Les noves colles completen el mapa de Catalunya

El 2018 saludarà quatre colles noves, que amplien encara més el mapa casteller i ho fan cap a zones i territoris fins ara verges, com el Pallars i la Terra Alta. Una d’aquestes colles ja s’ha presentat –els Castellers de Mediona– i les altres preveuen fer-ho al llarg d’aquesta temporada: els Malfargats del Pallars, els Minyons de Terra Alta i els Xics de Riells. Amb aquestes quatre noves formacions, el mapa casteller se situa en 91 colles convencionals, a les quals cal sumar les universitàries i les de l’estranger. Aquesta expansió suposa la pràctica confirmació que tots els territoris el Principal tenen presència castellera, ja que el Pirineu Occidental era la darrera regió per conquerir.

En les darreres sis temporades, més d’una trentena colles han formalitzat l’ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Es tracta del creixement i expansió castellera més gran registrat mai, superior al boom dels anys noranta, que va doblar el mapa en nombre de colles castellers fins arribar a la seixantena. Després d’anys d’intensa productivitat en la creació de colles (el 2013 se’n van fundar una quinzena), les dues darreres temporades, els naixements van baixar: el 2016 no es va crear cap colla nova a Catalunya, mentre que el 2017 es van presentar els Castellers de Sarrià i els Castellers de l’Adroc (de Sant Andreu de la Barca i Pallejà), a més dels Castellers de Madrid a l’exterior.

El 2018 torna a ser un any de moviment en la gestació de colles La setmana passada, la Coordinadora va admetre a tràmit la consideració dels Castellers de Mediona com a colla en formació, el pas previ a ser membres de ple dret. Impulsat per un grup de castellers i ex-castellers de colles vilafranquines i residents a Mediona –un nucli de poc més de 2.000 habitants de l’Alt Penedès–, els seus impulsors van realitzar diferents tallers de castells amb l’objectiu de fer una actuació a l’agost, amb motiu de la seva Festa Major. en aquesta trobada van acabar fent construccions de 5 netes, la torre de 5 i pilars de 4. “La gent de Mediona estava tan engrescada i tenia tantes ganes que van anar allargant els assaigs i a les Fires de Nadal vam fer el primer castell de 6: el 3de6, que vam acompanyar del 5 i la torre de 5”, comenta Carles Requena, cap de colla dels Castellers de Mediona.

Els medionencs són la segona colla de l’Alt Penedès que no és de Vilafranca, un fet sorprenent en una comarca de sòlida i notable tradició castellera. Els de Mediona assagen al poliesportiu municipal els divendres a la tarda, “tot i que gràcies a les ganes de la canalla, properament començarem a fer un segon assaig setmanal”. Els flamants Castellers de Mediona tenen previst fer la primera actuació a començament de maig, on tenen la intenció de convidar una colla del seu nivell.

La nova colla de l’Alt Penedès és la primera en fer el salt aquest 2018, però n’hi ha tres més que confien fer-ho en els propers mesos: els Minyons de la Terra Alta, els Malfargats del Pallars i els Xics de Riells. Totes tres ampliaran el mapa casteller cap a comarques on no hi havia colla castellera fins ara: el Pallars, la Terra Alta i la Selva. Amb aquesta expansió suposa la culminació de l’expansió castellera a Catalunya, després que en els darrers anys naixessin les colles de les Terres de l’Ebre.

Totes tres colles estan assajant i provant d’ampliar la seva base social, tot i que encara no han fet el pas per sol·licitar el període de formació a la CCCC, un requisit necessari per gestionar la imprescindible assegurança mèdica.

Els Minyons de la Terra Alta –el nom encara no és definitiu– van iniciar el seu projecte l’estiu de l’any passat, gràcies a l’empenta d’uns quants components dels Minyons de Terrassa amb lligams familiars a la zona. La nova colla té previst efectuar el seu registre oficial a la Generalitat en les properes dates. Tot i el handicap important de la despoblació (la Terra Alta només té 12.000 habitants), “la gent està molt implicada i, de moment, ja s’han afegit al projecte un centenar persones de diverses edats; la comarca està molt abocada i hi ha ganes de fer coses”, explica Jordi Piñol, minyó de Terrassa amb familiars a la Terra Alta.

