Aposta segura del Concurs

CARLES ESTEVE

El Concurs de Castells de Tarragona segueix fent una aposta decidida per la seguretat. El Concurs porta anys fent de catalitzador de propostes en matèria de seguretat i està cada cop més lluny del tòpic de ser un esdeveniment que promou el risc pel risc. Tarragona marca tendència i s’ha convertit en el lloc on s’incorporen mesures modernes i en sintonia d’un espectacle propi del nostre temps. Enguany es penalitzaran també els peus ensorrats.

A Tarragona s’implementaran noves normes que van en la direcció de premiar els castells completats i que penalitzen la caiguda o ensorrament de castells que tradicionalment s’havien donats per bons. És un pas endavant necessari i valent. El castellerisme (la banalització de les caigudes com a mers efectes col·laterals d’un gran repte), i l’afany de fer castells cada cop més grans, havia portat al món casteller a assumir conceptes anacrònics com els despenjaments (considerar descarregat un castell tot i la caiguda de dos castellers) o donar per bons els castells només carregats.

Un pas important va ser la devaluació dels castells només coronats, situant-los per darrera de castells similars descarregats. Que el 3de9 amb folre carregat, com exemple més clar, passés a valdre menys que un 4de9 amb folre descarregat va ser un gran pas endavant. Però la devaluació dels només coronats ha tingut un límit: encara hi ha una bona part del món casteller que no entén, per exemple, que un 9de8 descarregat pugui valer més que un 2de9fm tan sols coronat, o que el pilar de 6 carregat valgui menys que el 2de7 complet. Novament el castellerisme s’imposa i no concep que caure i èxit són com oli i aigua. L’evolució ens hauria de dur a no comparar castells complets amb inacabats.

Aquest any s’aplicarà la nova norma que no computa el segon castell només carregat. No cal fer escarafalls, és tan sols per al Concurs, on sempre només puntuen tres construccions: en algunes ocasions han quedat sense sumar castells com el 4de9 amb folre i l’agulla descarregat o una de les dues torres de 8 sense folre coronades. Qui diu que aquests castells no tenen mèrit? Ningú, tan sols no compten amb les regles de joc –que són per a tothom–.

Una altra mesura nova i encertada, reclamada pel Doctor Jaume Rosset, és la penalització dels ensorraments dels peus. Es pretén conscienciar que el castell no està del tot acabat fins que baixen els segons –per molt descarregat que marquin les normes–. És una nova norma que va en la direcció de premiar l’esforç fins al final –quan tothom està sa i estalvi– i penalitzar els ensorraments –en alguns cassos evitables–. Les celebracions airades o la relaxació, un cop el castell està donat per descarregat, han provocat algunes esllavissades que poden tenir conseqüències tan greus com una caiguda. En tot cas, baixar ordenadament –ortodoxament– és una bona praxi i un acte de respecte al peu. Cert és que la norma tindrà certa dificultat per al jurat, en cas de ser necessària una deliberació, i per això preveu que l’ensorrament ha de ser evident i de bona part del folre o folre i manilles.

La introducció d’aquesta penalitat, la dels ensorraments, coincideix amb l’abolició d’una altra que procurava més per la reducció del temps que no en primar la seguretat. Enguany, el segon peu desmuntat no penalitzarà. Una mesura que va en la lògica de millorar la seguretat. No és pot penalitzar quelcom que evita el risc. El Concurs avança i s’adapta als corrents de la societat. En anteriors edicions es van tenir molt en compte aspectes que milloressin el ritme i escurcessin la durara de l’esdeveniment: algunes han estat efectives i d’altres –com penalitzar els peus desmuntats– s’han qüestionat i s’han acabat abolint. També és el cas del retorn de la possibilitat de provar un castell més alt de la mateixa estructura: tornarà a ser vàlid, per exemple, fer el 2de7 i després provar el 2de8f. Aquesta opció es va invalidar per evitar l’especulació –amb la intenció de reduir el temps–. El Concurs està viu i es repensa, i si és en pro de la seguretat, molt millor per a tots.

Foto: La Tarraco Arena Plaça observa la Jove de Tarragona a punt de coronar el 5de9f, el concurs del 2016

Articles relacionats:

El millor castell és el que es descarrega

Cal tenir fòbia als ‘empats’?

I ara què? Amb euros o amb pessetes?

El valor dels castells

O descarregat, o descarregat

La contradicció dels punts

La histèria dels punts