A Anglaterra, rugbi; i a València, muixerangues

CARLES ESTEVE

El món muixeranguer viu un moment dolç: d’expansió, de redescoberta i de millora tècnica. Aquest passat cap de setmana s’ha presentat la Muixeranga de Barcelona –la primera colla fora del País Valencià– i la Jove Muixeranga de València, a Valls, va fer per primer cop una figura de 5 altures. En un món globalitzat és molt important mantenir les tradicions: Catalunya i els País Valencià admiren respectivament les seves torres humanes, mantenint l’essència. No se si el símil és el més adequat, però a Anglaterra segueixen jugant al rugbi per molt futbol americà els arribi des dels Estats Units amb la Super Bowl o la NFL.

La presentació de la Muixeranga de Barcelona ha estat tota una novetat per aquest dos mons tan propers: castells i muixerangues. La colla sorgida a Barcelona està nodrida de persones amb origen o vinculació amb el País Valencià. És la primera colla sorgida fora del seu propi territori i de forma modesta pretén ser una mostra de la cultura popular de les comarques valencianes al Principat. Dissabte es van presentar, amb camisa blava, i ja van fer figures plàstiques i alguna figura de 4 altures. A Valls, a la diada Ramon Barrufet de la Colla Joves, la Jove Muixeranga de València va aconseguir la seva primera figura de 5 altures. Fa un any ja ho van provar a Castelló i aquest cop se’n van sortir. Els de la camisa taronja s’afegeixen a les altres muixerangues que han fer figures de 5 altures: les dues colles d’Algemesí -que fan de 6 altures-, la Conlloga de Castelló i la Muixeranga de la Safor. Dues altres colles ho han provat però de moment sense èxit: les colles de Xàtiva i de la Marina Alta.

Els contactes entre castellers i muixeranguers cada cop són més freqüents. Fa quinze dies que dos veterans muixeranguers d’Algemesí van visitar Sants per tal d’oferir una xerrada en clau de prèvia a la visita que els Castellers de Sants faran al bressol muixeranguer. L’actuació serà el 16 de juny, un any després que la Jove de Tarragona bastis el primer castell de 9 en terres valencianes. Com a curiositat, l’actual i anterior cap de colla dels borinots, els germans Pau i Pere Camprovin, són rebesnéts del Pare Sant, mestre muixeranguer de l’Antiga Muixeranga d’Algemesí, qui va ser mestre del besavi d’un dels ponents (Raül Sanxis) de la xerrada.

Dos mons molt propers i que de ben segur és “contaminaran” positivament. Tot i que seria fantàstic que les muixerangues segueixin amb el remat 1+1 (alçador i xiquet) i els castells amb el pom de dalt amb l’acotxat. Això, i que el tronc dels castells té nombre regular i a les muixerangues piramidal, són les grans diferencia que s’hauren de mantenir. Com ja insinuava al titular de l’article: A Anglaterra rugbi… i als EUA futbol americà.

Agraïments: a Carme Maria Pous Torres, Mariano Fraind i Raül Sanxis per la informació i als companys de tempsdemuixeranga.com per les dades.

Foto: Alta Clàssica de la Jove Muixeranga de València a Valls

Articles relacionats:

Les muixerangues es modernitzen

Les muixerangues van amunt

El viatge en el temps de les muixerangues

Les muixerangues miren amunt

El mapa de les muixerangues

Algemesí saluda els castells