El món casteller arriba al centenar

El món casteller ja supera la les 100 colles, entre les convencionals (90) i les universitàries (13). A aquesta xifra caldria sumar les set de l’estranger, que ofereixen una fotografia del mapa casteller més poblat que mai i convenientment repartit per bona part del país, amb un focus principal: el Barcelonès i el Baix Llobregat, que acumulen el major nombre de colles castelleres: dotze cadascuna, a més de les universitàries.

El ritme de creació de colles a Catalunya va ser espectacular en els primers anys de la dècada actual i ha anat baixant darrerament. L’any 2013 se’n van crear (o recuperar) disset, i en els anys posteriors va haver-hi un lògic decreixement del ritme, tot i que l’any passat se’n van incorporar quatre de noves. El mapa continua creixent.

La temporada del 2018 comença amb 90 colles castelleres convencionals en actiu, dotze universitàries i set de l’exterior (repartides a Espanya, França, Gran Bretanya, Dinamarca, Xile, Xina i Austràlia). L’augment de colles en els últims anys ha omplert el mapa català de cada cop més comarques amb presència castellera. Amb la creació de la colla de la Selva (els Castellers de les Gavarres) i els Malfargats del Pallars, ja hi ha 28 de les 42 comarques catalanes amb colla pròpia, als quals caldria sumar altres territoris de l’àrea lingüística catalana: les Balears, la Catalunya Nord i Andorra. Altres territoris del país tenen colles en procés de gestació, com els Minyons de la Terra Alta.

Per territoris, la zona amb major densitat castellera és Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tant el Barcelonès com el Baix Llobregat tenen dotze colles convencionals cadascuna. El Barcelonès en té tres més d’universitàries (Engrescats de la URL, Trempats UPF i Arreplegats de la Zona Universitària) i el Baix Llobregat, una (Grillats del CBL). El Vallès Occidental completa el podi amb vuit colles convencionals i dues d’universitàries (Ganàpies de la UAB i Bergants del Campus).

L’expansió castellera dels anys noranta va modificar el mapa i va deixar la Zona No Tradicional amb més colles que la Tradicional. A principis dels seixanta només hi havia colles a l’Alt Camp, el Tarragonès, l’Alt i el Baix Penedès. La primera colla de la Zona No Tradicional en crear-se, van ser els Castellers de Barcelona, el 1969, que enguany celebren cinquanta temporades fent castells. Després van venir el Vallès Occidental (1974), Vallès Oriental (1979) i la colla degana del Baix Llobregat, els Castellers de Castelldefels, l’any 1982 –encara que aquests van aturar uns anys la seva activitat i van reaparèixer l’any 2008–. Als anys noranta es va produir el primer boom, que va situar el mapa del canvi de mil·leni amb una seixantena de colles.

Després d’uns anys d’aturada (entre 2003 i 2006, inclosos, no es va crear cap formació) la tendència ha continuat en l’última dècada, amb el nou boom, en què han aparegut més d’una vintena de colles noves en comarques on no hi havia presència castellera (Berguedà, Baix Empordà, Pla de l’Estany, La Selva Baix Ebre, Montsià i Pallars) i també ha augmentat el nombre de colles al Barcelonès i l’Àrea Metropolitana: 36 colles convencionals i sis més d’universitàries, per les 24 –més dues d’universitàries– de la Zona Tradicional. El nombre de colles va en augment i també el nivell: 61 de les colles convencionals van fer castells de 7 la temporada passada.

Comarca Nombre de colles Colles
Barcelonès 12 Castellers de Barcelona, Castellers de Santa Coloma, Castellers de Sants, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers del Poble Sec, Castellers de Badalona, Colla Jove de l’Hospitalet, Castellers de la Sagrada Família, Colla Jove de Barcelona, Castellers de Sant Adrià, Laietans de Gramenet i Castellers de Sarrià
Baix Llobregat 12 Castellers de Castelldefels, Castellers de Cornellà, Castellers d’Esparreguera, Castellers d’Esplugues, Castellers de Sant Feliu, Matossers de Molins de Rei, Carallots de Sant Vicenç dels Horts, Castellers de Gavà, Castellers de Viladecans, Encantats de Begues, Castellers del Prat de Llobregat i Castellers de l’Adroc
Vallès Occidental 8 Minyons de Terrassa, Castellers de Terrassa, Castellers de Sabadell, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Cerdanyola, Castellers de Rubí, Castellers de Castellar i Castellers de Motcada i Reixac
Tarragonès 7 Xiquets de Tarragona, Castellers d’Altafulla, Nois de la Torre, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau i Xiquets de Vila-seca
Alt Penedès 5 Castellers de Vilafranca, Xicots de Vilafranca, Vailets de Gelida, Colla Jove Xiquets de Vilafranca i Castellers de Mediona
Bages 4 Tirallongues de Manresa, Salats de Súria, Castellers de Santpedor i Picapolls de la Gavarresa
Vallès Oriental 4 Xics de Granollers, Castellers de Mollet, Castellers de Caldes i Manyacs de Parets
Alt Camp 3 Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Xiquets d’Alcover
Baix Penedès 3 Nens del Vendrell, Minyons de l’Arboç i Bous de la Bisbal
Catalunya Nord 3 Castellers del Riberal, Angelets del Vallespir i Pallagos del Conflent
Garraf 3 Bordegassos de Vilanova, Colla Jove Castellers de Sitges i Castellers de les Roquetes
Alt Empordà 2 Castellers de Figueres i Vailets de l’Empordà
Baix Camp 2 Xiquets de Reus i Xiquets de Cambrils
Baix Ebre 2 Castellers de Tortosa i Xics Caleros
Maresme 2 Capgrossos de Mataró i Castellers de l’Alt Maresme
Osona 2 Sagals d’Osona i Nyerros de la Plana
Mallorca 2 Castellers de Mallorca i Al·lots de Llevant
Andorra 1 Castellers d’Andorra
Anoia 1 Moixiganguers d’Igualada
Baix Empordà 1 Minyons de Santa Cristina
Berguedà 1 Castellers de Berga
Conca de Barberà 1 Torraires de Montblanc
Garrotxa 1 Xerrics d’Olot
Gironès 1 Marrecs de Salt
La Selva 1 Castellers de les Gavarres
Monstià 1 Xiqüelos i Xiqüeles del Delta
Pallars 1 Malfargats del Pallars
Priorat 1 Brivalls de Cornudella
Pla de l’Estany 1 Esperxats de l’Estany
Segarra 1 Margeners de Guissona
Segrià 1 Castellers de Lleida
90
Colles Universitàries
Comarca Nombre de colles Colles
Barcelonès 3 Engrescats de la URL, Trempats UPF i Arreplegats de la Zona Universitària
Vallès Occidental 2 Ganàpies de la UAB i Bergants del Campus
Baix Llobregat 1 Grillats del CBL
Bages 1 Penjats del Campus de Manresa
Garraf 1 Llunàtics UPC de Vilanova
Maresme 1 Passerells del TCM
Gironès 1 Xoriguers de la UdG
Tarragonès 1 Pataquers de la URV
Osona 1 Emboirats de la Uvic
Segrià 1 Marracos de la Udl
13

MANEL CARBONELL

Foto: Trobada de colles gironines, el passat 13 de maig a Castelló d’Empúries (F. Sheila Hardie)

Articles relacionats:

Les noves colles completen el mapa de Catalunya

La segona oportunitat de fer colla

30 colles noves en cinc anys

El blanc de les colles debutants

Els nous projectes que aspiren a ser colla

Cinc colles esperen l’aprovació

Un món casteller majoritàriament RGB