CCCC va acordar amb les dues cadenes televisives que feien les retransmissions (La Xarxa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) la cessió del paquet global de drets, com reclamaven els advocats de les cadenes per cobrir-se les esquenes en les retransmissions. Del contrari, les retransmissions haguessin perillat. Va ser un acord win win, que va permetre a totes les parts presentar-se com a guanyadores, però també va ser una entesa que deixava el conflicte amagat sota la catifa, no pas solucionat, i que havia de tractar-se la temporada 2018, ja que el document segellat aleshores entre la CCCC i les televisions era només per al 2017.

Ara sí, els drets intel·lectuals. L’assemblea de la CCCC celebrada aquest dissabte va aprovar, amb àmplia majoria, un document que cedeix els drets d’imatge i, ara sí, també els intel·lectuals. El text aprovat explicita que “les colles castelleres membres de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ratifiquen la cessió a la CCCC, en exclusiva, amb facultat de cessió a tercers, per a tota la seva durada i per a tot el món, dels drets d’imatge i d’executant (art. 105 TRLPI) de les pròpies colles i dels seus membres respecte a les seves actuacions castelleres únicament per a la seva retransmissió per televisió i per internet. La CCCC gestionarà de forma col·lectiva aquests drets amb un doble criteri: garantir una adequada difusió per al món casteller, especialment a través de les televisions públiques de Catalunya, i garantir una contraprestació adequada a la cessió dels drets”.

És a dir, el document diferencia els drets d’imatge (amb els quals ja hi havia entesa des de l’any passat) i els d’executant, inclosos dins dels intel·lectuals, tal com recull la referència al Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (TRLPI), que és qui els regula. La Vella, en tant que els drets dels executants són només una part dels intel·lectuals, considera que l’assumpte encara està pendent de resoldre. El text va ser aprovat aquest dissabte per totes les colles participants a l’assemblea (39, de les quals 37 amb dret a vot), excepte els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i els Xiquets de Reus, que s’hi van abstenir. Els Minyons de Terrassa van votar a favor.

La inclusió dels drets de propietat intel·lectual en el document finalment aprovat certifica la tesi defensada per la junta de la CCCC durant el conflicte de l’any passat, que sosté que aquests drets han de ser cedits de manera explícita. Aquest acord és precisament divergent al que van presentar els presidents de les tres colles opositores el mes de juliol passat en una roda de premsa a Sitges. El text actual, però, queda limitat a l’àmbit dels Països Catalans, tal com ja feia un any reclamaven la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca.

L’acord haurà de ser assumit per les colles castelleres en la contractació de les seves actuacions. Això implica que no podran negociar amb tercers la cessió dels drets, llevat que es tracti d’una “actuació privada”. En aquest cas, s’entraria en un territori incert, ja que es podria donar el cas que una empresa contractés una colla per fer una actuació privada i posteriorment fes difusió comercial d’aquestes imatges. Amb tot, el més complicat aquí és definir què s’entén per “una actuació privada”. L’acord no inclou la incorporació dels enregistraments de les actuacions en anuncis, documentals o pel·lícules, on les pròpies colles tenen una posició sobirana segons els seus interessos de difusió.

Per què els drets intel·lectuals? Els advocats de la CCCC sempre han considerat que la cessió de drets per part de les colles han d’incloure els intel·lectuals, perquè són els que garanteixen que posteriorment les cadenes no en puguin fer un ús incorrecte, sigui comercialment (cosa poc probable, si com ara, es tracta de televisions públiques) o en un entorn poc apropiat, com un programa d’humor o alguna altra banalització externa dels castells. A més, els juristes argumenten que les activitats que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, com és el cas dels castells, apliquen uns drets de propietat intel·lectual que serveixen per protegir-les. En aquest sentit, la tesi exposa que un 3de9 amb folre no té drets d’autor, però la seva execució sí. D’aquí que el text aprovat faci referència als ”drets d’executant”.

Per contra, la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca (i l’any passat també els Minyons de Terrassa) creuen que els castells estan exempts del dret de propietat intel·lectual i, en conseqüència, les colles no han de cedir-los. Les tres colles van argumentar ja aleshores que la seva tesi estava avalada pel Registre de la Propietat Intel·lectual de la Generalitat i pel Ministeri de Cultura, a partir de dues consultes efectuades per la Colla Vella, i que apuntaven que els castells no tenien drets i, si els haguessin tingut, estarien vençuts, ja que feia més de 70 anys de la mort del possible “autor”. La inclusió, per partd e la CCCC, del terme “executant” enlloc d’“autor” és, precisament, per evitar la confusió entre drets d’autor (que els castells no en tindrien) amb els de propietat intel·lectual.

