Castells de 8 en un cap de setmana, novament, d’excepció

Aquest ha estat un cap de setmana de contrastos. La pluja va condicionar l’activitat castellera ordinària de dissabte i, en canvi, el sol ha acompanyat l’activitat excepcional de diumenge.

La majoria de colles castelleres del país han participat en la manifestació d’aquest migdia. Hi eren totes les grans, i s’han vist des de pilar de simbòlics fins a castells de 8. Pel que fa estrictament a les diades castelleres en destaquen les estrenes dels 3de8 dels Castellers de Barcelona i dels Castellers de Sant Cugat, aquesta tarda, i el que van sumar ahir els Marrecs de Salt. Colla Vella, saballuts, Jove de Tarragona, Minyons i verds han sumat castells de 8 en un cap de setmana atípic.
Aquest migdia prop de cinquanta colles han participat de la multitudinària manifestació a favor de la llibertat dels presos polítics i exiliats. Entre 750.000 persones (segons l’organització) o 300.000 (segons la Guàrdia Urbana de Barcelona) s’han concentrat al voltant de la plaça d’Espanya i l’avinguda del Paral·lel. Allà, les colles castelleres han aixecat els seus pilars simbòlics i s’han alçat castells per part d’una part important de colles presents: els més esplèndids han estat els Castellers de Vilafranca que han fet entre d’altres una nova clàssica de 8. Els verds no han tingut cap altre compromís aquest cap de setmana i han aprofitat l’esdeveniment per rodar. Bona part de les colles assistents  han fet castells de 7 i de 6 pisos.

En l’àmbit de les actuacions estrictament castelleres, destaca la que aquesta tarda s’ha celebrat per commemorar els Concurs de Castells de Can Jorba al Portal de l’Àngel de Barcelona. Els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Cugat han pogut estrenar el 3de8 era un dels reptes que estaven preparant en les darreres setmanes. A més, han sumat uns nous 4de8 el quart dels barcelonins i el segon dels gausacs. Els Minyons de Terrassa hi han fet la millor actuació amb la clàssica de 8: amb el tercer 3de8 del curs i el segon 4de8 de l’any. Els Xicots de Vilafranca hi han portat castells de 7 pisos.

Ahir a Tarragona la Colla Vella va fer l’actuació més completa del dissabte, celebrada sota cobert del Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Els vallencs van insistir amb els apamats 3de8 i 4de8, van reeditar per quart cop el 9de7 i van fer el segon pilar de 6 de l’any. Els Castellers de Sabadell van treure profit de la sortida fins a Tarragona i van estrenar el 2de7 i sumar el segon 4de8 en aquest inici de campanya pendents d’estrenar el 3de8. Els Xiquets de Tarragona, que obrien temporada, i els Xiquets de Reus van fer gamma mitjana de 7 en clau de rodatge. En un altre indret de Tarragona, en el seu local degut a la suspensió de la diada de Cornudella, la Jove de Tarragona va reeditar els dos bàsics de 8. Els lila van voler deixar escapar una nova convocatòria esguerrada per la pluja i van actuar per ells a casa seva era la segona diada suspesa pel mal temps, a més de la d’Altafulla que també va quedar afectada parcialment. A Salt els Marrecs van treure profit en sumar el primer castell de 8 en forma de 3de8. A més van estrenar el 2de7 i van reeditar el 9de7. Les altres dues colles van fer palès les dificultats de mobilitzar gent lluny de casa amb canvi de dia i amb mal temps: Castellers de Sants i Nens del Vendrell es van quedar en els set pisos. Cal destacar el 3de7 per sota dels borinots, castell que han fet per segon cop enguany i que no feien des del 2012. De dissabte també sobresurt el primer 2de7 dels Xics de Granollers en aquest 2018: l’any passat en va fer dos i a l’octubre.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Diada d’inici de temporada dels Xiquets de Tarragona

 • Castellers de Sabadell: 4de8, 2de7, 5de7
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de8, 4de8, 9de7, Pde6
 • Xiquets de Reus: 3de7, 4de7a, 5de7
 • Xiquets de Tarragona: 5de7, 4d7a, 3de7

Actuació al local de la Jove de Tarragona

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de8, 4de8, 5de7, 4de7a

Aniversari dels Marrecs de Salt

 • Castellers de Sants: 4de7a, 4de7, 3de7s
 • Marrecs de Salt: 3de8, 2de7, 9de7
 • Nens del Vendrell: 4de7, 4de7a, 3de7

Diada Castellera a Cardedeu

 • Bordegassos de Vilanova: 4de7, 4de7a, 3de7
 • Colla Castellera Jove de Barcelona: 2de6, (i)3de7, 3de7, 4de6
 • Xics de Granollers: 2de7, 5de7, 4de7

Diada de la Primavera a Cornellà de Llobregat

 • Castellers de Cerdanyola: 3de7, 3de7a, 4de7
 • Castellers de Cornellà: 3de7, (id)4de7, 4de7, 3de6a
 • Matossers de Molins de Rei: 3de6, 2de6, 3de6a

Aniversari Bateig dels Minyons de Santa Cristina d’Aro

 • Castellers de l’Alt Maresme: (id)3de7, 3de7, 2de6, 3de6a
 • Esperxats de l’Estany: 3de6, 3de6a, 4de6
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro: 4de6, 5de6, (id) 2de6, 2de6
 • Xerrics d’Olot: 4de6, 2de6, 3de6

Trobada “Culturassa” a Terrassa (suspesa per la pluja)

 • Castellers de Terrassa
 • Minyons de Terrassa

Diada de Festa Major de la Sagrada Família a Barcelona (suspesa per la pluja)

 • Capgrossos de Mataró
 • Castellers de la Sagrada Família
 • Sagals d’Osona

DIUMENGE

Acte “Us volem a casa!” a Barcelona

 • Amb la participació d’una cinquantena de colles

Diada de Can Jorba a Barcelona

 • Castellers de Barcelona: 3de8, 4de8, 5de7
 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, 5de7
 • Minyons de Terrassa: 2de7, 4de8, 3de8
 • Xicots de Vilafranca: 3de7, 4de7a, 4de7

Fira de Primavera a Navàs

 • Castellers de Berga: 3de7, 4de6a, 4de6
 • Castellers de Santpedor: 4de6, (id)3de6a, (i)3de6

Foto 1: 4de8 dels Castellers de Vilafranca a la manifestació per reclamar la llibertat dels presos polítics

Foto 2: Pilar de 4 dels Castellers de Sant Cugat, amb la pancarta Raül, et volem a casa, en referència al conseller i casteller de la colla, Raül Romeva

Foto 3: 3de8 dels Castellers de Barcelona a Can Jorba, una de les estrenes de la temporada

Notícies relacionades:

Clam a la llibertat i castells de 8