Un lloc per als grallers i tabalers

Quins riscos tenen els grallers i tabalers que acompanyen els castells? Aquest és un els temes de debat que van exposar-se dissabte a la jornada de prevenció de lesions celebrada a Valls. Els músics també tenen riscos i han volgut fer escoltar les seves demandes en un taller centrat en aspectes com la preparació física i el seu espai vital.

Els músics pateixen la problemàtica de la reiteració de moviments de mans, canell i braços; de la capacitat de expulsar aire –en el cas dels grallers– i de la posició quieta durant hores a la plaça. La hidratació amb aigua, una bona alimentació i la preparació física són també necessaris per a la salut dels músics i per una millor interpretació. En millors condicions físiques i mentals s’acaba obtenint un millor resultat. Els exercicis d’estirament o de mobilitat de les parts que treballen durant l’actuació són una bona praxis. En el cas dels grallers també ho és treballar abans de l’assaig inflant un globus per millorar la capacitat de bufar sense necessitat de forçar els músculs que hi intervenen.

Un tema  interessant de les jornades va ser el “poc cas” que fan les colles cap a les necessitats dels seus músics. Poques colles es pregunten sobre l’estat dels músics durant l’actuació: si són al sol, amb el sol de cara, drets durant molta estona en un mateix lloc… El nens que són músics, per exemple, no reben les mateixes atencions que els altres nens que pugen. En aquest sentit, el lloc que ocupen els grallers i tabalers en diades on no hi cap una agulla a la plaça són un element que genera un malestar evident. La canalla té el seu lloc, la premsa té facilitats, els fotògrafs de les colles també, però els músics s’han d’espavilar i sovint toquen amb unes condicions que no són idònies. Cal un espai suficient per fer bé la feina i a poder ser el millor per fer-ho. Sovint, els músics no disposen d’espai suficient o són canviats de lloc segons convé a la colla per diversos motius: no molestar en la direcció del castell o no fer de barrera entre colles que pot arribar a impedir la col·laboració. Són motius justificats, però el canvi de lloc, en ocasions, no és fàcil o del tot consensuat contemplar-lo a priori o estudiat seria el més lògic.  Els músics són necessaris, però no sempre assumits com una part fonamental. Dotar de les millors condicions als grallers i tabalers i escoltar les seves necessitats és un deure pendent del món casteller.

La preparació musical amb un espai adequat, material i formadors, la salut física dels músics per iniciativa pròpia o incentivada per la colla i el reconeixement de les seves necessitats –amb un espai útil a plaça i condicions acceptables són encara avui una demanda pendent i formen part de la prevenció dels castellers músics.

CARLES ESTEVE

Foto: Els grallers dels Minyons a la diada de Sant Fèlix de 2011

Articles relacionats:

Els castells i les gralles necessiten de la festa

El matrimoni de gralles i castells

Nivell i qualitat de les gralles