El cas dels Minyons de la Terra Alta té alguns paral·lelismes amb els Margeners de Guissona, nascuts el 2008 també sota l’òrbita i col·laboració dels Minyons de Terrassa per la presència a la població d’alguns components seus. A la Terra Alta, els terrassencs seran els encarregats de fer les primeres passes, com els registres dels estatuts, els contactes per subvencions, les reunions amb les institucions i, sobretot, suport tècnic. “Tot això està molt bé, però la feina l’han de fer els qui són d’allà”, sosté Piñol. El dia 10 de març hi ha programada una reunió amb Carles Luz, president del Consell Comarcal i alcalde de Gandesa, aprofitant les colònies dels de Terrassa a Miravet i a Flix.

A Riells (a la Selva tot i que tocant al Vallès Oriental, d’on són els Xics de Granollers), el projecte de creació de la colla va començar a finals del 2016. Inicialment, la iniciativa va tenir força empenta, ja que van aplegar una seixantena de persones, però ara està en stand by. En una comarca sense tradició castellera, els impulsors de la nova colla aviat van començar a tenir problemes de coordinació, “faltava gent que pogués ensenyar a fer castells a la resta de la colla”, apunta Pep Alvoquers, president dels Xics de Riells. “A mitjans de març farem una reunió de la colla per decidir quins passos fem”, afegeix Alvoquers. Tenen ganes de tirar endavant i presentar-se en societat aquest 2018. També compten amb el suport de l’Ajuntament i dels Xics de Granollers, que els ajuden en els tallers per a la canalla. Mentrestant, els seus components han estat fent assaigs i van participar a la darrera Fira del Bolet de Riells, ajudant a la Colla Castellera de Figueres, que eren els convidats.

Un altra projecte de colla que també ha hagut de salvar obstacles en els seus inicis és al Pallars. La creació d’una colla castellera és un dels projectes que van sortir dels pressupostos participatius promoguts per l’Oficina Jove del Pallars Sobirà. La primera colla castellera del Pallars, els Malfargats, va començar a ser una realitat el passat mes d’agost quan més d’una trentena de persones van assistir al taller d’iniciació als castells a Sort. Tot i el boom inicial, “a finals d’any molt poca gent assisteix als assaigs a Sort i la gent es destrempa” , comenta Artur Sòria, cap de colla dels Malfargats. “Havíem d’afrontar el pagament de l’assegurança, però no érem més d’una desena de persones”, afegeix. Per això, en l’última reunió van decidir traslladar la seu a la Pobla de Segur, “ja que aquí podia arribar més fàcilment la gent de Tremp, El Pont de Suert i per a la gent de Sort no és cap impediment desplaçar-se quinze quilòmetres”. A la primera reunió a la Pobla, que van realitzar divendres passat, van assistir una seixantena de persones i decideixen tornar a tirar endavant. En els propers dies faran una trobada per a decidir el calendari. Els Malfargats tenen gent per tirar endavant i ja preparen la temporada de la seva consolidació. La primera colla als Pirineus lleidatans serà aviat una realitat.

Altres colles que es troben en formació són els Castellers de l’Adroc, que agafen Sant Andreu de la Barca (que ja va tenir colla pròpia) i Pallejà, al Baix Llobregat. L’any passat només van fer el pilar de 4, però enguany ja estan treballant –assagen els dimarts i els divendres i són una quarantena de persones– per assolir el 3de6, 4de6m 3de6a i 4de6a. També estan treballant el pilar de 5. El proper 25 de març faran el seu bateig a Sant Andreu i estrenaran camisa de quadres lila –el color que van triar– i negra –en honor a l’antiga colla antiga de Sant Andreu de la Barca, desapareguda el 2006–. Altres colles que van començar a funcionar el 2017 van ser els Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de Madrid. Totes dues ja s’han estrenat aquest 2018, que confien que sigui el de la seva consolidació com a colla de 6. En canvi, altres projectes que es van començar a moure el 2017, com els Xiquets de Montblanc i els Agosarats de les Roquetes –tots dos en poblacions que ja tenen una colla petita– no tenen de moment prou continuïtat.

MANEL CARBONELL

Foto 1: Els Malfargats a la Fira de Tardor de Sort

Foto 2: Assaig dels Castellers de Mediona

Foto 3: Assaig dels Xics de Riells

Foto 4: Assaig dels Castellers de l’Adroc

Articles relacionats:

La segona oportunitat de fer colla

30 colles noves en cinc anys

El blanc de les colles debutants

Els nous projectes que aspiren a ser colla

Cinc colles esperen l’aprovació

Un món casteller majoritàriament RGB

Els efectes col·laterals i l’assegurança