El nou escenari de ‘pau’. Més enllà de les diferències tècniques i jurídiques, aquella pugna escenificava la voluntat de tres colles punteres –i també dels Xiquets de Reus– de no cedir una part de la seva sobirania. La situació va acabar fent dimitir la junta de la CCCC, un cop la Jove de Tarragona va acordar plegar de la presidència i del mateix òrgan per les diferències pronunciades amb les tres díscoles. Però aquella situació va acabar obrint la porta a un nou escenari de pau, que és el que es viu actualment.

Durant la tardor i bona part de l’hivern sis colles de la CCCC (Vella, Joves, Jove, Sabadell, Sants i Serrallo) han constituït un grup de seguiment i estudi dels drets de comunicació i de les retransmissions televisives. Aquest grup ha permès suavitzar les situacions d’enfrontament registrades l’any passat i arribar a algunes enteses, si bé no en tots els punts, com, per exemple el dels drets intel·lectuals o sobre el paper de la CCCC en el disseny del calendari d’actuacions de les retransmissions televisives. Aquest grup continuarà treballant en els propers mesos per avançar en la proposta i salvar les diferències que encara hi ha entre algunes colles.

Amb tot, aquest marc de treball ha permès que la nova junta de la CCCC, escollida el 27 de gener, hagi pogut portar en un clima de tranquil·litat el document finalment va aprovar l’assemblea de la CCCC. Ara els representants de la Coordinadora hauran de negociar amb les televisions la cessió de drets i, a diferència de l’any passat, la seva aplicació serà duradora fins que no hi hagi un acord que l’anul·li.

En aquest nou marc, destaca especialment el canvi de paper que ha tornat a tenir els Minyons de Terrassa. Ara fa un any, els de la camisa malva van avalar el document aprovat per àmplia majoria a l’assemblea, però setmanes després van acabar posicionant-se a favor dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Vella, fins que van acabar signant l’acord conjunt el mes de juliol. La nova junta dels Minyons ha optat per avalar el text presentat per la CCCC i dissabte va votar a favor, tot i que incloïa alguns conceptes que l’any passat va criticar. Entre els nous responsables dels Minyons hi ha la voluntat de passar pàgina a aquell conflicte, del qual consideren que no van sortir excessivament ben parats per posicionar-se al costat de de verds i rosats en un tema que de manera implícita amagava els factors econòmics que poden dur les retransmissions televisives.

El nou calendari. Amb l’aprovació per part de la junta de la CCCC, La Xarxa i Televisió de Catalunya poden treballar amb millors garanties jurídiques per preparar les seves retransmissions. Serà la CCCC qui signarà en representació de totes les colles, a diferència de les situacions singulars que es van viure en els primers compassos de la campanya passada, en que cada colla havia de signar per separat o cedint la seva potestat a la Coordinadora. La Xarxa i TVC ja s’han reunit per avançar en la documentació d’enguany, si bé ni les colles ni la CCCC han rebut proposta de calendari encara.

SANTI TERRAZA

Foto 1: detall del 4de9 sense folre de la Colla Vella al Sant Fèlix del 2016, amb el set de televisió al fons

Foto 2: Un moment d el’assemblea de la CCCC, dissabte passat a Manresa

Articles relacionats:

La guerra dels drets d’imatge (Episiodi XII: Continuarà…)

La guerra dels drets d’image (Episodi XI: Nissaga de poder)

La guerra dels drets d’image (Episodi X: House of Cards)

La guerra dels drets d’image (Episodi IX: Joc de Trons)

La guerra dels drets (Episodi VIII: La venjança)

La guerra dels drets (Episodi VII: El retorn del Jedi)

La guerra dels drets (Episodi VI: L’atac dels clons)

La guerra dels drets (Episodi V: L’amenaça fantasma)

La guerra dels drets (Episodi IV: El despertar de la força)

La guerra dels drets (Episodi III: L’imperi contraataca)

La guerra dels drets d’image (Episodi II)

La guerra dels drets d’image arriba als castells (Episodi I)

La qüestió dels drets d’image i la inconsciència del borratxo

Protegint els drets del fet casteller

Que la tele ens acompanyi

Els efectes col·laterals i l’assegurança

Junts, tot i les diferències