Sense 6 no hi ha colla

CARLES ESTEVE

Fer castells no és fàcil. L’art de fer castells consisteix en fer-los més alts i tècnics, però hi ha qui batalla de forma més humil i té dificultats per garantir el mínim. Bona prova de les misèries que coexisteixen en el fastuós món casteller actual són les colles que amb penes i treballs sobreviuen fent o intentant castells de 6. Per ser colla de ple dret a la Coordinadora calen uns requisits, però per retornar a ser colla en formació no. Les colles que es mantenen fent castells de 6 durant anys ho passen malament: en el segle XXI quedar-se temps en els castells de 6 no convida a l’optimisme i deixar-los en intent encara menys.

Aquest diumenge, els Laietans de Gramenet van mantenir la diada de primavera tot i haver-se donat de la baixa de la cita dues de les quatre colles convocades: els Castellers de Sarrià van decidir anar a la manifestació de Barcelona i els Castellers de les Roquetes de quedar-se a casa. Els Laietans i els Castellers de Sant Adrià van assistir a l’actuació que s’havia de realitzar a Santa Coloma. Els de Gramenet van fer tres intents desmuntats de castells de 6 i els passadors adrianencs no van fer cap castell: sí que van fer un 4de6 de germanor (el primer castell que fan enguany les dues colles i sense que consti cap assaig previ d’aquest castell combinat). Segons la colla amfitriona, l’actuació va servir per a fer bones proves: (id)3de6, (id)3de6 i (id)2de6. En una fotografia publicada al seu compte de twitter s’aprecien insuficients efectius i mancances en els protocols de seguretat. Aquest és un cas més d’un món casteller que existeix i que necessita millorar. Segur que van haver imponderables o circumstàncies que van condicionar l’efectivitat de la colla i consta que seran reconduïdes.

La setmana passada van ser els Castellers de Gavà els que van deixar l’actuació en blanc després de quatre intents desmuntats de castells de 6. El 18 de març, els Castellers de Viladecans van fer el 3de6 al segon intent i van desmuntar un 3de6, 3de6a i 4de6. El 25 de març, en el seu bateig, els Castellers de l’Adroc van completar el 3de6, però van fer dos intents de 4de6 (un desmuntat). Per Santa Eulàlia, els Castellers de Sarrià van descarregar el 3de6 amb l’agulla al segon intent, van carregar el 3de6 i van fer dos intents desmuntats de 4de6. Són resultats gens engrescadors, tot i ser colles novelles o poc experimentades, i que són tan sols un exponent d’una realitat crua i dura.

La Coordinadora té un protocol d’admissió de colles en formació que després d’un temps i donar mostres de solidesa passen a ser colles de ple dret. No existeix, però, cap mecanisme que reguli o adverteixi d’un camí mal endreçat. La reiteració de castells no culminats (fallits, desmuntats o tan sols carregats) no té un sistema de correcció més enllà del seny i criteri dels dirigents de les colles afectades. Al igual que per ser colla de 7, 8, 9 o 10 calen uns requisits, hi hauria d’haver un mínim d’efectivitat i sostenibilitat en la gamma de 6. Fer castells de 6 no hauria de ser la fita de cap colla sinó el pas previ a fer castells de 7. Acomodar-se en aquest nivell tan sols té raó de ser en el sentit de mantenir la tradició a nivell local i passar a formar part estrictament de la cultura popular de la població com d’altres elements que no requereixen aparentment una dedicació o grup tan gran: gegants, bestiari o entremesos. Recórrer desenes o centenars de quilòmetres per provar castells de sis no té gaire sentit.

L’assaig, com sempre, és crucial. Cal fer proves de 5 pisos culminant el pom de dalt, tancar pinya i posar dosos i aixecador als castells de 6… portar la feina feta a la plaça i no anar a improvisar o provar sort. Tot això no ha de ser vist com una imposició des de fora i que talli l’evolució de les colles noves o que sobreviuen de qualsevol manera. Ha de ser entès com un estímul i elevar un nivell d’autoexigència que de moment ningú regula. Vagi aquí com a consell.

Foto portada: Assaig dels Castellers de Gavà

Foto 1: Intent desmuntat de 2de6 dels Laietans de Gramenet

Articles relacionats:

Els mínims exigibles

Calendaris al límit

Castells de 6 que incomoden

Castells sense públic