Les muixerangues es modernitzen

Castelló va ser l’escenari, el passat cap de setmana, d’una nova trobada entre muixerangues i castells. Les festes de la Magdalena d’aquesta ciutat del País Valencià han adoptat com a norma celebrar una trobada que enguany va sumar una colla castellera, els Bordegassos de Vilanova. A l’encontre de dissabte se’n van poder copsar les passes endavant que està fent el món muixeranguer i que brinden a la reflexió. La més rellevant és que les muixerangues han deixat de validar les construccions tan sols coronades. I, a més, segueixen superant sostres.

La tercera trobada de muixerangues, celebrada a Castelló en el marc de les festes patronals de la Magdalena, va tenir com a convidats als Bordegassos, convidats per la muixeranga local colla amb la que comparteixen el color groc terrós de la camisa. Els vilanovins hi van fer un bon paper amb la clàssica de 7 (els darrers castells de 7 a la ciutat els van fer els de Sant Pere i Sant Pau el 2012). A banda dels castells, la trobada, va ser una nova jornada de germanor on es van intercanviar experiències i coneixements entre dos mons tant propers. La Muixeranga d’Algemesí va completar l’Alta de 6: la figura més alta del repertori valencià i que la colla degana del món muixeranguer va treure per primer cop fora de la seva comarca, en una mostra de força i amb tota una declaració ideològica d’obertura. La Conlloga de Castelló també va exhibir un creixement tècnic amb la primera Tomasina, una figura de cinc altures que fins ara tan sols havien fer les dues colles d’Algemesí i la de la Safor.

L’Alta de 6 feta dissabte per la blava també va suposar una nova fita per a la plaça i va permetre comentar les propostes de protocol i de seguretat amb les quals treballa la nova Federació coordinadora de Muixerangues. Per ser validades, les torres valencianes han de ser completades i no seran donades per bones les que no es descarreguin. Els termes carregat o descarregat, propis del món casteller, no tenen validesa al País Valencià i les muixerangues estaran fetes o no fetes: quan els terços arribin al terra. D’aquesta manera, l’Alta de 6 que la Nova Muixeranga d’Algemesí va coronar fa dos anys a la trobada de la Magdalena no tindria validesa. També s’ha apuntat que s’estudien mesures de protecció de la xicalla (la canalla), amb la idea d’evitar que s’arriïn nens plorant.

Cada trobada entre castellers i muixeranguers serveix per explorar les seves vivències i necessitats. Les torres humanes d’un lloc i de l’altre s’assemblen, però també recullen sensibilitats diferents i això és el que fa enriquir a uns i altres. Per molt alts que siguin els castells i per molta antiguitat que tinguin les muixerangues, sempre hi ha coneixements que es poden transmetre de forma bilateral: no tot és tècnica, ni tot és pura tradició. Les muixerangues s’estan modernitzant.

CARLES ESTEVE

Foto portada: Tomasina de la Conlloga abans de desplegar-se

Foto 1: 4de7 dels Bordegassos de Vilanova

Foto 2: Alta de 6 de la Muixeranga d’Algemesí

Articles relacionats:

Les muixerangues van amunt

El viatge en el temps de les muixerangues

Les muixerangues miren amunt

El mapa de les muixerangues

Algemesí saluda els castells