La Joves porta al Síndic l’espai a la plaça del Blat


La Colla Joves Xiquets de Valls està pendent d’un informe del Síndic de Greuges de Catalunya per poder tenir arguments per defensar davant de l’Ajuntament de Valls la necessitat de revisar la distribució dels espais al palau municipal durant la celebració de diades castelleres.

La petició d’intervenció de la Sindicatura de Greuges es va enviar a finals de la temporada passada, passada Santa Úrsula, després que l’Ajuntament de Valls no hagués donat resposta a cap a les onze instàncies de la colla havia fet arribar a l’Ajuntament reclamant una solució. El silenci municipal va fer que la Colla Joves prengués la decisió de portar el problema a una altra instància. Els informes del Síndic no són vinculants, però, en cas que donin la raó a la Joves, és evident que la colla haurà guanyat força en la seva petició a l’Ajuntament, a la vegada que confien que el consistori variï la seva actitud de silenci que ha tingut fins ara.

Els responsables de l’entitat sempre han deixat molt clar que no volen restar espai a la Colla Vella, sinó que reclamen un espai digne, ja que el que tenen assignat al palau municipal se’ls ha quedat petit. Durant la temporada passada, la colla ja va negociar amb una botiga tancada que hi ha just al costat de l’Ajuntament la cessió de l’espai, però la neteja i adaptació del local va anar tot a càrrec de la colla. El que reclamen, doncs, és un lloc digne per a la canalla i que la colla sigui tractada amb equitat en la distribució dels espais. “Estem molt millor tractats en les places on actuem, que no pas a la nostra, la del Blat”, diuen.

L’edifici de l’Ajuntament de Valls a la plaça del Blat té quatre portalades. Per entendre el problema és bo fixar-se en una fotografia de la plaça del Blat en una actuació castellera, i la posició de les colles. L’edifici municipal no està del tot centrat, de manera que el cordó de la Vella abasta clarament dues portes, i toca a la porta principal (tres en total, doncs). Les dependències que hi ha darrere les tres portes són utilitzades per la Vella, que fins i tot, té un espai de descans per a la gent gran de la colla. Per contra, la Joves usa només la porta de l’extrem esquerre que, a més, dóna a unes oficines amb molta menys superfície. L’espai no és prou gran. A més, quan hi ha una caiguda que requereix assistències, els castellers ferits han de passar sí o sí pel mig de l’espai de la porta principal, ocupat per la Colla Vella, un detall que cal valorar en la seva justa mesura, tenint en compte la tensió amb què es viu la rivalitat en algunes de les diades de la plaça del Blat.
L’Ajuntament, de moment, no ha comunicat a les colles cap solució al problema. Ara per ara, s’espera el dictamen que pugui fer el Síndic de Greuges de Catalunya.

Foto: La imatge mostra clarament com les camises rosades utilitzen tres portes, mentre que la Joves només una. La botiga tancada amb una reixa que hi ha a l’extrem esquerre de la façana és la que va ocupar la Joves la temporada passada.

Articles relacionats:

Deures per a l’hivern casteller vallenc

La mare de totes les actuacions… i més

Santa Úrsula demana canvis