La Jove i Sant Fèlix: camins divergents

El cartell de Sant Fèlix no ha estat triat pels administradors, sinó per la decisió de la Jove de Tarragona d’auto-descartar-se en desacord amb el mètode de selecció que caracteritza la diada. Els administradors de la Festa Major de Vilafranca i la mateixa Jove, en plena sintonia i respecte mutu, han revelat avui –48 hores després d’anunciar-se el cartell– que els del Cós del Bou van rebutjar entrar en la roda de candidats a ser seleccionats.

“A la Colla Jove Xiquets de Tarragona li encantaria actuar per Sant Fèlix, però la situació actual fa que la colla no se senti gens còmoda amb el procés de selecció i amb la dinàmica generada els últims anys entorn a la relació de la pròpia colla amb la diada castellera. Com sempre, agraïm molt el tracte dels administradors,, respectem el seu modus operandi i desitgem que totes les colles assoleixin els seus objectius i Sant Fèlix esdevingui, un cop més, una gran festa castellera”. En aquests termes, ha explicat la Jove el seu posicionamnt, que ha estat presentat pels propis administradors, en comú acord amb els tarragonins.

La decisió de la Jove va estar presa pels seus dirigents, sense comunicar-la al conjunt de la colla, per les lògiques raons de la discreció que implica el procés de selecció del cartell de Sant Fèlix. Amb tot, entre els responsables de la colla del Cós del Bou predomina la certesa que aquesta decisió és àmpliament compartida entre la seva massa social, a causa de la decepció de no haver estat convidats en les anteriors edicions.

Els administradors de la Festa Major han seguit enguany el criteri de buscar el millor Sant Fèlix possible i, en base a aquest objectiu, van establir que la selecció de les quatre colles seria en funció del rànquing de l’any passat. No sempre és així. De fet, en els darrers anys, la Jove havia quedat en posició d’entrar a la diada, si el criteri hagués estat el còmput global de la temporada anterior. El cas més flagrant va ser el de l’any passat, quan els de la camisa lila no van ser inclosos entre les quatre colles triades, tot i haver presentat millors registres que la Colla Joves el 2016.

La decisió de la Jove de Tarragona ha suposat que els Minyons de Terrassa entressin en el cartell. Del contrari, segons el criteri dels administradors, no ho haurien fet, ja que la Jove hagués estat la tercera en entrar darrere dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Vella i davant de la Colla Joves. Els Capgrossos també havien entrat en la roda, però el criteri de triar el còmput general de l’any anterior els ha deixat fora, tot i la bona sintonia entre els organitzadors de la Festa Major vilafranquina i els del Maresme.

Per primer cop des de començament dels noranta, els administradors no han pogut elaborar el cartell que haguessin volgut per a la diada. Les darreres vegades que una colla es va autoexcloure de Sant Fèlix va ser els anys 1991, 92 i 93 quan la Colla Joves va rebutjar ser-hi perquè el contracte obligava a participar en la processó, com en els anys anteriors. La Joves era, en aquells moments, la colla més potent del món casteller, guanyadora dels concursos de 1988, 90 i 92. El 1994, la Joves va acabar tornant el 30 d’agost a la plaça de la Vila i l’obligació d’assistir a la processó va desaparèixer del contracte.

Al Cós del Bou hi ha cansament en aquest mètode de selecció i consideren que el procés de tria que caracteritza la diada des de temps antics genera dinàmiques perverses. Que el 2016 i el 2017 no fossin escollits va generar un pòsit que ha acabat esclatant enguany. A diferència dels Minyons i la Joves, la Jove té un sòlid calendari de la segona meitat d’estiu, on la presència el 30 d’agost no condiciona les dinàmiques i fulls de ruta. Amb tot, és evident que a la immensa majoria de castellers d’una colla del nivell, tradició i competència de la Jove els agradaria ser el 30 d’agost a Vilafranca. Però no amb aquests criteris.

La Jove de Tarragona ha actuat tres cops a Sant Fèlix, els anys 1996, 2012 i 2014. El millor castell que ha dut a terme ha estat el 5de9 amb folre, plantat en les dues últimes presències.

Per altra banda, els administradors han confirmat que es manté la figura de cap de plaça, que, de nou serà ocupada pel tècnic cultural Jordi Bertran. Des que es va implantar aquest sistema de gestió del desenvolupament de la diada (el 2015) la durada ha aconseguit reduir-se en 47 minuts.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 5de9 amb folre de la Jove de Tarragona a Sant Fèlix el 2014

Foto 2: Roda de premsa dels administradors de la Festa Major, aquest dilluns (Foto: Fèlix Miró)

Articles relacionats:

Sant Fèlix tindrà el cartell més convencional

Els administradors busquen el millor Sant Fèlix

Sant Fèlix es fixa en els Capgrossos

Sant Fèlix i els criteris no escrits

La Jove i Sant Fèlix

Primeres dates del 2018

La diada més cotitzada

És possible millorar Sant Fèlix?

El Sant Fèlix més habitual i més difícil