Concurs sense xinesos

Els Xiquets de Hangzhou –els grans protagonistes de la sessió dissabte del darrer Concurs– no seran enguany a la TAP. L’organització del Concurs no contempla aquesta opció i la colla xinesa tampoc no ho ha sol·licitat formalment. En tant que colla de l’exterior, els Xiquets de Hangzhou no participen al Rànquing Estrella, que és la fórmula adoptada pel Concurs per regular les 12 colles que es classifiquen diumenge, les 18 de dissabte i les 12 de Torredembarra. Si ho fessin, probablement els tocaria entrar a la sessió de dissabte, tot i la dificultat en la verificació dels castells que duen a terme. En canvi, els que sí que hi seran a Tarragona són els Castellers de Madrid, que participaran en la diada internacional –no competitiva– de dissabte al migdia.

La participació de la colla xinesa al Concurs de 2016 va tenir caràcter d’excepcionalitat, a partir de la invitació que els va efectuar l’organització, sota la tutela i intermediació de la Colla Vella. Els de Hangzhou van descarregar el 3de9 amb folre, l’únic que es va veure completat dissabte a la TAP (els Xicots el van carregar) i van atreure els focus, l’atenció i l’admiració dels assistents i els telespectadors. Però també van ser motiu d’una intensa polèmica per la condició i característiques de la colla, en tant que tenen un sistema d’associació i participació diferent de les convencionals, sota el funcionament de l’empresa on treballen.

L’organització del Concurs va valorar positivament l’experiència dels xinesos. Van resultar claus en donar projecció a la sessió de dissabte a la TAP, que en les dues primeres edicions (2012 i 2014) no havia acabat d’agafar la volada prevista inicialment. Però els responsables de la cita tarragonina consideren que es va tractar d’un episodi puntual. L’any sabàtic dels xinesos confirma aquestes sensacions: després d’estrenar el 4de8, el 3de8, el 2de8f i el 3de9f el 2016, els de Hangzhou només van poder fer dos 3de8 el 2017, a causa de la mobilitat laboral que va afectar la seva fàbrica, que els va obligar a renunciar a alguns castellers claus.

Tot i el caràcter d’excepcionalitat de la seva participació el 2016, l’empresari i promotor de la colla  havia manifestat en alguna ocasió la seva voluntat de tornar enguany al Concurs. Així ho va apuntar el 28 de gener de 2017, quan va recollir el premi Colla de la temporada a la Nit de Castells i en converses privades posteriors, segons apunta gent de Valls que està en contacte amb ell. Però, tot i aquest aparent interès, entre el Concurs i els Xiquets de Hangzhou no hi ha hagut cap pas per certificar la seva participació al Concurs de dissabte. Ni tampoc s’ha tractat aquesta opció en les reunions de l’organització amb la Colla Vella. El 2016, els de Hangzhou van participar per una invitació expressa de l’organització, un recurs inicialment previst per a les colles locals si no es classifiquen per mèrits propis.

La singularitat del cas és que –sense la necessitat de rebre invitació– els Xiquets de Hangzhou farien mèrits sobrats per classificar-se a la sessió de dissabte. Els dos 3de8, junt amb altres construccions de la gamma alta i mitjana de 7, suposarien un aval sobrat per entrar en el Top 30 del Rànquing Estrella. Però la realitat és una altra, ja que els Xiquets de Hangzhou –com la resta de colles de fora de l’àmbit lingüístic català– no formen part del Rànquing Estrella que determina les colles que participen al Concurs. A més, les complexitats de la Xina –un país amb censura i sense accés fluït a la informació– no facilita una gestió normalitzada d’aquesta informació.

La segona diada internacional. Els qui sí que seran, en canvi, al Concurs de Tarragona són els Castellers de Madrid. Ho faran en la diada internacional, que enguany celebrarà la segona edició. Es tracta d’una fórmula incorporada el 2016 i que va obtenir un notable èxit. La cita se celebra dissabte al migdia a la plaça de la Font i no té caràcter competitiu. En la primera convocatòria van participar les colles de París, Londres, Copenhaguen i Andorra.

L’organització està tancant les colles que participaran enguany en aquesta segona cita. Els de Madrid han estat els primers a segellar el seu acord. La diada té el caràcter d’internacional; és a dir, per a colles de l’exterior, que en els darrers anys han proliferat en diversos països i continents seguint fil per randa la tècnica pròpia dels castells.

La colla de Madrid es va estrenar l’any passat i en la seva primera temporada ja va aconseguir tancar diades amb tres castells de 6, entre els quals la torre. Les bones sensacions que transmet la colla es van traduir en la concessió del Premi Especial en la passada Nit de Castells, celebrada el 27 de gener a Valls.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Un membre de la canalla dels Xiquets de Hangzhou al Concurs del 2016 (Foto: Àlex Machuca)

Foto 2: 3de8 dels Xiquets de Hangzhou l’any 2017 a la Xina

Foto 3: 4de6 dels Castellers of London a la diada internacional del Concurs

Articles relacionats:

L’any sabàtic dels xinesos

Colles d’empresa?

A la cuina dels Xiquets de Hangzhou

El Concurs dels xinesos

El 3de8 dels de Hangzhou té premi

Planeta casteller

L’ABeCeDari actual dels castells

Arrelament, internacionalització i altres paradoxes